Op bezoek bij Biblion: zo worden bibliotheekboeken gemaakt

Geplaatst op 10 juli 2017 door Emmy in Boeken / 26 Comments

Een tijdje terug heb ik contact gelegd met NBD Biblion, een van de belangrijkste bedrijven binnen de boekenbranche. Zij maken onder andere de hardcovers voor in de bibliotheek. Ik mocht langskomen voor een rondleiding en die kans greep ik natuurlijk met beiden handen aan!

Om jullie een beetje te plagen, plaatste ik een foto op instagram. Iedereen dacht wat anders, maar het goede antwoord was natuurlijk dat ik het bibliotheekzusje van Tweedehands vleugels liet zien. Het idee; hoe wordt er van de paperback een mooie hardcover gemaakt?

Ik wilde gaan vloggen, maar ik had niet heel veel materiaal en op youtube vond ik veel betere filmpjes, vandaar dat ik me toch beperk tot een getypt verslag. In het kader van β€˜boeken ontleed’ is deze blogpost tot stand gekomen.

Het gebouw van NBD Biblion is gigantisch. Zodra ik binnenkom meld ik me bij de receptie en nog voor ik bij de tafel ben om te wachten, komt mijn contactpersoon al aanlopen. We drinken een kopje thee en ik geniet van het uitzicht. Vanaf onze plek boven kan je namelijk de complete werkvloer zien, maar ook de shop! Gaaaf. Ik word mee de vloer op genomen en leg de weg af die het boek ook doet. Vele machines en een soort van eilandjes van werkstationnetjes… Ik herken veel elementen die ik zelf ook heb geleerd, maar ik heb zelf ook heel veel nieuwe kennis tot me genomen!

Hoewel er veel werk is overgenomen door machines, zijn er nog steeds veel mensen aan het werk die hun handen uit de mouwen steken. Boekbinders, machinebeheerders, grafici..

De boeken komen binnen…

We beginnen bij de plek waar de boeken binnenkomen. Hierbij wordt er meteen een onderscheid gemaakt in boeken die al gebonden zijn (hardcover), voornamelijk kinderboeken, en paperbacks die een hardcover moeten krijgen. Hardcovers moeten nog een plastic beschermlaag, kaartje binnenin en een speciale sticker krijgen, dus deze worden naar een speciale machine gebracht. Het omzetten van paperback naar hardcover is een uitgebreider proces en dit proces wil ik voornamelijk bespreken.

De kaft..

Het meest pijnlijke voor iedereen zal zijn is hoe de kaft van de paperbacks wordt gescheurd. Dit wordt nog met de hand gedaan en is natuurlijk helemaal nodig. De kaft wordt weggedaan – nadat hij is ingescand natuurlijk!

De kaft wordt namelijk opnieuw gemaakt. De voorkant, rug en achterkant worden ingescand en uitgeprint op grote vellen. Extra symbolen worden er meteen opgephotoshopt en het papier krijgt meteen een beschermende laag plastic. Ook wordt er een bijpassende kleur gezocht voor de randen die zo kenmerkend zijn voor de boeken in de bibliotheek.

Dan krijgt de print drie plakken karton opgepakt en worden de randen netjes omgevouwen. Je hebt nu een losse kaft. De rug wordt niet te strak en te dik gemaakt, zodat hij mooi rond komt te staan.

 

Ondertussen, met het binnenwerk

Terwijl de kaft gemaakt wordt, wordt ook het binnenwerk onder handen genomen! Van de rug wordt een aantal millimeter weggehaald, omdat het boek ook nog bijgesneden gaat worden (wist je dat bijna alle bibliotheekboeken hetzelfde formaat hebben!?). Boeken die oorspronkelijk groter waren, worden bijgesneden. Ook krijgt het boek een nieuw stuk linnen tegen de rug (dit heb ik eerder laten zien, dit maakt een boek supersterk). Het boek wordt ook voorzien van nieuwe schutbladen en zo wordt het boek opnieuw in elkaar gezet. Het resultaat: een supersterke hardcover die vele uitleningen aan zal kunnen!

Hier is het binnenwerk nog niet bijgesneden.

 

Maar ze doen nog meer…

Bij NBD Biblion maken ze ook grootletter boeken en ook de meeste machines op de werkvloer zijn zelfgebouwd. In een speciale werkplaats worden de machines gebouwd, gerepareerd en ook gemaakt voor landen over de hele wereld. Ja, bibliotheken en drukkerijen/binderijen van over de hele wereld kunnen genieten van echt Nederlands vlakwerk.

