Ostara 2022

Geplaatst op 21 maart 2022 door Emmy in Spiritueel / 0 Comments

Nu de jaarfeesten een vast onderdeel zijn geworden in mijn leven, merk ik dat het steeds gemakkelijker wordt om stil te staan bij de wisselingen van de seizoenen. Er ontstaat een haast natuurlijk ritme en dat vind ik echt prachtig om te ervaren én te delen. Het wiel is ondertussen doorgedraaid naar Ostara, de lente-equinox.

Ik word er echt enthousiast van om me voor te bereiden op de jaarfeesten en me er steeds meer in te verdiepen. Sinds ik de coven begeleid verlang ik van mezelf dat ik me opnieuw in de materie stort, maar ook dat ik zoek ga naar verdieping en verbinding. Ik wil mijn kennis immers delen met degene die het samen met me vieren. Ditmaal wordt het bijzonder op verschillende manieren: we zijn voor het eerst sinds een tijd weer allemaal aanwezig én we zullen naast het jaarfeest ook stil staan bij de volle maan.

Weken ben ik al bezig met het opzetten van de avond. Eerst vond ik dat altijd erg spannend, maar nu voelt het vooral fijn. Ik kijk er met gezonde spanning naar aan. Sterker nog, als deze blogpost online komt hebben we de viering al gehad. Ik ga er van uit dat het weer bijzonder en fijn was. Leerzaam, fascinerend en verbindend.

Ostara is een andere – vrij recente – benaming voor de lente-equinox. Tijdens de lente-equinox is dag en nacht in balans: ze duren allebei precies even lang. De zon staat dan precies op de evenaar en dit vindt meestal plaats tussen 19 en 23 maart. Dit jaar is het op de 20e, op zondagmiddag. Zelf hebben we het op de 19e gevierd.

Tijdens het vorige jaarfeest, Imbolc, wordt de terugkeer van het licht gevierd. Met Ostara vier je dat de donkere tijd van het jaar – de winter – echt is afgelopen. De zon keert terug en we gaan de licht kant van het jaar in. Het is ook het begin van de lente, ondanks dat we heel voorzichtig al met het voorjaar zijn begonnen.

Ik merkte dat al een tijdje. Normaal wissel ik de jaarfeestkaarten van Lunadea pas echt rond het jaarfeest om. Nu deed ik het al vrij snel naar Imbolc. Toen het mooie weer begon. Ik merk het overal om me heen: we gaan naar buiten, ik voel meer energie en ik heb zin om op te ruimen. Niet dat ik daar altijd aan toegeef.

Dat opruimen is niet alleen fysiek. Met Imbolc ben je heel erg bezig met het mentaal afsluiten van de winter en met Ostara komt het fysieke er dus bij. Ooit van de voorjaarsschoonmaak gehoord? Het komt niet zomaar uit de lucht vallen!

Zelf merk ik het dus in het willen opruimen en aanpakken van het huis. Ik wil dingen anders, de tuin netjes hebben en dingen een andere plek geven. Het past erg goed bij deze tijd van het jaar. Mentaal merk ik ook dat het lichte voelt en dat ik me beter in mijn vel ga voelen. Dit gaat nog wel met pieken en dalen en daarin merk ik hoe kwetsbaar mentale gezondheid soms kan zijn.

Het afgelopen half jaar vond ik pittig. Ik was veel in mezelf gekeerd. Nu heb ik meer zin om weer naar buiten te treden. Mooi, want mijn boek is onlangs verschenen en het festivalseizoen staat ook weer om de hoek. Sowieso heb ik zin om er op uit te trekken: extra leuk dat ik allemaal tripjes gepland heb staan.

Maar goed. Genoeg over mij. Terug naar Ostara.

Er zijn heel veel dingen die je kan doen met dit feest. Pasen is voortgevloeid uit dit feest, dus alles wat je dan zou doen, kan nu ook al. Denk aan eieren schilderen (vruchtbaarheid), gezellig met elkaar samenkomen (altijd goed) en het huis versieren met paastakken (eieren en konijnen zijn allemaal tekens van vruchtbaarheid). Zou een van de thema’s van dit jaarfeest soms vruchtbaarheid zijn? Jup!

Nu hoeft vruchtbaarheid niet te slaan op voortplanting. Vruchtbaarheid kan zich ook uiten in het tot stand brengen van iets of het uitwerken van plannen. Zie de donkere wintertijd als een voorbereidende tijd: nu is de tijd van groeien en bloeien. Net als een klein plantje dat ontkiemt. Heb je bijvoorbeeld maanden zitten broeden op een creatief plan (schrijven, tekenen etc.), dan is dit een mooi moment om het ook daadwerkelijk te gaan doen. Zo ben ik net begonnen met het herschrijven van een volgend boek, waarvan ik de eerste versie juist in het begin van de winter afrondde. (Niet dat ik de afgelopen maanden stil zat, want ik schreef een kort verhaal en een novelle, maar die voelen toch minder als GROOT PROJECT).

Voor mij is hekserij om je heen kijken. Leven met de seizoenen en stil staan bij de wisseling daarvan. De natuur leert ons daarin ontzettend goed dat ons leven daar paralel aan loopt, waardoor je de magie van de seizoenen als kracht kunt inzetten in je dagelijks leven.

En het vieren van een fijn feest is altijd mooi meegenomen, toch?

Welke invloed heeft de lente op jouw leven?

Tags: ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.