Serie: Belief

Geplaatst op 26 januari 2016 door Emmy in TV serie / 5 Comments

Ik heb echt een zwak voor historische en culturele programma’s. Als tiener was ik zo’n persoon die zo snel mogelijk uit school naar huis fietste omdat het bijvoorbeeld Egypte-week was op discovery. Helaas zijn dat soort programma’s bijna uitgestorven op dat soort zenders. Meer dan storage-wars, nazi’s en wat vage wetenschapsprogramma’s, lijken we niet meer te krijgen. Eeuwig zonde. Dus in plaats van dat ik naar culturele/historische feitjes kijk, ben ik afgezwakt naar trouwjurken en cakewars. Ja, TLC dus.

Een tijdje terug kwam er echter reclame op TLC waar ik mijn oren meteen bij spitste; een mini-serie van 7 afleveringen over geloven, religies en gebruiken van over de hele wereld. Dat klonk als iets wat mij zou interesseren! Ik onthield het en nu zit ik eigenlijk bijna elke dinsdag braaf voor de tv. Ik laat me door Oprah meenemen naar alle uithoeken van de wereld.

In de nieuwe 7-delige serie Belief gaat Oprah Winfrey op zoek naar de verschillende vormen van geloof op aarde en de mensen die hier hun kracht uit halen of juist mee worstelen.

Van het 13-jarige Hongaarse jongetje dat zich opmaakt voor zijn Bar Mitswa tot een Amerikaanse carrièrevrouw die haar baan opzegt voor een spirituele reis naar haar geboorteland India. En van een wetenschapper die het heelal wil doorgronden tot een moeder die vanuit haar geloof de moordenaar van haar zoon wil vergeven. Het zijn stuk voor stuk persoonlijke verhalen van mensen die de universele vragen over ons bestaan op aarde willen beantwoorden – elk vanuit hun eigen opvatting die vaak cultureel en geografisch bepaald is.

De verhalen en religieuze gebeurtenissen worden op prachtige wijze in beeld gebracht met adembenemend camerawerk en met de stem van Oprah. Zoals de massaliteit van de Kumbh Mela in India (waar 70 miljoen gelovigen tegelijk bijeenkomen!) en de leegte van de Australische wildernis waar een 50.000 jaar oud Aboriginal-geloof dreigt uit te sterven.

Nederland – Uitzendtijd: Belief is elke dinsdag om 21:00 uur te zien op TLC.

Vlaanderen – Uitzendtijd: Belief is elke dinsdag om 21:00 uur te zien op TLC.

Ondertussen heb ik een aantal afleveringen gezien. Niet alle stukken interesseren me evenveel, maar er zijn ook fragmenten die mij tot aan de kern van mijn wezen hebben weten te raken. Want ik zie geloof als liefde en hoop.. En ik vind het prachtig om te zien hoe andere mensen dit beleven. In de pure vorm. In de vorm waarop geloven zijn bedoeld, niet alle drama die we zien op het nieuws.

In korte, heldere fragmenten wordt de kern van een bepaalde religieuze stroming uitgelegd. Zonder oordeel, maar gericht op de beleving. Om dit te illustreren volgen we mensen. Echte mensen. Kinderen, volwassenen, zoekende mensen. Mannen, vrouwen. Mensen zoals jij en ik.

Ik vind het machtig interessant om op deze manier net iets meer te leren dan ik al wist. Daarnaast vind ik ook dat het erg sterk is gefilmd; details worden uitgelicht en emoties worden gevangen. Het voelt allemaal erg puur.

Deze reeks van 7 afleveringen raad ik iedereen die meer wil leren over geloven aan. Je hoeft niet gelovig te zijn om het te kunnen waarderen; als je er maar voor open staat. Wanthoe je het ook wend of keert; religies zijn nu eenmaal verweven met onze cultuur en met onze geschiedenis. Ik vind het zelf erg waardevol om daar bij stil te staan en kan genieten van andermans belevingen.

Sta jij open voor de geloven van de wereld?

Tags: ,

Divider

5 responses to “Serie: Belief

  1. Zelf ben ik rooms katholiek opgevoed, ik werk in Amsterdam en 75% van mijn collega’s is islamitisch. Verder pinkstergemeente, orthodox katholiek en gereformeerd. Zolang iedereen elkaar in de waarde laat. Zelf noem ik mezelf nu atheïst.

  2. Isabelle

    De trailer ziet er erg mooi uit! Ik ben zelf niet gelovig maar vind het wel super interessant allemaal. Ga deze serie zeker op m’n lijstje zetten 🙂

  3. Ook ik vind dit soort programma’s interessant. Met het ene geloof heb ik meer dan met het andere geloof, maar ik vind het mooi om te zien met wat je kunt bereiken met geloof, hoop en liefde. Zelf heb ik meer met natuurreligies en ook daar speelt geloof, hoop en liefde een rol.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.