Stargate SG-1

Geplaatst op 27 februari 2013 door Emmy in Recensie, TV serie / 2 Comments

Voordat ik aan deze serie begon was ik een beetje twijfelachtig. Want hou ik wel van aliens en ruimteschepen? De tien seizoenen later dacht ik ‘waarom had ik nog nooit eerder van deze serie gehoord?!’

En tja, als ik dat denk, dan is het goed toch? Uiteindelijk hebben mijn vriend en ik er heel lang over gedaan om deze serie te kijken (want niet werkende disk die het uiteindelijk wel bleek te doen tussendoor), maar zeker de latere seizoenen zijn er doorheen gevlogen.

Stargate SG-1 (1997) PosterStargate SG-1 gaat verder waar de film Stargate ophield. Het gaat over de Amerikaanse luchtmacht die de Stargate hebben gevonden en in werking hebben gezet: een enorme ring die met behulp van een wormhole de mogelijkheid biedt om naar andere planeten te reizen. We volgen hierbij SG-1, het eliteteam van Stargate Command, dat bestaat uit Colonel Jack O’neill, Teal’c, Captain Samantha Carter en Dr. Daniel Jackson. Samen een bond gezelschap dat de strijd aangaat met het kwaadaardige ras de Goa’uld, die zichzelf als goden zien en mensen tot slavernij willen drijven.

Nou ja, om nou alle tien de seizoenen te gaan samenvatten lijkt me een beetje extreem, want er gebeurd ontzettend veel en ik wil natuurlijk niks verklappen. Wat ik wel kan verklappen is dat er vele dozen mythologische karakters en wezens worden opengetrokken en dat je gedurende het verhaal in aanraking komt met vele soorten menselijke rassen die allemaal een andere manier van ontwikkeling hebben. Heel erg leuk, zeker voor mythologiefans als ik. Ik heb me tijdens het kijken meerdere malen afgevraagd wat er van mij gekomen was als ik archeologie was gaan studeren (ja, dit stond ook op mijn ‘wil ik worden’ lijstje).
Ik heb ontzettend genoten van de diverse afleveringen, als waren sommige uiteraard minder leuk en vond ik sommige stukken van de overgehele serie wat minder boeiend. Over het algemeen in het geheel was het echt om te genieten en vond ik het super hoe de makers het voor vele mensen toegankelijk hebben gemaakt. Want het is niet alleen maar ruimteschepen, Sci-Fi. Mythologie, de menselijke ethiek, spanning  en sensatie, het komt echt allemaal terug.

De serie wordt uiteindelijk vervolgd door twee films die het verhaal van SG-1 afronden. Natuurlijk had hierna nog veel meer kunnen komen, maar op deze wijze is het netjes gedaan. En na tien seizoenen is het natuurlijk ook wel een keertje welletjes.
SG-1 is nu klaar, maar er zijn spinoffs van deze serie, waarvan wij nu zijn begonnen aan Stargate Atlantis, die voor een deel paralel loopt met SG-1, maar dan in die wereld. Daar later meer over!

Waardering: 8/10

Bewaren

Tags:

Divider

2 responses to “Stargate SG-1

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.