Rune: Tiwaz

Geplaatst op 8 september 2012 door Emmy in Spiritueel / 0 Comments

Vandaag bespreek ik de 17e rune uit het oude futhark: Tiwaz. Dit symbool, waar de klank T bij hoort, is verbonden met de Noorse god Tyr.

Tyr was de god van lucht en gerechtigheid en liet zijn eigen hand afbijten door een wolf om de kracht in zijn handen te bedwingen. Hij was een zoon van Odin en Frigg.

Het teken is gemakkelijk te herkennen. Het ziet er namelijk uit als een pijl omhoog. Tiwaz staat eigenlijk voor hetzelfde waar de god Tyr ook voor staat: gerechtigheid, zelfopoffering, discipline en de kracht van een krijger.

Tyr was naast god van de lucht ook een moedig krijger en symboliseert hij vaak de zon en de hemeelse vader. Hij wordt ook vaak in verband gebracht met de Griekse Zeur en de Romeinse Mars, omdat deze laatste ook met oorlog verbonden was. Tyr was altijd al een heel belangrijke godheid vroeger: hij was voordat Odin de Alvader werd de belangrijkste. Tyr had ook een belangrijke rol tijdens Ragnarok: hij zou de hellehond Garmr doden.

Tiwaz tegenkomen in een legging zal wijzen op gerechtigheid en opoffering: of dat nu van jezelf is, je idealen of andere bagage. Hij zal slaan op principes en daarmee geconfronteerd worden en brengt de spirituele strijder in ons naar boven.

Misschien heb je jezelf teveel opgeofferd of heb je gestreden voor iets waar je eigenlijk geen energie in had moeten steken. Deze rune vraagt je de balans te vinden tussen onzelfzuchtigheid en egoïsme.

Die balans is er niet zomaar: je zult er constant moeite voor moeten doen en constant bij moeten sturen. Hou voor ogen waar je je pijlen op richt, want anders ga je de verkeerde kant op. Kijk naar je eigen acties en of deze rechtvaardig zijn, of voortkomen uit verkeerde motieven.

 

Bewaren

Tags: , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.