Tevens heeft het gebouw ook nog een enorme voorraad van boeken die veel besteld worden. Je zou er maar mogen shoppen. (plottwist, binnenkort mag ik er shoppen voor werk! WAAAH).

Het was een fantastische ervaring om eens binnen te mogen kijken; het geeft een veel beter beeld van hoe de boekenbranche nu precies werkt. Zo wist ik niet dat de boeken tot hetzelfde formaat werden gesneden en was ik eerst zo naief om te denken dat ze de kaft zouden hergebruiken in plaats van opnieuw te drukken.

Bedankt NBD Biblion dat ik mocht langskomen!

Lees jij liever hardcovers of paperbacks?

Tags:

Divider

26 responses to “Op bezoek bij Biblion: zo worden bibliotheekboeken gemaakt

 1. Wat tof om te zien! Ik vroeg me altijd al af hoe dit precies in zijn werk ging. Je staat er niet bij stil hoeveel werk dit allemaal wel is.. echt gaaf!
  Ik vind hardcovers het mooiste, maar lees graag paperbacks

   • Lej Buss

    Soms zijn er wel zulke boeken maar dat wordt eerder als een nog laatste redmiddel om het boek nog langer te kunnen gebruiken, denk ik. Heel af en toen zie ik eens zo’n boek, waarbij dan de oorspronkelijke kaft op die blanco hardcover wordt geplakt en daar dan een zelfklevende folie over.

   • Liah

    Dat van dat bijsnijden op zelfde formaat wist ik niet. Ik zie overigens op mijn werk hele verschillende formaten dus dat valt wel mee lijkt me zo. Verder heb ik bij de NBD weleens wat boeken ingekocht, ik werd er hebberig van.

 2. Gaia

  Erg leuk om te weten te komen hoe biebboeken worden gemaakt! Ik dacht zelf ook dat ze de cover zelf gebruikten. Zelf leest ik het liefst paperbacks (die ik zelf koop), of hardcovers van de bieb. Ik heb een hekel aan normale hardcovers die een ‘dust jacket’ hebben, zo’n flap eromheen waar de kaftillustratie/foto opstaat. Ik heb altijd ruzie met zo’n flap, maar als je hem van het boek afhaalt, ziet het er vaak niet leuk uit. Daarom geef ik de voorkeur aan paperbacks als ik ze zelf koop, of hardcovers van de bieb die dus geen flap hebben. Nogmaals, erg leuke blogpost. Ik vraag me al jaren af hoe ze biebboeken nou precies maken!

 3. Do

  Wat een leuk artikel en wat interessant om te lezen hoe dit in zijn werk gaat. Ik lees persoonlijk liever paperbacks omdat ik veel onderweg ben! πŸ™‚

 4. Andrea

  Wat leuk om te zien! Ik ben wel een beetje jaloers, hoor πŸ˜‰ Ik wist ook niet dat ze de boeken bijsnijden tot dezelfde grootte en dat ze covers niet hergebruiken. Eigenlijk wel zo handig dat ze de symbolen op de scans photoshoppen.
  Heel soms gaat het mis met de inhoud en de cover bij elkaar matchen. Ik heb weleens een boek ondersteboven in een kaft gezien en zelfs een deel 2 in de omslag van deel 3 of andersom πŸ™‚ (ik weet niet meer van welke serie. Iets met witte kaften. Het zou Throne of Glass kunnen zijn geweest)

 5. Michelle

  Wauw, ik wist helemaal niet dat ze zelf paperbacks naar hardcovers veranderen. Ik dacht altijd dat ze een speciale hardcover van de uitgeverij krijgen ?? Ik lees liever hardcovers omdat ze niet heel snel beschadigd wordt zoals de paperbacks ??

 6. Leuk om zo eens achter de schermen te kunnen kijken. Bij onze bib staan er tegenwoordig ook heel veel paperbacks die dan gewoon geplastificeerd zijn. Dat zal waarschijnlijk goedkoper zijn.

 7. Kim

  Hi Emmy,

  Wat leuk dat je uiteindelijk toch bij ons bent langs geweest! We spraken elkaar op het Bibliotheek Congres in Assen hierover. Zo te horen vond je het super interessant en heb je het erg leuk gehad, dank voor je mooie blog! Gr Kim.

 8. Supergaaf om te zien! Ik leen eigenlijk nooit meer bij de bibliotheek en ik moet bekennen dat ik de hardcover-biebboeken nooit zo mooi vind, maar ik begrijp wel waarom ze zo worden gemaakt.

 9. Andrea

  Een voordeel van werken bij de bieb is dat je de kans hebt om nieuwe boeken te lenen die nog nooit uitgeleend zijn. Heerlijk vind ik dat πŸ˜€

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.