Morgen wordt vandaag – Ruth Knieper

Geplaatst op 1 augustus 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Morgen wordt vandaag – Ruth KnieperMorgen wordt vandaag door Ruth Knieper
Uitgever: Schrijverspunt | April 2015
Genres: Young Adult, Dystopia, Romantiek
Aantal pagina's: 330
ISBN: 9789462661028
Uitgave: eBook
Goodreads
two-stars

Sara woont in een internaat waar kinderen worden opgevoed, ver bij hun ouders vandaan. Tijdens een brand ontsnapt ze aan het strenge regime, maar als jongere mag je niet buiten het internaat zijn, dan word je verstoten. Met wat hulp lukt het Sara om een persoonsbewijs te krijgen en kan ze leven als 18-jarige in een voor haar vreemde maatschappij.

In haar nieuwe woonplaats probeert ze geld bijeen te krijgen om haar droom te verwezenlijken; het vinden van haar broer. Maar hoe ver zal ze hiervoor moeten gaan en welke offers moet ze brengen? En gaat het haar ooit lukken om de dure zoektocht te betalen? Sara leert steeds meer de echte harde wereld kennen die gericht is op werken en macht.

Onlangs werd ik gevraagd of ik het boek Morgen wordt vandaag wilde recenseren. Nu ben ik altijd erg benieuwd naar boeken van Nederlandse bodem en bied ik graag een helpende hand om een boek onder de aandacht te brengen. Het aantal sterren hierboven geeft denk ik al voldoende aan dat dit boek mij onvoldoende wist te overtuigen. Dat neemt niet weg dat het boek geen potentie heeft, want dat heeft het wel. Maar het is een verhaal dat aanvoelt alsof het nog in een premature status is. Als een manuscript dat wordt ingeleverd bij een uitgever en nog heel wat bijgeschaafd moet worden.

Allereerst had ik grote moeite met de schrijfstijl. Alles wordt in detail en met veel te veel herhaling beschreven. Vrijwel de helft van de zinnen had korter gekund en dat is zonde. Het liefst had ik dit verhaal geprint en er met een dikke vette stift doorheen gegaan om nutteloze stukken te schrappen. Hier had ik vanaf pagina één al last van, en is helaas tot aan het eind zo gebleven.

De plot van het boek is aardig (zoals ik al zei; potentie!) maar is nu nog zo flinterdun. De wereld mist een basis. Ik mis een probleem waar de verzetsstrijders tegen vechten en een gegronde politiek statement wat de wereld heeft veranderd. Er zitten interessante elementen in, maar omdat je als lezer niet weet waarom er überhaupt internaten zijn (en Sara daar ook niet geintreseerd in is!), heeft het dystopische element eigenlijk helemaal geen doel, en Sara dus ook niet. Sara krijgt een aantal keer in het verhaal een doel aangegrepen, maar dit grijpt ze niet aan. Het voelt daarom ontzettend onsamenhangend aan. Ik mis een stukje worldbuilding die het verhaal realistisch maakt. Tastbaar.

Ik vond Sara naïef en moeilijk te peilen. Ik had liever gehad dat ze een wat steviger karakter had. Daarnaast vond ik Luuk maar een dweil met 0 interessante karaktereigenschappen. Ik kon me geen voorstelling van de personages maken en dat stoorde me. De dialogen in het verhaal vond ik geforceerd en ook onderlinge relaties vond ik niet helemaal compleet.

Als het verhaal qua schrijfstijl nou wel helemaal in mijn straatje had gelegen, dan weet ik zeker dat ik veel meer plezier aan dit verhaal had beleefd. Nu irriteerde ik me gewoon aan de nutteloze woorden die ter opvulling waren. Dit verhaal verdiend het om serieus geredigeerd te worden, want het heeft potentie. Gebeurtenissen moeten anders, situaties moeten logischer worden opgebouwd, de wereld moet logischer verklaard worden en de personages verdienen meer lagen.

Ik hoop dat de schrijfster wat aan deze recensie heeft en er iets mee gaat doen. Want een verhaal opzetten kan ze. Ik vind Morgen wordt vandaag alleen onvoldoende afgewerkt om echt van te genieten.

two-stars

Tags: , , , , ,

Divider

3 responses to “Morgen wordt vandaag – Ruth Knieper

  1. Ik kan me goed vinden in je recensie ivm wat je zegt van de schrijfstijl, wereldopbouw en Luuk is idd een dweil (haha), maar toch is dit boek me verrassend genoeg wel echt bijgebleven op de één of andere manier! Ben alleszins benieuwd wat de volgende delen gaan geven 🙂

  2. Volledig eens met je reactie! Ik vond het vooral een irritatiepunt dat de (oerhollandse) namen niet bij de karakters in deze imaginaire wereld pasten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.