Paganweek: De verschillende ‘richtingen’

Geplaatst op 3 mei 2013 door Emmy in Spiritueel / 5 Comments

Deze week is het Pagan week op Zon en Maan. En dat betekent dat in de week van 1 mei tot en met 7 mei elke dag in het teken zal staan van het Paganisme en alles wat daarbij hoort. Ik verzamel een hele boel en gooi mijn eigen kennis van dit onderwerp in de strijd om jullie ook te voorzien van die kennis.

Ik kan me voorstellen dat je bij het horen van het woord paganisme zoiets hebt van: huh, wat? Zeker als dan later in de tekst het woord heiden, hekserij of wicca voorkomt. Dat komt omdat het allemaal in zekere zin met elkaar te maken heeft.

Het paganisme is een verzamelwoord voor allerlei heidense stromingen. Dit zijn vaak oude traditionele gebruiken en geloven. Vroeger werden heidenen gezien als slechte mensen, omdat ze niet in de Christelijke God geloofden… Gelukkig is dit niet meer zo en mogen we nu geloven wat we willen. Vaak geloven heidenen wel in een of meerdere goden, maar deze zijn vaak van een pantheon die voortkomt van vroeger, zoals de germaanse of romeinse goden.

Wicca is een stroming binnen het paganisme die zeker de afgelopen twee decenia ontzettend in populairiteit gestegen is. Zeker bij tieners is het al jaren populair en is het ook een tijdje een soort van hip geweest. Er verschenen heel veel boeken en tijdschriften als de W.I.T.C.H. gingen er ook dieper op in. TV series als Charmed hebben zeker een grote bijdrage geleverd aan de populairiteit. Wicca is een vorm van (moderne) hekserij waarbij de natuur heilig is en zowel de God als Godin worden aanbeden. Wicca kent een bepaalde rangenstelsel waar ik zelf niet zo warm van loop, maar voor mij was de kennismaking met Wicca een soort opstapje naar het paganisme en de hekserij.

Hekserij hoeft niet altijd hand in hand te lopen met wicca en er zijn dan ook genoeg heksen die zich wel met magie bezig houden maar niet perse met wicca. Hekserij kent vele vormen en richtingen waardoor ieder zijn specialiteit lijkt te hebben. De ene werkt heel veel met kruiden, de andere met kristallen en weer een ander maakt speciale rituelen. Ik vind zelf dat hekserij behoorlijk negatief klinkt en dat pagan een stuk beter past.

De meesten die enige link met het paganisme of de hekserij hebben, zullen ook een connectie hebben met het Shamanisme. Je hebt vast wel eens gelezen over de sjamaan in het dorp die dan met de geesten sprak en iedereen genas… Die mensen zijn er nog steeds hoor, en dat hoeven niet allemaal medicijnmannen te zijn. Ik denk namelijk dat iedereen de mogelijkheid heeft zich met de sjamanistische wereld te verbinden. Het is een waarlijk interessant gedeelte waarbij vrijwel bij elke cultuur de absolute basis overeenkomt en dat is dat de natuur is onderverdeeld in verschillende lagen. Of dat nou dimensies zijn of echt andere werelden, de gedachte blijft overal hetzelfde. Echter noemen vele mensen dat je voor het sjamanisme ook een bepaalde kennis moet hebben om in contact te komen met die andere werelden.
Het idee van totemdieren en diergidsen komt voort uit het sjamanisme.

Een gedachte van het sjamanisme dat ook voortvloeit in een ander spiritueel ‘begrip’ is het animisme. Dit is het geloof dat elk ding bezield is en dus een ziel heeft. Planten, bomen, stenen, mensen, dieren. Alles heeft een geest. De meeste paganisten zullen dit beamen, omdat zij de natuur als heilig zien.
Sommige gaan zelfs zo ver dat ze alles als Goddelijk zien. Dit heet het pantheisme. Het geloof in vele goden, zoals bij vele Pagans voorkomt, is vrij normaal en wordt Polytheisme genoemd. Meestal kiest iemand een bepaald pantheon dat wordt aangehouden, maar het is ook veel voorkomend dat er verschillende vormen van 1 godheid wordt aanbeden of verschillende uit verschillende pantheons.

