Scribd vs Storytel

Geplaatst op 7 mei 2020 door Emmy in Overig / 15 Comments

Ik heb tot vorig jaar een abonnement op Storytel gehad en dit uiteindelijk met pijn in mijn hart opgezegd omdat ik te weinig luisterde en uiteindelijk dus te lang bezig was met een boek, waardoor het een erg kostbaar gebeuren werd. Nu heb ik dankzij deze aanbieder wel een liefde voor luisterboeken ontwikkeld, want ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om met een luisterboek op een wandeling te maken. Maar goed. Geen luisterboeken meer, tenzij ik inlogde bij de luisterbieb. En toen bood Scribd een maand gratis lezen/luisteren aan vanwege carona. Ik besloot scribd en storytel eens tegenover elkaar te zetten. Als ik een abonnement zou nemen, waar zou ik dan voor kiezen?

Scribd

Net als de meeste abonnementsdiensten heeft ook Scricb een gratis maand. Vanwege Carona kon je via een speciale link ook een gratis maand krijgen waarin je geen betaalgegevens hoefde in te voeren (en dus per ongeluk wel zou betalen als je niet op tijd zou opzeggen). Ik heb een maand lang gebruik gemaakt van deze dienst en 1,5 boek geluisterd: Sea Witch en een deel van The Bird and the blade.

Toen ik inlogde was ik verrast over het aanbod. Dit was heerlijk uitgebreid en je kon alles gemakkelijk op je plank zetten. Ze hebben niet alleen luisterboeken, maar ook ebooks. Luisteren kan via de app, maar ook via het browser en je kunt tijdens het luisteren gemakkelijk een hoofdstuk kiezen of de snelheid aanpassen.

Het aanbod van Scribd is alleen maar Engels. Ze hebben echt ongelofelijk veel, maar als je ook in het Nederlands wil lezen of luisteren, dan is dit niet jouw dienst.

Zelf heb ik 3/4 van de maand problemen gehad met de app. Die wilde namelijk niet goed openen, waardoor ik gedwongen was via het browser van mijn telefoon te luisteren en dat was – zacht gezegd – drie keer kut. Excuse my French. Hij liep vaak vast en als ik hem maar iets te lang pauzeerde, moest ik de hele pagina verversen en opende hij vaak een hoofdstuk dat ik al geluisterd had of juist een hoofdstuk verder. Als ik een hoofdstuk uit had, moest ze pagina automatisch verversen om door te gaan met een volgende en dat ging eigenlijk maar zelden goed. Hier baalde ik enorm van, want meestal stopte ik dan maar gewoon, om die laatste minuten van mijn wandeling maar gewoon muziek te luisteren. Ik had mijn boeken veel sneller uit kunnen hebben als het goed had gewerkt.

Meestal moest ik ook echt drie keer de pagina vernieuwen voordat hij wilde spelen. Bloedlink werd ik er van.

Gelukkig werkte de app uiteindelijk weer en die is top. Het liep door, je kon gewoon makkelijk pauzeren en de haperingen waren verdwenen. Niks op aan te merken. Ik weet zeker dat mijn ervaring met Scribd positiever waren geweest als de app vanaf het begin goed had gewerkt.

Storytel

Ja en toen kwam mijn maand Scribd dus tot een einde. Ik wilde deze blogpost al schrijven, dus ik moest even in mijn geheugen graven hoe Scribd en Storytel qua app en aanbod met elkaar in verhouding stonden. En toen won ik een jaarabonnement op Storytel. Ik was zooo dankbaar! Niet alleen zou ik nu lekker kunnen blijven luisteren (ideaal tijdens het wandelen met Lily en ook tijdens het voeden!), ik kon ook gewoon verder met The Bird and the blade, want die staat ook op Storytel. Handig!

Storytel heeft ook een groot aanbod, in zowel Nederlands en Engels. Er zijn veel categorieën, wat het zoeken makkelijker maakt, maar soms ook beperkend is. Niet alle boeken zijn namelijk even goed ingedeeld. Zelf zoek ik graag gewoon op titel, want ik luister graag boeken die ik ongelezen in mijn kast heb staan om mijn TBR te verkleinen.

Sinds mijn vorige abonnement is er veel bijgekomen en daar ben ik enthousiast over. Ik heb meteen mijn boekenplank aangevuld. Die bestond namelijk gewoon nog netjes, wat bij Scribd ook het geval zal zijn. De boeken staan immers op je account en hoewel je misschien geen abonnement meer hebt, blijft je account natuurlijk gewoon bestaan.

