Overal een gedachte en een keuze achter

Geplaatst op 22 juli 2018 door Emmy in Tips & Tricks / 3 Comments

Een tijdje terug vroeg ik op de instagram van Letters & Lights of jullie het leuk zouden vinden als ik weer een blogpost zou wijden aan het maken van mijn producten. Ik kreeg best wel vaak de vraag hoe ik mijn geuren en kleuren kies – zo nu en dan ook van creatievelingen met hun eigen webshop. Niet dat ik nu precies ga vertellen hoe en wat, maar ik wil middels deze blogpost graag weer eens een kijkje in de keuken geven hoe het maken van een kaars tot stand kom. Voor ik een kaars heb gemaakt, zijn er heel wat goed doordachte keuzes aan vooraf gegaan.

Mijn nieuwe Sky in the deep kaarsje, waarbij ik me voor het label heb laten inspireren op het omslag én oude runen.

Mijn eerste nadenkmoment is: welk thema pak ik? Dit sluit ik aan op de markt, de hypes en of er vraag naar is. Soms krijg ik hele leuke en originele tips aangereikt van jullie, maar niet allemaal zijn ze even haalbaar. Een kaars moet immers wel verkocht worden, want anders maak ik er verlies op. Ik ben immers een bedrijf en de woningstichting laat ons niet gratis in ons huis wonen, ik krijg geen gratis energie van Essent en helaas sponsort de Albert Heijn geen gratis brood. Een thema, dus. Soms heb ik ook heel veel ideeen voor in de toekomst; deze houd ik netjes bij in een excelbestand, waarbij ik tevens aangeef welke kleur was ik gebruik, welke geurstoffen en welke glitters. En of een blik klein of groot is en of het een exclusief ontwerp is (bijvoorbeeld voor in een box).

Daarna bepaal ik of het een groot of klein kaarsje wordt. Sinds een tijdje heb ik ook kleinere metal tins en dus heb ik eindelijk mijn bedrijfje kunnen uitbreiden naar verschillende maten kaarsen. Ik probeer het nu heel erg af te wisselen; welke kaarsjes zullen sneller bijgekocht worden als ze klein zijn? Welk fandom is groot genoeg om genoeg grote kaarsen te verkopen? Keuzes keuzes keuzes.

Maar dit zijn natuurlijk alleen maar de vrij makkelijke en vooral zakelijke keuzes. De creatieve keuzes zitten hem in de keuzes van de geuren en kleuren, die de sfeer en de looks van het kaarsje bepalen. Er is een reden waarom ik liever alleen kaarsen maak bij boeken die ik zelf gelezen heb; ik wil dat het klopt en dat ik logische keuzes maak. In een aantal boeken worden geuren namelijk beschreven! Ze ruikt de Eleanor & Park kaars die ik voor Celebrate Books maakte naar vanille omdat Eleanor deze geur vaak draagt en ruikt de Angelic Love kaars (Tweedehands vleugels) naar amandelcake omdat de engelen in deze boeken dol zijn op alles wat zoet is en op taart lijkt. Ook de geur van Rhys (oa Jasmijn) was zo gekozen, omdat het echt genoemd wordt. Maar soms is het niet mogelijk, bijvoorbeeld bij de op Hermelien gebaseerde kaars uit mijn Magic is Might box. Versgemaaid gras had ik immers al gebruikt, ook al wordt deze geur genoemd in het boek! Dus besloot ik naar de symboliek te kijken. De kaars ruikt onder andere naar rozemarijn, een kruid dat symbool staat voor wijsheid. Op deze manier kan ik dus mijn kennis en passie voor de symbolische betekenis achter oa. planten toepassen. En meestal krijg ik daarmee een geur die ik vind passen. En jullie ook.

Maar mijn kaarsen beperken zich natuurlijk niet alleen tot geuren; ook kleuren zeggen ontzettend veel. Soms zijn keuzes makkelijk; rood voor Griffoendor, geel voor Huffelpuf. Maar ook hier zijn niet alle kleurkeuzes makkelijk te verantwoorden. Soms moet ik dieper graven. Ik kijk bijvoorbeeld naar de kaft, of naar passende kleur bij de inhoud. Camp Half-blood is daarom oranje, naar de t-shirt van de kampleden. Old book is dan weer wit met bronzen glitters, omdat oude boeken vaak naar geel of bruin verkleuren (en ik een zandkleur niet zo mooi vond passen). Hogwarts is paars, omdat paars een kleur is die wordt geassocieerd met magie.

Ik word echt gelukkig van al die kleurtjes. En wat is het kleine maatje fijn! Ook voor samenwerkingen!

Als ik heb bedacht wat er allemaal in de kaars moet, maak ik het label. Daar benoem ik immers de geur ook en het label wil ik ook wel weer een beetje afstemmen op de inhoud qua kleur. De labels illustreer ik zelf, omdat ik hiermee mezelf kan onderscheiden van andere makers. Ik probeer voorwerpen te tekenen die passen bij de personages (yay, meer symboliek!) en kleurkeuzes af te stemmen op kaften of wederom personages. Een superleuke klus en ook iets wat mijn kaarsjes helemaal eigen maakt, denk ik zo. Vervolgens stuur ik ze naar de drukker. Zelf printen wordt lang niet zo mooi. Natuurlijk zou ik – door zelf te drukker – heel veel meer verschillende kaarsen kunnen maken en ook veel gemakkelijker custom orders kunnen doen, maar kwaliteit vind ik erg belangrijk.

Kortom; er gaat een heel proces aan vooraf voordat een kaarsje er klaar voor is om in de webshop komt te staan. Ik sta voor vele keuzes en probeer bij het maken van deze keuze zo authentiek mogelijk te blijven; wat ik echt vind passen bij het boek, het personage of het thema. Dit is niet altijd gemakkelijk, maar het zorgt er wel voor dat ik tevreden ben met alles wat verschijnt. De vraag die ik het meest krijg is welke kaars ik zelf het lekkerst vind ruiken. Het antwoord daarop verschilt per dag. Geuren zijn zo persoonlijk en voor mij ook heel afhankelijk van mijn mood. Dus sorry, ik weet het niet.

Tags:

Divider

3 responses to “Overal een gedachte en een keuze achter

  1. Supertof om te lezen wat er allemaal bij komt kijken. Vanaf de ‘buitenkant’ ziet het er allemaal zo makkelijk uit, maar dat is het natuurlijk niet. Daarmee, met alle keuzes die je maakt, worden de kaarsen wél zo veel toffer!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.