Pagan week: Cake & Wine

Geplaatst op 4 mei 2013 door Emmy in Recepten, Spiritueel / 0 Comments

Deze week is het pagan week hier bij Zon en Maan. Dit betekent dat er in de week van 1 mei tot en met 7 mei elke dag een pagangerelateerde blog verschijnt. Vandaag is het tijd voor een stukje over een belangrijk gedeelte van een ritueel, namelijk de cake en wijnceremonie!

Wat is zo’n ceremonie nou? Dat vraag je je nu vast af. Laat ik dan eerst even wat vertellen over rituelen in het algemeen. Vele pagans, in welke stroming of richting ze zich ook bevinden, voeren wel eens rituelen uit. Rituelen die voor vanalles kunnen zijn, voor de jaarfeesten, voor inzicht, gezondheid, alleen of met een groep. Er is allerlei informatie over rituelen te vinden op internet en in boeken. Zelf ben ik nou niet echt iemand die vaak een ritueel opstelt en uitvoerd, maar toch hebben de jaren me aardig wat kennis opgeleverd.

Na het ritueel, waarin je met energien van jezelf en van anderen hebt gewerkt, voelen de meeste mensen zichzelf een beetje zweven. Dit komt omdat je eigen energie nog niet helemaal hersteld is en aarden helpt daar meestal bij. Maar aarden alleen is niet zo leuk… Het is toch gezellig om zo’n ritueel een beetje feestelijk af te sluiten.
JA! Vind ik ook. En daarom bestaat er iets zoals een cake en wijnceremonie. Eten aard namelijk ook, maar daarnaast deel je dat speciale voedsel ook met de onzichtbare energien om je heen, als dankbaarheid.
Ik zie het als een soort feestelijke afsluiting en bijtankmoment. Een moment waarbij je even stil kan staan bij het moment.

Waarom nou cake en wijn? Nou, net zoals in het Christendom staat het eten en drinken ook symbool. Het brood of de cake staat voor het lichamelijk en de aarde. De wijn voor de geest en de stromende gevoelens.

Zelf heb ik nog wel eens dat ik echt geen zin heb om bij elk jaarfeest een ritueel te houden, laat staan elke keer zo’n cake & wijn ceremonie te houden.. Maar wel probeer ik het eten een beetje te koppelen aan wat er bij dat jaarfeest past. En ik heb dé cake die zowel bij de jaarfeesten past, alsmede dat het ideaal is voor de cake & wijnceremonie!
Ik heb hem al eens eerder geplaats op mijn blog (heel lang terug) maar ik heb het recept ondertussen ietsjes aangepast.

Geniet en veel plezier met bakken, zodat je je eigen cake en wijn ceremonie kunt houden!

Honing&Kaneelcake 
 
Ingrediënten:  1 kopje is 250 ml

2/3 kop margarine of boter (175/180 ml)
1 kopje suiker
1 1/2 theelepel honing (ik voeg zelf altijd veel meer toe)
2 eieren
1 theelepel vanille aroma
1 eetlepel Mede of Witte wijn (Mede is honingwijn, helaas is dat niet heel makkelijk te verkrijgen in Nederland, tenzij je vaak op fantasyfastivals e.d. komt!)
2 1/2 kop bloem
1 theelepel zelfrijzend bakmeel
1 theelepel zout
2 eetlepels haver zemelen
1 theelepel kaneel (ook hier voeg ik zelf meer van toe)

Aan het werk:
Verwarm oven voor op 180 graden. Meng met een garde de zachte margarine of boter met de suiker, honing, eieren, vanille en wijn en voeg vervolgens de kaneel toe. Meng vervolgens het bakmeel, de bloem en haver er doorheen. Lekker kneden met die handjes! Wordt maar lekker vies.
Vet het bakblik in en doe het deeg erin.  Even gladstrijken. Zelf giet ik er dan nog honing en kaneel overheen, want ik vind die smaken heerlijk bij deze cake passen! En vervolgens 25 minuutjes de over in op 180 graden. Het kan echter zo zijn dat hij dan nog niet helemaal gaar is, dan moet hij nog even. Je kan het controleren door een mes of sateprikker in de cake te steken, komt het er droog uit, dan is hij gaar. Af laten koelen en smullen maar!

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.