De overeenkomsten tussen Scribd en Storytel

 • Het luisteren zelf in de app is nagenoeg hetzelfde: je kunt een hoofdstuk kiezen en de snelheid van de voorlezer bepalen (ik luister op 1,5, 1,8 of 2)
 • Je kunt in beide apps gemakkelijk boeken toevoegen aan je boekenplank.
 • Het aanbod is groot
 • Je kunt bij beiden ook ebooks lezen.

De verschillen tussen Scribd en Storytel

 • De kosten. Storytel is wat duurder per maand
 • Storytel heeft zowel Nederlands als Engels
 • Storytel biedt ook een gezinsabonnement aan, zodat je met meerdere mensen tegelijk kunt luisteren.
 • Met Scribd kan je ook in een browser luisteren.
 • Scribd biedt ook tijdschriften aan.

Storytel vanaf €11,99 per 30 dagen. Eerste 14 dagen gratis. Internationaal, app en site in het Nederlands beschikbaar. Betalen via visa, mastercard of Ideal.
Scribd vanaf €8,99 per maand. Eerste 30 dagen gratis. Enkel Engelse luisterboeken en ebooks. Betalen via credit card (geen pre-paid!), iTunes en in sommige landen via PayPal.

Als ik moet kiezen en ik luisterde enkel Engels, dan had ik qua aanbod voor Scribd gekozen, maar aangezien ik allebei wil kunnen lezen en luisteren, had Storytel hoe dan ook gewonnen. Ik ben dus heel erg blij dat ik het komende jaar heerlijk van luisterboeken gebruik kan maken! Ik heb al genoeg op mijn boekenplank gezet om vooruit te kunnen. Ook heb ik geen pre-paid creditcard, want het afsluiten van een abonnement op Scribd al een stuk lastiger maakt.

Ik ben blij dat ik beiden heb kunnen uittesten, maar vooral dat ik weer een mooiste verhalen kan luisteren op de momenten waarop ik anders niet kan lezen.

Luister jij wel eens naar luisterboeken?

Tags: , ,

Divider

15 responses to “Scribd vs Storytel

 1. Wat ook best kut is bij Scribd is dat ze soms boeken voor je blokkeren, ook al staan die al op je plankje. Dan kun je die een tijdje niet luisteren.

 2. Ik heb een abonnement op storytel en heb ook de maand scribd uitgeprobeerd, maar ik moet zeggen dat ik steeds terug naar storytel greep. Ik vind het aanbod vrij gelijkaardig, in die zin dat de boeken die ik niet vond op Storytel ook niet op Scribd te vinden waren. Ik heb soms wel problemen met de zoekfunctie op storytel en de aanbevelingen kloppen niet helemaal naar mijn smaak.
  Maar ik ben helemaal gewonnen voor het audioboek en ben niet meteen van plan mijn abonnement stop te zetten. De hoeveelheid boeken die ik lees in een maand is enorm toegenomen sinds ik audioboeken lees en ik kan het niet meer missen tjjdens vervelende klusjes zoals kuisen en strijken.

 3. Ik heb denk ik een luisterboek zelf geluisterd (en een paar meegeluisterd in de auto), maar het is niet mijn ding. Ik luister niet vaak genoeg, en als ik al luister dan is er altijd nog wel een podcast of muziek die ik eerst wil luisteren.

 4. Audrey

  Ik heb een maand Scribd gebruikt en dat vond ik best wel leuk. Je kan ook Spaanse (en Portugees) luisterboeken luisteren, dus voor taalstudenten is het wel heel erg leuk. Ik vind het vooral leuk dat je ook zoveel ebooks erop kunt lezen, want uiteindelijk lees ik nog steeds meer dan ik luister. Zoals Laurie als zegt: soms worden bepaalde boeken inderdaad geblokkeerd zoals de vervolgen van een serie die je net aan het lezen/luisteren bent en dat is écht jammer.

  • Dat is inderdaad wel erg handig, vooral als je een taal studeert. Met een boek meelezen om de uitspraak te oefenen lijkt me vooral enorm handig.
   Ik vind het wel echt een tegenvaller om te horen dat boeken geblokkeerd kunnen worden! Dat wist ik helemaal niet.

 5. Ik luister best wel vaak boeken, maar dan alleen via de Luisterbieb. Ik vind dat aanbod al prima en kom daar al niet aan alle boeken toe die ik wil luisteren, dus zelf vind ik het niet nodig om een betaald abonnement te nemen.

 6. Normaal luister ik altijd via de Luisterbieb, maar ik heb Storytel en Scribd allebei geprobeerd voor een maand. Ik merkte dat ik Scribd wel veel gebruikte (ik luisterde naar 8 boeken in 1 maand), maar Storytel niet echt. Komt misschien ook doordat ik Scribd gebruikte terwijl de coronamaatregelen er al waren en Storytel terwijl ik nog naar de universiteit moest. Dat helpt natuurlijk ook niet echt mee.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.