Shadowhunters and Downworlders: A Mortal Instruments Reader

Geplaatst op 17 februari 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Shadowhunters and Downworlders: A Mortal Instruments ReaderShadowhunters and Downworlders door Cassandra Clare
Ook door deze auteur: City of Ashes
Uitgever: Smartpop | Januari 2013
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 198
ISBN: 9781937856229
Uitgave: Paperback
Goodreads
two-half-stars

Cassandra Clare’s Mortal Instruments series, epic urban fantasy set in a richly imagined world of shadowhunters, vampires, werewolves, fairies, and more, has captured the imaginations and loyalty of hundreds of thousands of YA readers. Originally a trilogy (City of Bones, City of Ashes, City of Glass), the series has extended to six titles, plus a prequel trilogy, the Infernal Devices, and a planned sequel series, the Dark Artifices. A feature film is planned for 2013.

Shadowhunters and Downworlders, edited by Clare (who provides an introduction to the book and to each piece), is a collection of YA authors writing about the series and its world.
Authors Who Contributed: Holly Black / Kendare Blake / Gwenda Bond / Sarah Rees Brennan / Rachel Caine / Sarah Cross / Kami Garcia / Michelle Hodkin / Kelly Link / Kate Milford / Diana Peterfreund / Sara Ryan / Scott Tracey / Robin Wasserman

Ik ben dol op Cassandra Clare’s wereld van de Shadowhunters, maar ik had me een beetje vergist in dit boek. Dacht ik weer een boek vol korte verhalen te krijgen, bleek Shadowhunters and Downworlders (ik schreef bijna downloaders) een boekje vol essays te zijn, waarin bekende young adult auteurs zich buigen over bepaalde fenomenen van de serie.

Een tal van Young Adult auteurs hebben een essay geschreven over de Shadowhunter wereld van Cassandra Clare (editor van het boek), welke zijn gebundeld in Shadowhunters and downworlders. Een diversiteit aan onderwerpen komen langs.

Aan de ene kant vond ik het tof hoe andere auteurs zich bogen over de boeken van Cassandra Clare. Ze hebben er duidelijk veel tijd en aandacht aan besteed en gaan echt diep op details in. Veel van de onderwerpen vond ik ook heus wel interessant, maar verder was deze verzameling essays absoluut niet wat ik had verwacht. Shadowhunters and Downworlders was een beetje een dooie mus, dus.

Een van de onderwerpen die te spraken kwam in een van de essays was natuurlijk de diversiteit in de personages, waaronder de seksuele voorkeuren. Er wordt hierbij gesproken over mirror personages en windows personages. Spiegels en ramen dus. Personages waar je jezelf in ziet zijn spiegels, en ramen zijn de spreekwoordelijke kijkjes in andere keukens. Dit laatste maakt young adult juist zo interessant, omdat het opgroeiende tieners kan leren dat niet iedereen het zelfde is, denkt en voelt, maar ook dat er ander soort mensen zijn. Ik vind dat Cassandra Clare zich daar goed mee bezig houdt in haar wereld, dus ik vond het interessant om dit terug te zien.

Andere onderwerpen die aan bod komen zijn Valentijn en waarom hij een interessante badguy is, waarom de beste vriend nooit het meisje krijgt en waarom de runes zo interessant zijn. Toffe thema’s. Wist je trouwens dat er op deze manier meer young adult boeken onder de microscoop zijn gelegd (The hungers games en Twilight bijvoorbeeld).

Ondanks dat het boek dus best interessant was, vond ik dit boek niet leuk. Ik had een verhalenbundel verwacht. Eentje waarbij de relatie tussen Shadowhunters en Downworlders een rol speelde. Maar wat ik kreeg waren essays. Leuk voor de fans, en leerzaam als je wilt leren dat een young adult boek vaak toch meerdere lagen heeft, maar daar blijft het bij. Ik heb dit boek op goodreads beoordeeld in mijn emotie; dit was niet wat ik wilde. Achteraf heb ik er meer vrede mee. Maar toch. Zo’n teleurstelling is best bitter.

Shadowhunters and Downworlders is een verzameling van essays. Best interessant, maar wel zuur als je verhalen verwacht.

Al met al was ik best teleurgesteld toen ik Shadowhunters and Downworlders opensloeg. Ik had verhalen verwacht, maar kreeg essays. Er zaten interessante stukken tussen, maar het is niet zo dat dit nu de heilige graal onder de informatieve boeken is.

two-half-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.