Ondine – Benjamin Lacombe

Geplaatst op 9 augustus 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

Ondine – Benjamin LacombeOndine door Benjamin Lacombe
Uitgever: Clavis | Februari 2013
Genres: Fantasy, Sprookje
Aantal pagina's: 36
ISBN: 9789044819519
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-half-stars

Ridder Hans trekt door het Zwarte Woud. Hij krijgt een bed en eten bij een oud visserskoppel. Hij maakt kennis met hun vreemde dochter Ondine. Hij wordt verliefd op haar en trouwt met haar. Zij blijkt een waternimf te zijn, die alleen in menselijke vorm kan overleven als zij menselijke liefde kent. Kan dat goed blijven gaan...?

Ondine had ik al een tijdje op het oog en dus besloot ik het maar eens te lenen in de bibliotheek. De illustraties schreeuwde er namelijk om om gelezen te worden en tja, sprookjes trekken me nu eenmaal enorm!

Als ridder Hans door een vervloekt bos trekt en helemaal kapot bij een vissersechtpaar komt om bij te tanken, raakt hij betoverd door hun eigenzinnige dochter Ondine. De twee trouwen uiteindelijk, maar het meisje draagt een enorm geheim met zich mee.

Ondine is duidelijk een boek geschreven en getekend met een brede doelgroep in het oog. Mensen van alle leeftijden en van alle lagen van de samenleving zullen zich vergapen om de prachtige illustraties en het breekbare verhaal. Kinderen zullen genieten van het sprookje en oudere lezers zullen aan het denken gezet worden.

Benjamin Lacombe is de illustrator en schrijver van het verhaal en zo nu en dan vond ik het duidelijk dat hij niet gewend is om te schrijven voor kinderen, maar een illustrator is. De tekst doet zo nu en dan te complex aan, terwijl de beelden ontzettend sterk zijn. De tekst is vooral ter ondersteuning; de platen vertellen het hele verhaal eigenlijk al.

De tekeningen zijn prachtig; kleine, grote, mega grote.. ALlemaal met een specifieke sfeer en een ontzettende herkenning. De rode haar van Ondine springt er steeds weer uit en de verschillende soorten papier lieten mijn hart sneller kloppen. Wat een prachtig boek! Dit is haast een prentenboek voor volwassenen.

Ondine is bitterzoet en tragisch, maar daarom juist zo mooi.

Als je op zoek bent naar een complex en tragisch sprookje, dan raad ik Ondine van harte aan. De vormgeving is prachtig en de tekeningen vertellen wat mij betreft het verhaal al voldoende. Tekstueel gezien vond ik het verhaal net te lastig voor jongere kinderen. Ik zou het of voorlezen aan de allerkleinste (met een aangepaste tekst) of zelf lezen als volwassenen. Ik ben benieuwd naar Benjamin Lacombe’s andere werk.

four-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

4 responses to “Ondine – Benjamin Lacombe

  1. Vorig jaar zeg ik het boek bij de bieb liggen en omdat ik de cover prachtig vond heb ik het boek geleend.
    En het is een prachtig boek, vooral de illustraties. Had er geen tekst bij gestaan had ik het nog steeds mooi gevonden, de illustraties zijn zo mooi gemaakt dat het al het verhaal verteld. <3!
    Zeker een aanrader.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.