De nieuwe hype in boekenland: Litsy

Geplaatst op 27 juni 2017 door Emmy in Boeken / 15 Comments

Verslaafd aan social media? Ik zal de laatste zijn die dat ontkent. Ik ben dol op instagram, goodreads en twitter. Als tiener verstopte ik me op fora, deed ik mee aan RPGs en zat ik tot diep in de nacht op MSN. Maar social media veranderd. En hoewel bookstagram fantastisch is, werkt instagram met steeds meer algoritmes, waardoor je lang niet alles ziet van degenen die jij volgt. En dat is gewoon keistom. En toen had iedereen het opeens over Litsy, een app speciaal voor booklovers.

Litsy is gratis te downloaden en lijkt een soort mix te zijn tussen goodreads en instagram. Je kunt er bijhouden welke boeken je hebt gelezen, welke je wilt lezen en wat je van bepaalde boeken vindt, dit alles begeleid door foto’s in een soort instagramachtige feed. Behalve dan dat men beloofd dat deze feed wel chronologisch is.

Litsy is a place to share and discover your favorite books with your favorite people.

The Litsy community is a groundswell of passionate readers, authors, celebrities, and more. Share bookish moments with Quotes, Reviews, and Blurbs. Measure Litfluence to discover your “bookprint” in the world. Explore recommendations from readers, not algorithms.

Oh yeah, want to organize your reading list? Our app has stacks for that, too.

It’s fun.  It’s simple.  It’s all about the book. Sign up and get a little Litsy.

Lid worden is niet zo moeilijk, maar ik moest zelf wel een beetje zoeken hoe alles werkt. Na een weekje gebruiken heb ik nog niet echt het idee dat ik alle functies al heb gevonden. Maar he.

Als je de app opent krijg je eerst je feed te zien. Zoals je ziet sta ik hier bovenaan en onder mij staat Joost. Joost heeft voor mij een berichtje gepost. Onder de foto staat – net als bij instagram – ook een tekstje (je review of quote) en je kunt ook gewoon hashtags gebruiken. Je kan een bericht liken (hartje) erop reageren (tekstwolkje), zien wat iemand vond (duimpje omhoog, so-so, duim omlaag of bail) en delen.

Helemaal onderin zie je vijf icoontjes. Het huisje geeft aan dat je op de startpagina bent.

Hier kan je boeken zoeken. Er staan ook gewoon Nederlandse boeken. Zou de app gewoon Goodreads als basis gebruiken?

Als je een boek gevonden hebt, dan zie je meteen allemaal mooie foto’s die anderen hebben geplaatst bij het boek!

Alsje een boek hebt gevonden dan kan je op het middelste icoontje drukken (het plusje) en dan kan je het boek dus toevoegen aan je feed: een review, blurb of quote. Je kunt ook boeken toevoegen en raten zonder ze aan je feed toe te voegen.

Je vult bovenin je tekst in zoals je het wilt hebben en geeft dan aan wat je van het boek vond. Geen sterren, maar duimpje omhoog of omlaag. Kan niet makkelijker. Daarna kan je een foto toevoegen of aangeven dat je spoilers gebruikt. Netjes!

Foto’s zijn te bewerken met allerlei filters (die je qua intensiteit kunt aanpassen).

En je kunt dus ook meteen tekst en stickers toevoegen. Dat is wel fijn! Ik mis het tekst kunnen toevoegen wel eens op instagram.

De meldingen zijn bijna gelijk aan instagram, behalve dat comments een aparte tab hebben gekregen.

Dit is mijn profiel. Daarin kan je mijn geplaatste foto’s bekijken, mijn to read lijst (open boekje) en mijn gelezen lijst (dicht boekje). Je ziet mijn volgers, wie ik volg en een mogelijkheid om mijn profiel aan te passen. Je ziet ook wat ik nu aan het lezen ben onder mijn persoonlijke tekstje en via mijn gelezen lijst kan je makkelijk boeken selecteren om zelf toe te voegen. Je ziet dan ook meteen welke beoordeling ik het boek gaf.

Wat ik nog niet genoemd heb is de litfluence.

