Noughts & Crosses (Noughts & Crosses #1) – Malorie Blackman

Geplaatst op 9 november 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 5 Comments

Noughts & Crosses (Noughts & Crosses #1) – Malorie BlackmanNoughts & Crosses door Malorie Blackman
Ook door deze auteur: Chasing the Stars
Serie: Noughts & Crosses #1
Uitgever: Corgi Books | Augustus 2006
Genres: Young Adult, Dystopia, Sciencefiction
Aantal pagina's: 479
ISBN: 9780552555708
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-half-stars

Two young people are forced to make a stand in this thought-provoking look at racism and prejudice in an alternate society.

Sephy is a Cross -- a member of the dark-skinned ruling class. Callum is a Nought -- a “colourless” member of the underclass who were once slaves to the Crosses. The two have been friends since early childhood, but that’s as far as it can go. In their world, Noughts and Crosses simply don’t mix. Against a background of prejudice and distrust, intensely highlighted by violent terrorist activity, a romance builds between Sephy and Callum -- a romance that is to lead both of them into terrible danger. Can they possibly find a way to be together?

Noughts & crosses stond al op mijn verlanglijstje sinds YALC 2014, toen Malorie Blackman ook aanwezig was. Er werd mij verteld dat zij echt dijken van boeken kon schrijven en dat dit boek een interessante kijk had op dystopia. Ik bestelde het een tijd terug via awesomebooks en kreeg een – zij wat versleten – hardcover binnen. Het duurde echter een tijd voordat ik het boek ook daadwerkelijk las. Maar wist dit boek me te overtuigen?

Ja. Ik kan er een heel verhaal omheen draaien, maar dit is zo’n dystopian die iedereen zou moeten lezen. Blackman speelt in op iets wat heel veel invloed heeft gehad op de geschiedenis; rassenstrijd. Hierbij weten we natuurlijk allemaal dat gekleurde mensen onderdrukt werden en blanke mensen als superieur werden gezien. Nou, in Noughts & Crosses is het dus precies andersom.

Sephy is een Cross en Callum is een Nought. Je ziet natuurlijk al aankomen dat beiden in een romantische relatie verzeild raken. Een beetje een Romeo & Julie idee; beiden families zijn er niet zo blij mee en het brengt ook het nodige gevaar met zich mee.

Nu vind ik de term dystopia erg lastig om daadwerkelijk te koppelen aan dit boek. Ja, er wordt een deel van de samenleving onderdrukt (en ze leven arm) en ja, er is sprake van een rebellenbeweging, maar afgezien van dat is er niet echt sprake van een wereld of maatschappij wat echt kapot is. Er is natuurlijk wat gebeurt in het verleden wat er voor heeft gezorgd dat de gekleurde maatschappij de macht krijgt, maar wat dit is.. Dat weet je dus niet. Ergens is dat ook niet belangrijk.. het had namelijk net zo goed een alternatieve wereld kunnen zijn. Dit is zo’n boek wat je doet laat worstelen met het genre, terwijl je als fan van het dystopische genre wel erg van het boek zult genieten. De onderdrukking die Callum ervaart is namelijk goed te voelen.

Dit boek is vooral heel sterk in z’n eenvoud. Alles is heel duidelijk omschreven en er wordt weinig poespas bijgehaald. Dit maakt het verhaal puur, logisch en realistisch. Ik ben erg blij dat Blackman niet is gaan knutselen met allemaal onlogische verklaringen, want dat vind ik vaak een afknapper (zie: einde Divergent trilogie). Je hoeft als lezer niet te weten waarom de maatschappij zo geworden is, je wilt juist gewoon weten of deze twee tortelduifjes de mogelijkheid krijgen om voor altijd bij elkaar te blijven. En dat zonder een overdaad aan romantiek.

Ik vond het verhaal rauw, emotioneel, hard… En dat paste bij het verhaal. Malorie Blackman heeft met dit boek aan mij bewezen dat ze kan schrijven. Ik wil meer van haar lezen.. Ook de vervolgen op dit boek, ook al is het boek ook prima als standalone te lezen door het heftige maar sterke einde.

Misschien helpt het gewoon dat dit boek geschreven is voordat de hungergames zo populair werd. Voordat er zo veel boeken kwamen die zichzelf moesten bewijzen. Want eerlijk; Noughts & crosses bewijst zich zelf. Lees het, en oordeel zelf!

Noughts & crosses

four-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

5 responses to “Noughts & Crosses (Noughts & Crosses #1) – Malorie Blackman

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.