Orana: verzetsdaden – Benjamin de Rooij

Geplaatst op 7 november 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Orana: verzetsdaden – Benjamin de RooijOrana: verzetsdaden door Benjamin de Rooij
Serie: Orana #1
Uitgever: mijnbestseller.nl | juli 2015
Genres: Young Adult, Oorlog
Aantal pagina's: 247
ISBN: 9789462540293
Uitgave: eBook
Goodreads
three-half-stars

Door de opwarming van de aarde zijn grote delen van de ijskappen gesmolten. In de chaos is Nederland verworden tot de politiestaat Orana waar de fascistische Volkspartij de touwtjes stevig in handen heeft. Jaco Wansveld is gevechtspiloot in opleiding en heeft zo zijn vraagtekens bij de verhalen van het regime. Wanneer hij de kans krijgt om zich, samen met zijn jeugdvriendin Altera, aan te sluiten bij het verzet in buurland Groot Germania, verandert zijn hele leven. Met een gewaagd ontsnappingsplan smokkelt hij zijn gevechtsvliegtuig, Altera en zichzelf de grens over, waarna hij in dienst van het verzet begint met een serie aanvallen die moeten leiden tot het einde van de volkspartij.

Een tijdje terug kwam ik via twitter in aanraking met Banjamin de Rooij. Hij zocht recensenten voor zijn net verschenen boek, Orana: verzetsdaden.. Nu ben ik altijd wel benieuwd naar boeken die van Nederlandse bodem zijn en via een alternatieve weg zijn uitgegeven, maar ben ik ook altijd een beetje sceptisch. Niet veel later ontving ik een ePub, welke ik meteen op mijn ereader zette.

Orana is interessant om verschillende redenen. Ten eerste gaat het natuurlijk over een mogelijk toekomstig Nederland, maar niet een Nederland dat je zou verwachten. Orana is namelijk een rijk met een strak regime. Eentje waarbij de vrijheid van de mensheid beperkt wordt. Het deed me ergens heel erg denken aan de Tweede Wereldoorlog, maar dan in een omgekeerde wereld. Ten tweede is het een verhaal met een goed doordachte achtergrond met details die de Rooij maar al te graag duidelijk maakt.

Toch waren er ook een paar punten die van mij wat anders gekund hadden. Allereerst vond ik de dialogen soms iets te geforceerd. De personages spraken op een manier die niet helemaal natuurlijk aanvoelde. Ze zeiden soms dingen die teveel vertelde over wat ze aan het doen waren.. dit was eigenlijk een beetje overbodig en maakte het verhaal wat minder vlot. Ik heb best wel lang over het boek gedaan, wat mede daardoor kwam. Dat betekent overigens niet dat ik niet van het verhaal genoten zou hebben. Het was juist erg aangrijpend.

Ook de spanningsboog vond ik een beetje verschoven. Ergens op de helft gebeurt er iets heel heftigs, en het einde werd daardoor een beetje overschaduwd. Ik miste een duidelijke climax. Het verhaal is goed afgerond voor een eerste deel, maar dat heftige had wat mij betreft nog terug mogen komen. Een laatste actiemoment om mensen extra te enthousiasmeren voor het vervolg.

Het laatste puntje van kritiek is dat er behoorlijk veel personages in het boek zitten. Door de geforceerde dialogen kreeg ik soms geen indruk van de personages.. ze voelde allemaal hetzelfde en kwamen soms behoorlijk uit de lucht vallen. Bij zo’n complex verhaal als dit, hadden de personages meer een eigen stem mogen hebben. Hun karaktereigenschappen hadden van mij wat extremer gemogen en wat dieper mogen worden uitgelicht. Dit zou de emotionele betrokkenheid naar het verhaal vergroten.

Toch heb ik me erg vermaakt met dit boek. Orana is geen leuk boek, maar wel een aangrijpend verhaal over een onderwerp dat de mensheid helaas blijft teisteren: oorlog. Ik vind het heel goed hoe de Rooij er is geslaagd om de historie van Nederland en de mogelijke gevolgen van het stijgen van de zeespiegel naar de toekomst te tillen. Ik ben in ieder geval benieuw hoe het verhaal van Jaco zal aflopen.

Foto 20-10-15 14 42 15

 

three-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

One response to “Orana: verzetsdaden – Benjamin de Rooij

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.