In Real Life – Cory Doctorow

Geplaatst op 4 juli 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 5 Comments

In Real Life – Cory DoctorowIn real life door Cory Doctorow
Uitgever: First Second | Oktober 2014
Genres: Graphic Novel, Fantasy, Young Adult
Aantal pagina's: 175
ISBN: 9781596436589
Uitgave: eBook
Goodreads
five-stars

Anda loves Coarsegold Online, the massively-multiplayer role-playing game where she spends most of her free time. It's a place where she can be a leader, a fighter, a hero. It's a place where she can meet people from all over the world, and make friends.

But things become a lot more complicated when Anda befriends a gold farmer--a poor Chinese kid whose avatar in the game illegally collects valuable objects and then sells them to players from developed countries with money to burn. This behavior is strictly against the rules in Coarsegold, but Anda soon comes to realize that questions of right and wrong are a lot less straightforward when a real person's real livelihood is at stake.

From acclaimed teen author (Little Brother, For the Win) and Boing Boing editor Cory Doctorow and Koko Be Good creator Jen Wang, In Real Life is a perceptive and high-stakes look at adolescence, gaming, poverty, and culture clash.

Tijdens mijn eerste boeken adventskalender had ik een lootje dat voornamelijk graphic novels wilde hebben. Ik bestelde er toen twee en op een van de twee was ik onmiddellijk verliefd. Ik zette het boek op mijn TBR en nu, jaren later, heb ik het eindelijk digitaal kunnen lezen. Ik heb het nu over het boek In real life van Cory Doctorow.

Adna is een heel doorsnee meisje. Een beetje mollig, een paar nerdy vrienden en heel veel zin om te gamen. Na een schoolbezoek van een vrouwelijke gamer meldt ze zich aan voor de online MMORP Coarsegold Online. Al snel is ze helemaal verslaafd en doet ze het super goed. Haar vrouwelijke avatar zorgt voor zelfvertrouwen en dat ze gewaardeerd wordt. Al snel wordt ze uitgenodigd om – voor echt geld – te gaan spelen. Ze moet dan spelers uitschakelen die goud hoarden en voor echt geld verkopen. Maar ze raakt in gesprek met een van deze hoarders en dan blijkt er toch meer achter te zitten.

De vormgeving is precies waar ik van houd; dit is ook hetgene waar ik in eerste instantie verliefd op werd. Het is een heel herkenbare stijl. De vloeiende lijnen, de iets wat mollige hoofdpersoon, de fijne kleuren… Het past goed bij mijn eigen werk en dus vond ik het prachtig. Maar ook het verhaal wist mij tijdens het lezen compleet in te palmen.

Naast dat het verhaal zich leent voor kleurrijke illustraties (tja, gamen levert fantasie op!) vond ik er ook fantastische boodschappen achter zitten. Adna is een vrij onzeker type dat vooral in haar eigen wereldje zit. Ze heeft wel wat (mannelijke) vrienden, maar samen vormen ze ook wel een soort eilandje dat andere mensen wegdrukt (heel herkenbaar!). Want vaak is dat zo ‘wij zijn de nerds en jullie snappen dat toch niet, dus jullie mogen niet met ons meedoen.’ Eh.. Doe je dan niet precies waar je anderen altijd van beschuldigd? In real life drukt je op subtiele manier met je neus op de feiten.

Maar goed, terug naar Adna. Ze is een beetje onzeker en op zoek naar haar plek in de wereld. Middels de game komt ze in contact met een Chinese jongen en dat vinden haar ouders uiteindelijk verschrikkelijk, vooral als de culturele verschillen roet in het eten gooien. Adna doet goed bedoeld namelijk iets, wat desastreuze gevolgen heeft, iets wat ze eigenlijk niet snapt. Ze groeit als hoofdpersoon ontzettend en komt tot goede inzichten. Heerlijk als een boek dit voor elkaar weet te krijgen. Adna doet mensenkennis op. Ze maakt fouten, ze voelt, doet, en durft. Ze is een mens. En ik zou zo met haar bevriend willen zijn.

Ik ben echt aangenaam verrast door de kwaliteit van de tekeningen en dat van het verhaal. Het heeft me echt gegrepen en ik heb met een grijns van oor tot oor genoten van In real life. Het is een echte aanrader voor gamers, maar ook voor meiden die zich wel eens onzeker voelen. Het is nerdy, maar niet te. Ik ben fan!

Het resultaat van deze digitale leessessie? Dat ik In Real Life alleen maar liever als fysiek exemplaar in mijn bezit wil hebben.

In Real Life is een prachtig vormgegeven graphic novel met een goed verhaal. Adna is een fantastische hoofdpersoon die ons in laat zien dat je ook als je een beetje chubby bent ook voor de volle 100% van jezelf kunt houden.

five-stars

Tags: , , , , ,

Divider

5 responses to “In Real Life – Cory Doctorow

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.