Overdosis – Helen Vreeswijs

Geplaatst op 10 oktober 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Overdosis – Helen VreeswijsOverdosis | 2010
Aantal pagina's: 408
ISBN: 9789022327791
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

‘Het effect van een jointje duurt maar twee tot drie uur en dan is het weg. Het is een softdrug, dus eigenlijk is het kinderspul. Maar het is leuk om de avond mee te beginnen. Als je meer wilt, moet je het combineren met iets sterkers. Een pilletje, speed of GHB.’ ‘GHB?’ herhaalde Elma bedenkelijk. ‘Wat is dat?’ ‘Dat meng je met frisdrank, echt heftig spul’, antwoordde Pim wijs. ‘Binnen een paar minuten voel je de werking al. Een groot voordeel is, dat als je het gemengd hebt, de politie het niet zal herkennen. Het is reukloos en smaakloos. Het proeft een beetje zout.’ Hij begon hard te lachen. ‘En proeven doen ze bij de politie niet.’

Overdosis is het verhaal van een hechte vriendengroep die langzaam uit elkaar valt door het gebruik van partydrugs. Het begint allemaal heel onschuldig, tot het afschuwelijk fout gaat en de groep het spoor helemaal bijster raakt.

Een aantal maanden terug ontving ik na het helpen in een boekenwinkel met het Best of YA promoteam een goodiesbag waar het boek Overdosis van Helen Vreeswijk in zat. Nu las ik al eerder boeken van deze schrijfster, maar het overgrote deel van haar oeuvre was me nog onbekend. In mei konden jullie mijn recensie van Eerwraak lezen, wat ik een ontroerend boek vond. Ik was dan ook erg benieuwd of Overdosis net zo veel wist los te maken.

Het verhaal begint met een drama. Er is iemand overleden en Emma geeft zichzelf en haar vrienden de schuld. Vervolgens duik je terug de tijd in en wordt de aanloop naar deze vreselijke gebeurtenis omschreven. Aan de ene kant zit je dan meteen in de spanning, aan de andere kant weet je al dat het een keertje mis gaat. Toch vond ik het zelf passend. Het was uitnodigend om verder te lezen.

Dat Helen Vreeswijk haar persoonlijke ervaringen gebruikt bij te het schrijven is duidelijk zichtbaar. Haar expertise maakt het dat alle handelingen van de politie heel erg realistisch zijn. Hoewel er veel heftige dingen gebeuren, weet Helen het op een manier te beschrijving die passend is voor tieners. Dit vind ik hartstikke sterk en het maakte het boek een stuk levendiger.

Hoewel ik niet een moment heb gehad dat de tranen me in mijn ogen stonden, had ik wel de drang om steeds maar verder te lezen. Hoe zou het aflopen? Zou de boef gepakt worden? Wie gaat er dood? Helen weet alles zo te beschrijven dat je ieders kant ziet.. Ook die van de bad guys, waar je zeker ook enige vorm van sympathie voor gaat voelen. Het maakt ze menselijk. Iedereen voelde dan ook erg echt aan. Met z’n eigen problemen en eigen persoonlijkheid. Dat is knap als er zo veel personages zijn.

Wat ik extra leuk vind is dat het duidelijk is dat het in Tiel afspeelt. Ik heb daar in de buurt gewoond en tja.. Ik heb daar leren autorijden. Het muziekfestival wat wordt beschreven is overduidelijk Appelpop, waar ik in mijn jeugd ook heb rondgesprongen en nog steeds heel populair is. Ook nu nog zullen jongeren zich er dus erg goed mee kunnen identificeren. Grappig detail: toen ik ging was Within Temptation er ook. Dit boek speelt zich af in 2006 en toen was ik 16 ten tijde van Appelpop. Leuk!

Al met al is Overdosis een ijzersterk en heftig verhaal dat menig tiener zal aanspreken. Helen is een kei in het neerzetten van maatschappelijke kwesties door haar ervaring bij de politie en dat levert nu eenmaal kwaliteit op. Zeker een aanrader!

four-stars

Tags: , , , , , , ,

Divider

3 responses to “Overdosis – Helen Vreeswijs

  1. Oe, jij hebt hem dus ook gelezen! Ik heb dit boek al een aantal jaar geleden gelezen en ik moet zeggen dat ik dit voor mij nog steeds het meest interessante boek is dat zij heeft geschreven. Ik wil zeker nog eens meer boeken lezen van haar. Die boeken die vanaf 2007 zijn uitgekomen, heb ik vrijwel allemaal niet gelezen. Die van ervoor wel (bijna?) allemaal. Toen ik in de tweede zat van het middelbaar hebben we eens voor een boekverslag een boek van haar moeten lezen, aangezien Helen Vreeswijk ook bij ons op school kwam en zo. Dat was best wel vet, want ik heb nu ook gesigneerde boeken van haar en zo. =3

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.