Plaag – Michael Grant

Geplaatst op 1 november 2013 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Plaag – Michael GrantPlaag Serie: Gone #4
Andere boeken in deze serie: Verlaten
| 30 september 2011
Aantal pagina's: 400
ISBN: 9789047509080
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Perdido Beach is al maandenlang afgesloten van de buitenwereld door een ondoordringbare muur. Alle volwassenen zijn verdwenen en de overgebleven kinderen zijn op zichzelf aangewezen. Als er een tekort aan drinkwater dreigt, gaat Sam op zoek naar water. Ondertussen breekt er een angstaanjagende griep uit en er duiken dodelijke insecten op. Dan stuurt de Duisternis nog een plaag: een leger van reusachtige kakkerlakken onder leiding van de duivelse Drake, met het doel iedereen in Perdido Beach uit te roeien. Langzamerhand wordt het iedereen duidelijk dat maar een persoon de plaag kan stoppen: kleine Pete, het autistische broertje van Astrid, maar hij is doodziek. Als het insectenleger steeds dichterbij komt, staat Astrid voor een onmogelijke keuze.

Bestel dit boek op bol.com

Dat ik momenteel hartstikke aan het genieten ben van de Gone serie is jullie vast wel duidelijk! Zo schreef ik pas nog dat ik zowel deel 3 als 4 kon lenen bij de bieb, en dus meteen door kon lezen. Heerlijk!

Ergens had ik in mijn hoofd ‘hoe kan Grant het nog een aantal boeken verder trekken?’ Maar met Plaag liet hij overduidelijk merken dat het spelletje van de FAKZ nog lang niet voorbij is. Het blijft spannend en er zijn weer zo veel interessante plottwists gedaan dat ik op het puntje van mijn stoel heb gezeten.

Dit boek las ook weer als een trein. Ook al heb ik wat minder kunnen lezen deze week (tja, de adventskalender he?!), als ik dan wel kon lezen, dan was het ook om van te genieten!

Hoewel de serie zich afspeelt in een relatief klein gebied vind ik het echt goed dat het niet gaat vervelen. Er worden nieuwe plekken (her)ontdekt en de kinderen beginnen bewuster te kijken naar hun omgeving. Ze worden creatiever, maar ook wanhopiger in het zoeken naar een oplossing.

Toch was dit boek niet zo spannend zoals boek 1 en 2 voor mij waren. De nieuwigheid is er toch een beetje vanaf en hoewel ik heeeeeel graag wil weten hoe het verder gaat, is het niet zo’n geweldig boek zoals aan het begin van de serie.
Ik vind het wel heel leuk hoe ‘plaag’ slaat op twee verschillende plotlijnen in het boek. De insecten, maar ook de griep, maar voor mij was het net alsof de griep tegen het einde een beetje ondergesneeuwd werd door de actie. Ik voelde geen dreiging van de ziekte en ik vond dat het wel heel erg opeens over het hoogtepunt getrokken was. Dat is denk ik het nadeel van zo’n epos met zo veel karakters en plotlijnen dat het een het andere een beetje kan laten verdwijnen.

Al met al blijft het een heerlijke serie waarvan ik vind dat er in Plaag  weer heel wat bijzondere wendingen zijn genomen die het verhaal nog sterker maken. Het psychische spel wat de kinderen onderling een soort van ‘spelen’ is heel sterk aanwezig en griezelig realistisch. Nu maar duimen dat boek 5 er snel ligt.

 

four-stars

Tags: , , , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.