My Most Excellent Year – Steve Kluger

Geplaatst op 22 juni 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

My Most Excellent Year – Steve KlugerMy most excellent year | 2009
Aantal pagina's: 363
ISBN: 9789047701538
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Honkbal, musicals en politiek - een verhaal over liefde

Het begon als een schoolopdracht: 'Schrijf over het meest bijzondere jaar in je leven'. Twee jongens - T.C. en Augie, die zichzelf tot broers hebben verklaard - en de diplomatendochter Alé kiezen hetzelfde jaar: het jaar dat ze vrienden werden.

Het lijkt een onmogelijk drietal: de honkbalfanaat T.C, die zijn zinnen op Alé heeft gezet, de musicalliefhebber Augie van wie iedereen - behalve hijzelf - weet dat hij homoseksueel is, en Alé, die probeert onder het strenge regime van haar vader uit te komen door stiekem zang- en dansles te nemen.

My Most Excellent Year bestaat niet alleen uit de verslagen die de studenten voor school schrijven, maar ook uit hun msn-berichten, e-mails, gesprekken en de brieven die de ouders van T.C. en Augie en de schooldecaan elkaar sturen. Aan de hand van deze documenten ontwikkelt zich een verhaal waarvan geen enkele lezer zich meer los kan rukken en waarin politiek, honkbal, theater en activisme op een verfrissend vanzelfsprekende en humoristische manier verweven zijn.

T.C. raakt bevriend met het dove weesjongetje Hucky dat door Mary Poppins uit zijn pleeghuis gehaald hoopt te worden. Augie wordt verliefd en regisseert zijn eerste show. En Alé laat langzaam haar hooghartige masker zakken, en komt erachter dat de jongen die ze heeft afgewezen eigenlijk heel bijzonder is...

‘Dit boek stelt vast niet zo veel voor,’ mompelde ik terwijl ik het in mijn tas gooide voordat ik naar mijn oma vertrok. Maar ik had het op mijn TBR gezet en wilde het toch graag lezen. Zonder ook maar enige verwachting sloeg ik My Most Excellent Year open en begon ik te lezen.

Sommige stukken vond ik echt hilarisch. De opening is ontzettend sterk, omdat je de personages meteen goed leert kennen. Ze voelde een beetje aan als John Green personages, dus ik hield meteen van ze. Homoseksualiteit, vriendschap en keuzes maken, alles komt aan bod. Het voelde vertrouwd en de humor die er in zat, kon ik wel waarderen.

Het duurde echter niet lang voordat ik me een beetje begon te vervelen. Er gebeurt namelijk niet heel veel in het boek en alles wat er wel plaatsvind, wordt een beetje uitgesmeerd. Op een gegeven moment was ik een beetje verdwaald en had ik geen idee meer waar het verhaal heen moest gaan. De afwisselingen tussen mailtjes en messenger-berichten maakte het gelukkig leesbaar, want anders had ik er zeker een hele kluif aan gehad. Jammer, want het begin was zo ontzettend leuk.

Qua verhaal vond ik dus niet echt dat je zegt ‘wauw, dat is me toch een klapper’. Het waren voor mij vooral de personages die het leuk maakte. Ze voelde echt als vrienden; ik had ze graag in het echt leren kennen! Daarnaast waren de afwisselende soorten tekst erg leuk, wat het verhaal levendig maakte.

My Most Excellent Year hebben heel veel mensen in hun YA grabbag gehad. Mocht dat zo zijn, dan raad ik je echt aan dit boek te lezen, zeker als je van John green houdt. Daarnaast is het verhaal actueel en voelt het niet alsof het oud is, wat ik bij Larry wel enorm had. Kluger heeft zich goed ingeleefd in zijn tieners, maar heeft hun manier van leven ook lekker tijdloos gemaakt. Brieven, toneelstukken, muziek.. Het past allemaal en kan over tien jaar ook nog prima. Aardig boek. Niet helemaal mijn genre en misschien een beetje langdradig, maar staat toch garant voor een aantal uur vermaak!

Het Nederlandse boek is niet meer te verkrijgen.

three-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

One response to “My Most Excellent Year – Steve Kluger

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.