Het huidige Druidisme komt voort uit wat men nog gevonden heeft van de oude Druiden en de Keltische mythologie. Hierin spelen de oude verhalen een grote rol, maar ook de kennis van planten en bomen. Natuurgeesten zijn dan ook heel erg belangrijk voor deze ‘stroming’.

Vervolgens heb je ook het Spiritisme, wat het geloof is dat je na je dood voortleeft als geest en in staat bent om met nog levende mensen te communiceren, zij het via een medium, zij het met de persoon zelf. Ook reincarnatie wordt gezien als een vrij algemeen begrip en heeft te maken met het steedsmaal terugkomen op aarde als mens/dier/plant (daar zijn de meningen over verdeeld) om je ziel te laten groeien. Sommige mensen zeggen dan ook dat ze hun vorige levens herinneren… Ik denk altijd maar zo: het is niet zo niets dat je soms een fascinatie of fobie hebt waar je geen oorsprong van kunt vinden in je verleden. We komen terug om te leren en om negatief karma op te ruimen. Karma is zoiets als een soort van weegschaal waar al je daden in worden gewogen.

Nu een misschien wat zwaarder punt, want dit is altijd een heel duistere kant van het geheel geweest. Nu dat het echt slecht is, maar meer omdat er ontzettend veel vooroordelen over bestaan en dat het een ontzettend slechte naam heeft: het Satanisme. Nu weet ik niet alles van het satanisme, maar ik heb altijd begrepen (of gedacht) dat het een soort verering van de donkere kant van het leven en de natuur is en dat Satan wordt vereerd. En dan niet de duivel uit de bijbel. Maargoed, daar kan ik niet zo veel over vertellen, want ik hou me daar niet mee bezig.

Verder tja… Vele pagans geloven in het bestaan van mythologische wezens als engelen, goden, elfjes en weet ik veel wat en ik zie het altijd zo dat die dingen niet voor niets zijn ‘verzonnen’. Ik denk dat ze allemaal echt bestaan, maar dan wel zo in een andere dimensie (of wereld) waardoor wij ze eigenlijk maar zelden kunnen zien. Mijn geloof is in ieder geval een mengelmoes van allerlei stromingen, waardoor ik mezelf altijd een Pagan noem, en niet perse een heks, wiccan of sjamaan. Want ik ben het allemaal (lekker puh) en jullie ook (ook al weet je het zelf niet).

Om even een leuke anekdote te geven: Ik was eens op een spirituele beurs en een vrouw die daar met een kraampje stond, wees meteen naar me en riep ‘heks!’ dus ik keek om met een frons op mijn gezicht. ‘Niet slecht hoor! Maar ik weet het zeker, jij bent een heks!’ Ach ja, waarom ook niet?

Dit was even kort in een notendop wat ik uit mijn geheugen kon opgraven over belangrijke stromingen en gedachten die bij de Paganweek passen. Ik hoop dat jullie het leerzaam vonden… Wellicht is het leuk om eventuele vragen die jullie hebben uiteindelijk ook te bundelen tot een blogje… Dus stel ze gerust! Want ik ben heel erg benieuwd! Dit mogen zowel persoonlijke als algemene vragen zijn, ik zal ze beantwoorden!

 

Tags: , , , ,

Divider

5 responses to “Paganweek: De verschillende ‘richtingen’

  1. Dat was inderdaad een heel leerzaam blogje zeg! Ik vind het inderdaad wel moeilijk om soms onderscheid te maken tussen die verschillende namen. Maar het is nu een stuk duidelijker.
    Ik heb wel een vraagje voor je. Hoe komt het in jouw leven tot uiting dat je Pagan bent? Doe je speciale dingen?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.