Schimmen van de Schaduwmarkt – Cassandra Clare

Geplaatst op 25 oktober 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Schimmen van de Schaduwmarkt – Cassandra ClareSchimmen van de Schaduwmarkt door Cassandra Clare
Ook door deze auteur: City of Ashes
Uitgever: Moon | Juli 2019
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 560
ISBN: 9789048844142
Uitgave: Paperback
Goodreads
two-stars

De schaduwmarkt is een ontmoetingsplek voor elfen, weerwolven, heksenmeesters en vampiers. Daar gaan de Benedenlingen naartoe om magische voorwerpen te kopen en duistere deals te bespreken. Stille Broeder Zacharias is een frequente bezoeker van de schaduwmarkt. Volg hem twee eeuwen lang en ontdek verhalen vol liefde, trouw, verdoemenis en spijt.

Je ziet hoe Matthew Fairchild in de problemen raakt wanneer hij de grootste zonde van zijn leven begaat - iets wat hij nooit kan vertellen aan zijn parabatai James Herondale, of eender welke schaduwjager in zijn omgeving. En hoe Tessa Gray, Zachariah's grote liefde, zich tijdens de Tweede Wereldoorlog inzet om de aardsen te helpen. Maar kan broeder Zacharias toekijken hoe zijn geliefde haar leven riskeert, of zal hij beloftes moeten verbreken om haar te redden?

In Schimmen van de schaduwmarkt worden 10 korte verhalen gebundeld.

Ik denk dat de wereld kan vergaan en dat er dan nog verhalen van Cassandra Clare over de Schaduwwereld uit zullen komen… Ik was dan ook een beetje sceptisch toen er weer een verhalenbundel uitkwam. Er zijn er de laatste tijd behoorlijk wat verschenen waarvan ze het merendeel met andere auteurs schrijft. Dat vind ik zelf al een beetje fanficish, maar ik merkte ook dat ik een groot deel van die verhalen best vindt tegenvallen. Hoewel ze heus wel extra informatie geven, vallen ze uit de toon met de reguliere boeken, lijken personages vaak plots een compleet andere persoonlijkheid te ontwikkelen en krijg je tegelijkertijd te weinig ruimte om in een verhaal te duiken, maar zijn ze soms ook weer zo langdradig dat je je gaat vervelen. Toch wilde ik Schimmen van de Schaduwmarkt graag proberen (een ezel stoot z’n teen graag meerdere keren), omdat de verhalen voor over Jem zouden gaan. Love Jem.

Volg Stille broeder Zacharias terwijl hij de Schaduwmarkt bezoekt, op verschillende tijden en plaatsen. Hij ziet zijn geliefden langskomen, evenals oude vrienden.

Ik moet bekennen dat ik me letterlijk door Schimmen van de schaduwmarkt heb moeten worstelen. Dit ligt absoluut niet aan de vertaling, maar wel aan de inhoud van de verhalen. Sommige verhalen vond ik leuk en interessant, maar de meesten deden me gewoonweg niks. Het voegde maar weinig toe en tja, ik vond ze gewoonweg saai.

Het boek over de blitz in Londen boeide me het meest en ik hoopte constant dat er weer een verhaal zou komen dat even leuk zou zijn. Dit was het enige wat me hielp door te blijven lezen en ik was dan ook teleurgesteld dat het niet gebeurde.

Hoewel de wereld van de Schaduwjagers behoord tot mijn ultieme guilty pleasure, moet ik ondertussen ook bekennen dat dit uitmelkerij van de bovenste plank begint te worden en dat het de kwaliteit van Clare’s werk niet ten goede komt. Ik zie liever dat ze degelijke verhalen blijft schrijven die daadwerkelijk goed zijn (en waar we dan even op moeten wachten) dan dat ze in no-time heel veel werk publiceert waardoor het pulp wordt. Of dat ze eens wat anders gaat proberen…

Als ik dan toch iets positiefs over het boek moet zeggen is dat het leuk was om weer wat oude bekende personages terug te zien komen en dat het boek zich afspeelde in verschillende tijden. Je zag dus de toekomst en geschiedenis van de personages die ons dierbaar zijn.

Schimmen van de Schaduwmarkt bood mij helaas weinig vermaak.

Al met al viel Schimmen van de Schaduwmarkt me tegen. Ik vond de kwaliteit van de verhalen laag: de inhoud boeide me maar weinig en hoewel het soms extra informatie gaf over personages en gebeurtenissen, was het soms echt zoeken naar de relevantie. Daarnaast vond ik maar één van de tien verhalen echt goed en bleek de rest een bittere pil. Jammer voor mij! Veel lezers zullen dit boek wel smullen vinden.

two-stars

Tags:

Divider

One response to “Schimmen van de Schaduwmarkt – Cassandra Clare

  1. Ik heb ook al haar boeken gelezen maar ik vind het ook een beetje too much worden. Ik ben wel heel erg benieuwd naar Kit en Ty in The Wicked Powers dus ik zal nog even moeten doorlezen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.