Sabriël (Het oude koninkrijk #1) – Garth Nix

Geplaatst op 18 november 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Sabriël (Het oude koninkrijk #1) – Garth NixSabriël door Garth Nix
Serie: Het Oude Koninkrijk #1
Uitgever: Boekerij | Januari 2015
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 307
ISBN: 9789460921582
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Het Oude Koninkrijk is een wereld binnen een wereld, die waar wij in leven. En die van Sabriel, achttien jaar pas en juist op het punt afscheid te nemen van de kostschool waar ze een belangrijk deel van haar leven doorbracht - zij is met beide werelden bekend. Immers, haar vader, de machtige magiër de Abhorsen die zelfs de doden tot leven kan wekken, is degene die de het evenwicht tussen mens en geest in het Oude Koninkrijk in stand houdt. Nu is hij, de Abhorsen, verdwenen. Sabriel vreest dat zijn eeuwige tegenstrever, de vileine Kerrigor, daar wel eens de hand in zou kunnen hebben. Hoe het zij, Sabriel heeft geen andere keuze dan het Oude Koninkrijk binnen te gaan en persoonlijk op zoek te gaan naar haar verdwenen vader. En dat gebeurt. Bijgestaan door het magische zwaard van haar vader en de grote kat - of is het een geestverschijning? - Mogget, die maar wat nadrukkelijk aanwezig is, betreedt ze het verboden gebied. Al gauw ervaart ze dat parasiterende geestverschijningen, Mordicanten en Schaduwhanden, zo hun eigen opvattingen hebben over de aanpak van mensenkinderen. En dan is hij er ook nog, Kerrigor, de allerergste van de kwaadwillende tovenaars in het Oude Koninkrijk. En de Abhorsen? De onzekerheid omtrent zijn lot blijft.

Al jaren had ik mijn oog laten vallen op de boeken van Garth Nix. Ze trokken me ontzettend aan en beloofden belangrijke boeken voor het fantasygenre te zijn. Zo doende begon ik de Abhorsen-serie (Het oude koninkrijk) bij elkaar te verzamelen en uiteindelijk kon ik beginnen in het eerste deel: Sabriël.

Het oude koninkrijk is een bijzondere plek; een wereld binnenin een wereld. En Sabriël is bekend met beiden. Haar vader is namelijk de Abhorsen, een necromancer die de doden tot leven kan wekken, maar zijn krachten juist gebruikt om de doden te stoppen. Maar hij is vermist en dus moet de jonge Sabriël zijn zwaard en taak overnemen. Bijgestaan door een bijzondere kat neemt de jonge vrouw het op tegen de vijanden van haar vader en het koninkrijk.

Dat dit boek oorspronkelijk uit 1995 komt, merk je ergens. En dat bedoel ik op en positieve manier; dit is namelijk echt zo’n voorloper op het young adult genre (wat toen nog niet echt bestond), waarbij een jonge vrouw een fantasiewereld betreedt. Sindsdien zijn er een tal van dit soort boeken uitgekomen, maar zelden behalen ze het niveau van Garth Nix. Deze wereld is namelijk zo overtuigend en tijdloos neergezet, dat ik van begin tot eind heb genoten.

De ‘echte’ wereld waarin Sabriël naar school gaat voelt als heel modern (en toch tijdloos), waardoor het contrast met Het Oude Koninkrijk goed aanwezig is. Je voelt echt dat je een andere setting binnentreedt die je samen met het meisje gaat ontdekken. En dat pakt goed uit. Het kwam overtuigend over en ik had het gevoel dat de wereld erg goed uitgedacht was. Het boek voelt hierdoor als een klassiek fantasyverhaal, maar wel mijn zijn eigen twist. Dit komt natuurlijk mede door de mix tussen een klassieke fantasiesetting en een juist hele eigentijdse plek.

Sabriël voelt verrassend origineel en toegankelijk. Wij zouden het nu als een young adult uitgeven, want het past goed bij bijvoorbeeld een Throne of Glass of een Poison Study. Toch merk je ook wel weer dat dit niet als een young adult is geschreven; de ontwikkeling van de hoofdpersoon (van tiener naar volwassene) staat niet centraal en bepaalde ontwikkelingen die zij doormaakt vond ik iets te gemakkelijk gaan. Aan de andere kant was het ook wel weer fijn dat ze niet constant aan het zwijmelen was over haar love-interest. Kortom; het heeft alle elementen van een young adult, maar ook weer niet, omdat het niet perse voor deze doelgroep is geschreven.

 

De sfeer van Sabriël is lekker duister en grimmig, wat natuurlijk goed past bij het hele necromancer idee. Ook vond ik het heel tof dat er verschillende typen doden waren. Het gaf de boel toch net wat meer lading.

Ik heb genoten van de avonturen van Sabriël en ik kan niet wachten om verder te gaan met het volgende boek. Ik ben echt heel blij dat ik deze serie een kans heb gegeven en heb geluisterd naar dat stemmetje dat maar bleef roepen. Hierdoor heb ik echt een toffe nieuwe serie ontdekt die weliswaar wat ouder is, maar zeker niet gemist mag worden als je dol bent op fantasy.

Het is maar goed dat ik naar die stemmetjes las, want Sabriël is echt een aanrader voor fantasyfans.

Hoewel Het Oude Koninkrijk al een wat oudere serie is, is het wel zo’n klassieker die je eigenlijk niet mag missen als je graag fantasy leest. Omdat het enorm veel raakvlakken met young adult heeft, denk ik zeker dat heel veel van jullie zal aanspreken. Het is erg goed geschreven, de wereld zit goed in elkaar en Sabriël is een tof personage. Ook de andere personages spraken mij aan en dit maakte het tot een smakelijk en lekker duister geheel.

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

One response to “Sabriël (Het oude koninkrijk #1) – Garth Nix

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.