Nimona – Noelle Stevenson

Geplaatst op 23 juli 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Nimona – Noelle StevensonNimona door Noelle Stevenson
Uitgever: Blossom Books | Mei 2016
Genres: Young Adult, Graphic Novel
Aantal pagina's: 266
ISBN: 9789020676112
Uitgave: Paperback
Goodreads
five-stars

NIMONA is een impulsieve jonge gedaanteverwisselaar met een uitzonderlijk talent voor schurkenstreken, die zich besluit op te dringen als sidekick aan superschurk BALLISTER ZWARTHART zodat ze samen zijn snode plannen naar een hoger niveau kunnen tillen.

Hun missie: bewijzen dat heer Ambrosius Goudzak en zijn collega’s van het Instituut voor Rechtshandhaving & Heldendom niet de helden zijn die ze pretenderen te zijn. Als hun plan escaleert en de hele samenleving in gevaar brengt, realiseert Zwarthart zich dat Nimona’s gave net zo duister en mysterieus is als haar verleden. En dat haar wilde, onvoorspelbare kant misschien wel gevaarlijker is dan hij wil toegeven...

Dit en meer vind je in deze briljante graphic novel van Noelle Stevenson, die al je verwachtingen over het genre omverschopt.

Niet alleen deed ik een dansje omdat er eindelijk eens een graphic novel voor Young Adults in het Nederlands zou verschijnen*, de tekenstijl sprak me ook nog eens enorm aan. Ik ben natuurlijk een groot fantasy-fan en Nimona zag eruit als een hilarisch fantasyverhaal.

nimona1

Bijna elke student illustrator hoopt ooit een graphic novel te mogen illustreren. Ik heb ook ooit een korte gemaakt en dat is heel erg leuk om te doen. Wel is het soms best lastig om een constante kwaliteit te kunnen leveren. Je zit namelijk met personages die er hetzelfde uit moeten zien (voor de herkenbaarheid) en vaak maar relatief weinig tijd om het verhaal te voorzien van afbeeldingen. Noelle Stevenson is er echter in geslaagd om die constante kwaliteit te waarborgen. Alle personages zagen er constant prima verzorgd uit, zelfs als ze hun uiterlijk veranderde.

nimona3

Nimona gaat namelijk over het meisje Nimona, zij is een gedaante veranderaar en besluit dat het wel een puik plan is om de slechterik Ballister te gaan helpen met zijn snode plannen. Zo slecht is deze man eigenlijk niet, maar dat ten zake. Ze komen er achter dat de goederikken eigenlijk iets ontzettend slechts van plan zijn. Tijd om ze te stoppen! Maar Nimona’s verleden komt ook nog om de hoek kijken.

Ik ben een groot fan van de tekenstijl van Noelle Stevenson. Op het eerste oog lijkt het namelijk erg simpel, maar als je goed kijkt zie je hoe veel expressie er in de handelingen en gezichten van de personages verwerkt is. Daar hou ik van. Tevens is Nimona niet van het maatje 32, maar lekker stevig. Me likey. Daarnaast is het ook nog eens heel erg grappig. Aan het begin vond ik het een beetje flauw overkomen (misschien omdat ik Engelse graphic novels ben gewend en Nederlands soms wat droog overkomt), maar uiteindelijk vond ik het ontzettend geslaagd. Daarnaast vond ik het verhaal ook een stuk diepgaander dan ik had verwacht.

nimona2

Elk hoofdstuk is een los stuk van het verhaal (er wordt nog wel eens in de tijd gesprongen na een hoofdstuk), maar samen vormen ze wel een groot verhaal. Ik vond dit erg prettig opgebouwd en met een fijn tempo. Nooit werd het saai, want er zit een goede balans tussen actie en humor. IK BEN EEN HAAAAI. Tot slot doet het me aan Dungeons and Dragons denken en dat speel ik elke week met veel plezier.

Wil jij een supergrappig graphic novel lezen met een lekkere losse tekenstijl vol expressie en met een constante kwaliteit? Dan raad ik je zeker aan om Nimona te proberen. Het is leuk, grappig, kleurrijk en een prima instap om kennis te maken met dit vaak nog niet verkende leesterrein.

Nimona is hilarisch, van constante kwaliteit, een lekker losse maar expressieve tekenstijl en voldoende plot om het hele boek leuk te blijven.”

* Uiteraard zijn er een tal van graphic novels op de Nederlandse markt, maar nog niet eerder werd deze gepromoot als specifiek voor het Young Adult publiek.

nimona4

five-stars

Tags: , , , , ,

Divider

3 responses to “Nimona – Noelle Stevenson

  1. Ik heb tot nu toe nog maar één Graphic Novel gelezen maar ben van plan om een lijstje (uiteraard!) neer te pennen met alle titels die me aanspreken. Deze stond al op mijn wishlist. Maar ook die van Twilight maakt me wel nieuwsgierig én de nieuwe van Craig Thompson, …

  2. hey emmy, ik ben de strip nu aan het lezen en het is al leuk. Ik moet dit ook samenvatten in tijd voor een taak voor school. Weet jij misschien of er een tijd word besproken in het verhalen zo ja welke?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.