Romeo & Julia – William Shakespeare & Tiny Fisscher

Geplaatst op 21 oktober 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

Romeo & Julia – William Shakespeare & Tiny FisscherRomeo & Julia door William Shakespeare, Tiny Fisscher
Illustrator: Sophie Pluim
Serie: Wereldklassiekers #1
Uitgever: Blossom Books | September 2018
Genres: Klassieker
Aantal pagina's: 146
ISBN: 9789463492508
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

"Zou een roos minder zoet geuren als ze een andere naam zou dragen? Zelfs als je geen Romeo meer zou heten, zou je nog steeds dezelfde verrukkelijke man zijn."

Het wereldberoemde verhaal over Romeo & Julia, verteld door Tiny Fisscher in helder en begrijpelijk proza.

Lees jij veel klassiekers? Ik moet bekennen dat het er vaak bij inschiet bij mij. Ik kom er niet aan toe omdat er zo veel boeken zijn om gelezen te worden. Toch zijn er een aantal werken van Shakespeare die ik wél gelezen heb. Simpelweg via school of juist omdat ze zo veel invloed hebben op andere boeken. Romeo & Julia was er daar natuurlijk een van.

Uitgeverij Blossom Books is onlangs verschenen met een nieuwe lijn boeken: klassiekers die zij opnieuw laten vertalen. In begrijpelijk Nederlands, zonder dat de strekking van het verhaal verdwijnt. Het is dus geen hertelling, maar echt het verhaal in een wat modernere taal. Tiny Fisscher heeft zich in dit geval gebogen over Shakespeare’s bekendste tragedie: Romeo & Julia. Zij heeft er hierbij voor gekozen om het verhaal narratief over te brengen, in plaats van het toneelstuk zoals het oorspronkelijk is uitgegeven (en zoals ik het de eerst keer heb gelezen). Hierdoor is het gemakkelijker het verhaal over Romeo en zijn Julia te lezen.

Want wie kent het verhaal van deze gedoemde geliefden niet? De families van Romeo en Julia zijn in een soort vete verwikkeld, tot grote ergernis van de vorst van Verona, die vind dat die ruzie alleen maar ellende oplevert. Romeo & Julia worden verliefd en trouwen stiekem, ook al zouden hun ouders het daar absoluut niet mee eens zijn. Als Romeo wordt verbannen door een moord en Julia gedwongen wordt te trouwen met een ander, verzinnen ze afzonderlijk van alkaar een list. Een list die hen beiden fataal zal worden.

Wat ik zo knap vind aan de heruitgave aan de hand van Tiny Fisscher is dat de sfeer van het oorspronkelijke werk behouden is gebleven, ook al is de vorm van vertellen compleet verandert. Wel zijn de dialogen soms een beetje stijl, maar dat ligt natuurlijk aan het feit dat het oorspronkelijk een toneelstuk is (in rijm zelfs!), waarbij personages duidelijker en stijver spreken.

Het is geschreven in een heldere en duidelijke taal die van Romeo & Julia een heel leesbaar boek maakte. De illustraties van Sophie Pluim zorgen voor een sfeervolle toevoeging die perfect past bij de tijd waarin het verhaal geschreven is, maar niet ouderwets aandoen. Het geven het boek een luxe uitstraling.

Tiny Fisscher heeft een aantal creatieve vrijheden genomen, zoals de naam van de min, maar dit kwam het boek alleen maar ten goede. Je raakte er daardoor alleen maar meer bij betrokken als lezer en dat is iets wat ik alleen maar aan kan moedigen.

Ik vond het een waar genot om Romeo & Julia op deze manier opnieuw te beleven, op een manier die ook voor tieners te begrijpen is. Ik twijfel er niet aan dat deze serie (Frankenstein is het volgende boek!) een ware schat voor in de boekenkast wordt. De boeken zien er superluxe uit en omdat Sophie alles gaat illustreren, vormt de serie een geheel. Zo wordt klassiekers lezen een stuk leuker en toegankelijker!

Ik ben blij met het geheel. Romeo & Julia was nog nooit zo toegankelijk. Tiny Fisscher is er uitstekend in geslaagd dit verhaal nieuw leven in te blazen!

 

four-stars

Tags: , , ,

Divider

4 responses to “Romeo & Julia – William Shakespeare & Tiny Fisscher

  1. Ik lees ook echt heel weinig klassiekers… deze heb ik ook gelezen! En ik heb laatst the secret garden en war horse opgepakt. Net als Jekyll en Hyde. Dorian Gray heb ik nog staan, maar daar moet ik even moed voor verzamelen 😛

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.