 

Je litfluence is opgebouwd uit deze verschillende elementen en geeft volgens mij jouw invloed aan. Maar wat precies de toegevoegde waarde is? Volgens mij stimuleert het alleen maar competitie ofzo?

Voordelen: het is echt gericht op boeken en je feed is gewoon chronologisch.

Minpunten? Het is weer een extra app om bij te houden en je kunt je afvragen wat de daadwerkelijk toegevoegde waarde is. Zullen er echt mensen gaan overstappen? Ik denk dat men vooral beiden zal gebruiken. En wat ik wel echt irritant vindt? Dat je bij elke like een geluidje/trilling krijgt (even zoeken of ik dat uit kan zetten) en dat er een getalletje bij je app komt te staan.

Ga ik Litsy veel gebruiken? Geen idee! Ik vind het wel leuk om er foto’s op te plaatsen, vooral omdat ik zo oudere foto’s ook opnieuw onder de aandacht kan brengen. Wel besloot ik om op Litsy in het Engels te schrijven.. andere doelgroep? Ik hou mijn insta immers bewust Nederlands.

Waren jullie al bekend met Litsy?

Tags: ,

Divider

15 responses to “De nieuwe hype in boekenland: Litsy

 1. Do

  Ik kende het eigenlijk nog niet, maar het spreekt mij eerlijk gezegd ook niet echt aan. Ik vind Instagram denk ik toch wat leuker.

 2. Ik heb het vorig jaar al eens gedownload. En toen een keer gebruikt en weer verwijderd. Niemand gebruikte het toen en het is inderdaad weer een nieuwe app om bij te houden. Ik denk ook dat veel mensen het moeilijk vinden om er naar over te stappen want je moet in feite weer overnieuw beginnen.

  • Ik denk dat dit zeker het geval is, maar dat betekent natuurlijk niet dat het geen succes kan worden. Instagram werkt immers met steeds vreemdere algoritmes.

 3. Ik snap er nog niet veel van… vooral hoe je nou boeken toevoegd aan je tbr snap ik niet.. ik geloof dat ik goodreads leuker vind. Maar ach. Zo tijdelijk kan t geen kwaad haah

 4. Conny Schelvis

  Na een berichtje op Twitter ook opgezocht. Het is nog even goochelen en wat ik wel irritant vind is dat je altijd een boek moet taggen. Dus als de titel onbekend is kan je er zelf geen foto van posten. Maar misschien is er wel een toevoeg mogelijkheid en heb ik die nog niet ontdekt…
  Ik weet nog niet of het toegevoegde waarde heeft, daarvoor wordt het denk ik nog te weinig gebruikt.

 5. Ik vind Litsy erg leuk en zal proberen Litsy ook actief te blijven op Litsy. Wel heb ik hier en daar wat dingen waar ik me aan stoor qua gebruiksvriendelijkheid van de app, maar daar moet ik maar een beetje doorheen kijken. Ik denk dat als er een hoop gebruikers zullen komen, het zeker een leuke toevoeging kan zijn voor mijn blog!

  • Ja die mening deel ik! Ik denk ook zeker dat Litsy nog in de kinderschoenen staat en dat de gebruiksvriendelijkheid nog zal verbeteren.

 6. Ik had het een aantal keer zien langskomen bij Instagram Stories waar mensen de algoritmes bij Instagram beu waren en wilden overstappen. Deze blogpost was dus super interessant om te ontdekken wat de plus -en minpunten van dit alternatief zijn maar ik denk niet dat ik er nog een social media-account ga bijnemen. Op de duur hou ik gewoon geen leestijd meer over én dat kunnen we uiteraard niet hebben. 🙂

 7. Nikita

  Ik wist niet zo goed wat aan te vangen met Litsy, maar ik denk dat ik het een kans ga geven. Als ik het niet leuk vind kan ik het altijd eraf gooien toch?

 8. Ik heb deze ook al een paar keer voorbij zien komen en ook uitgeprobeerd, maar ik ben nog niet om. Ik vind Goodreads en mijn Boekstagramaccount dan toch echt fijner.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.