Snuffelen naar boeken

Geplaatst op 27 maart 2021 door Emmy in Boeken / 3 Comments

Phoe, waar is de tijd toch dat we gewoon een boekhandel binnen konden stappen en in alle rust konden neuzen tussen al het moois? Het zal nog wel even duren voordat dit weer ‘gewoon’ zal zijn. Net als de evenementen. Die mis ik ook. Evenementen in boekhandels, georganiseerd door een uitgever bij een auteursbezoek of gewoon uren struinen over het boekenfestijn. Dit soort uitjes vond deze boekenliefhebber heerlijk. En ja, boeken kopen kan ook online… Geef toe. Het is wel anders.

Ik mag van mezelf elke maand een boek kopen. Dit lukt – een soort van – aardig. Het kiezen is alleen echt kansloos. Zo moeilijk! Er zijn zo ontzettend veel boeken die nog op mijn wishlist staan en elke maand komen er weer veel boeken bij. Daarom kijk ik enorm uit naar de mailtjes die ik krijg van boekenkraam. Zij bieden nieuwe boeken immers aan voor een goede prijs, soms slechts een fractie van de nieuwprijs. Dit komt omdat zij lichtbeschadigde en ramsj boeken aanbieden. Boeken waar vaak helemaal niks mis mee is, trouwens!

En dat vind mijn budget natuurlijk erg prettig. Ik vind het geen probleem om even te wachten tot een boek een goedkopere prijs krijgt. Ik heb simpelweg niet het budget om alles voor de hoofdprijs te kopen en ik wil niet alles in het Engels aanschaffen.

Ik vind het heerlijk om door de website te bladeren en toch het gevoel te hebben om tussen de boeken te snuffelen. Het fijne is dat ze een lijst hebben met nieuwe boeken, maar ook alles netjes hebben gesorteerd op genre. Young adult, fantasy of juist een fijne roman, het is maar net waar je naar op zoek bent. Vervolgens kan je nog verder klikken naar nog gespecificeerde zoekopties. Dit lijkt met een beetje verbeelding op het voor een kast staan.

Zoveel keuze

Of je nu in een webshop aan het snuffelen bent of echt voor de boekenkast in de boekhandel staat: op den duur weet je niet meer wat je nou wilt kopen. Tenminste dat is iets waar ik altijd tegenaan loop. Ik wil heel veel, maar het kan gewoon niet allemaal. Vroeger nam ik echt zo veel mogelijk mee – maar een aantal van die boeken staan nog steeds ongelezen in mijn kast. En daarom ben ik kritischer geworden. Ik maak meestal een lijstje met boeken die ik zou mogen kopen met bovenaan het boek dat ik echt zou willen, een tweede en derde keus voor als nummer 1 er niet is etc. En soms lukt dat ook niet en dan geef ik mezelf een budget. Op een site vol voordelige boeken is dat budget essentieel. Dat was ook mijn tactiek bij elk ander boekhandelbezoek.

Voor mij helpt het dus om een TBR wishlist bij te houden en niet meer alles te kopen wat me ook maar een beetje aanspreekt. Wel mag ik van mezelf neuzen, want ik kan niet op de hoogte zijn van alles en ik heb ook meer dan eens fantastische boeken leren kennen toen ik mezelf nog niet zo veel restricties oplegde.

Ik mis het snuffelen. Oprecht. Want daar leerde ik nieuwe boeken door kennen. Voegde ik nieuwe boeken toe op mijn wishlist. Raakte ik overtuigd om juist de onbekende pareltjes aan te schaffen of in ieder geval op te pakken. En daarom vind ik websites als de boekenkraam zo fijn: ik raak niet bedolven onder teveel informatie, er is toch een groot aanbod van bekende en onbekendere boeken en net als in een boekhandel is alles netjes gesorteerd op genre.

Waar ga jij naar op zoek als je een nieuw boek mag kopen? De boeken die je kent of juist de onbekendere boeken die je toevallig tegen komt?

Tags:

Divider

3 responses to “Snuffelen naar boeken

  1. Ik mis zelf heel erg het snuffelen in de tweedehands afdeling van de Slegte in Antwerpen! Die hebben altijd een vrij groot aanbod YA en Fantasy en ik kom daar altijd dingen tegen waar ik nooit van heb gehoord! Kijk, boeken die op mijn radar staan koop ik toch wel vroeg of laat, dat is niet anders nu. Maar juist het vinden van de onbekendere boeken is veel moeilijker! En dat mis ik wel echt…

  2. Ik heb vroeger bij het Boekenfestijn vaker boeken op goed geluk gekocht maar jammer genoeg zaten daar heel wat exemplaren bij die ontgoochelend waren. Sinds Corona heb ik echt een groot verschil gemerkt in het aantal aanwinsten. Ik heb nog steeds een mooi aantal boeken gekocht en zo de boekhandels gesteund maar het ligt wel opmerkelijk lager dan wanneer ik in een stad rustig kon rondsnuisteren in een boekhandel. Ik ga er dan ook volop van genieten wanneer dat weer kan. Ook bij deSleghte vermits ik daar af een verrassing tegenkom.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.