Ostara: we vieren het licht en een fijne reading challenge

Geplaatst op 21 maart 2016 door Emmy in Spiritueel / 4 Comments

Vandaag begint de lente en rond deze datum vieren duizenden paganisten het lentefeest Ostara. Als tiener fascineerde het paganisme enorm en deed ik het liefst overal aan mee. In mijn eentje dan, want ik durfde echt niet bij anderen aan te kloppen. Rond mijn 20ste was ik daar wat opener in, maar toch begon ik er langzaam maar zeker minder mee te doen. Onlangs kreeg ik echter weer het gevoel hoe fijn ik het vind om stil te staan bij de veranderingen in de natuur. Het leek mij dan ook goed om er vandaag bij stil te staan en om een verbinding te leggen met het lezen van boeken

ostara

Wat is Ostara

Ostara is de naam voor het heidense lentefeest. Men viert de overwinning op de winter. Nacht en dag zijn vandaag even lang en de dagen zullen alleen nog maar langer worden. De vruchtbaarheid van de aarde – en dus ook van de natuur – keert terug. Hierbij horen symbolen als eieren, hazen, lentebloemen, lammetjes, maar ook kleuren als lichtgroen, geel en oranje. Zie je de link naar Pasen al een beetje? Dat kan kloppen. Veel symbolen die wij ter versieren naar binnen brengen, hebben hun oorsprong bij het geloof van onze voorouders.

Ostara staat symbool voor een nieuw begin. Een nieuwe tijd. Groei en vruchtbaarheid. Ostara voelt altijd als een heel vrolijk feest, waarin het licht gevierd wordt. Maar het is ook altijd wel goed om terug te kijken naar afgelopen winterse periode.

Hoe ga ik dit vandaag dan vieren?

Dat weet ik niet zo goed. Ik ga geen eieren versieren, heb twee belangrijke afspraken staan (waarvan eentje voor mijn bruiloft) en gewoon Dungeons and Dragons. Maar wat ik misschien wel kan doen is het planten van mijn moestuintjes. Want die vind ik ook een  symbool staan voor vruchtbaarheid.

Hoe gaat het met mij?

Als je mijn dagboekjes hebt gelezen, heb je vast opgevangen dat ik behoorlijk wat dagen heb gehad waarin ik in een dip zat. Geen energie, weinig lust en niet altijd lekker in mijn vel. Ik merk dat – nu de dagen weer langer worden en de natuur weer opleeft, ik me al een stuk beter voel. Ik heb meer rust in mijn hoofd. Ik zie een drukke maar leuke periode tegemoet en daar ga ik voor. Ik hoop dat ik ook meer kan gaan lezen de komende tijd. Bij voorkeur? Lekker buiten! Want ik vind de lente zo ontzettend lekker ruiken.

Hoe gaat het met mijn reading challenge?

Net als de afgelopen jaren heb ik mezelf weer een leesdoel opgelegd. Dit jaar lekker hoog, 250, zodat het ook echt een uitdaging blijft. Omdat ik ook herlees, ligt mijn daadwerkelijk aantal gelezen boeken iets hogen dan op goodreads staat. Ik heb er dan ook de volste vertrouwen in dat ik het ga redden, ook al lees ik thuis relatief weinig. Ik las immers al meer dan 55 boeken en we zitten nog niet eens aan het eind van de derde maand.

Lezen brengt mij ontspanning. Lezen past bij alle seizoenen. Lezen is vruchtbaar voor de inspiratie. Lezen is mijn passie. Ik ga deze lichte periode genieten van elk geschreven woord.

Tags: , ,

Divider

4 responses to “Ostara: we vieren het licht en een fijne reading challenge

  1. “Lezen brengt mij ontspanning. Lezen past bij alle seizoenen. Lezen is vruchtbaar voor de inspiratie. Lezen is mijn passie. Ik ga deze lichte periode genieten van elk geschreven woord.”

    Amen! Volledig met je eens en ik ben ook gelukkig dat het weer lente is! Nog even en ik kan weer buiten lezen. Rust en weinig afleiding. De geluiden van vogeltjes, de zon op mijn gezicht voelen, wat kleur in mijn gezicht krijgen. Ik lees in de lente en zomer sowieso meer dan in de koude seizoenen.

  2. Wat een leuk en interessant stuk. Wat goed dat je al 55 boeken hebt gelezen!
    Ik had helaas een beetje een leesdip, maar heb nu weer een boek gevonden waar ik weer fijn in kan gaan lezen.
    Ik ben ook heel blij dat de lente er weer is. Hoewel ik de winter ook fijn vind, ik vind de kou bijvoorbeeld niet erg (de gladheid en sneeuw vind ik niets) Maar dat de natuur weer tot leven komt, de dagen langer en lichter worden is wel heel fijn 😀

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.