Mini recensies #29

Geplaatst op 10 februari 2023 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Het is weer tijd voor drie mini recensies van boeken die ik toch even kort onder de aandacht wil brengen.

De brief voor de koning

Mini recensies #29De brief voor de koning door Tonke Dragt
Uitgever: Leopold | Januari 1962
Genres: Fantasy, Jeugd
Aantal pagina's: 449
ISBN: 9789083120805
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

De jonge Tiuri verbreekt de regels, die bepalen dat hij met niemand mag praten in de nacht voordat hij tot ridder zal worden geslagen. Hij opent de deur.
Het verzoek dat hem wordt gedaan blijkt een heel gevaarlijke opdracht. Tiuri wordt achtervolgd door boosaardige Rode Ruiters, die hem met de dood bedreigen. Maar hij is vast van plan de uiterst belangrijke brief bij koning Unauwen te bezorgen. De Zwarte Ridder met het Witte Schild heeft niet voor niets zijn leven gegeven...

Dit is met recht een klassieker binnen de jeugdliteratuur! Ik heb echt genoten van dit avontuurlijke verhaal.

Hersenschimmen

Mini recensies #29Hersenschimmen door J. bernlef
Uitgever: Querido | Januari 1984
Genres: Fictie, Literatuur
Aantal pagina's: 221
ISBN: 9789021433776
Uitgave: Hardcover
Goodreads

Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plotseling weer naar zijn werk en ziet zijn echtgenote voor een vreemde aan. 'Achter me in de deuropening staat een vrouw. Haar bruine haar valt met een lok schuin naar rechts over haar voorhoofd. [...] Ze houdt me in de gaten.'
Meer nog dan een verhaal over dementie is Hersenschimmen een liefdesgeschiedenis, met een overmijdelijk tragisch einde.

Het is alweer een paar maanden geleden dat is dit boek las. Ik lees niet veel literatuur, maar ik probeer zo nu en dan een boek op te pakken zodat ik leerlingen beter kan helpen. Ik ben eigenlijk wel positief verrast. Ik vond het aangrijpend en vond het goed gevonden dat je als lezer ook bepaalde delen niet meekrijgt. Het is echt een goed leesbaar boek van ‘de lijst’.

Gevalletje borderline

Mini recensies #29Gevalletje Borderline door Kathelijn Hulshof
Uitgever: Blossom Books | Mei 2021
Genres: Non-fictie
Aantal pagina's: 280
ISBN: 9789463492270
Uitgave: Hardcover
Source: Bibliotheek
Goodreads
four-stars

Het boek dat alle vooroordelen over borderline onderuit schopt

Borderline. We zeggen allemaal weleens dat iemand het heeft (met name als vrouwen ergens emotioneel op reageren...) maar wat ís het precies? Het syndroom lijkt vaag en niet helemaal eenduidig. Kathelijn Hulshof legt in klare, rake zinnen uit wat het precies is en hoe het ontstaat. 'Gevalletje borderline' is een emotioneel, aangrijpend boek over borderline en hoe het is om ermee te leven. Het is een rauw verhaal over het ontstaan van deze stoornis, de diagnose, de verschillende therapieën die er zijn en welke invloed het heeft op je omgeving. Kathelijn verweeft haar eigen ervaring met de medische en psychische aspecten, waardoor 'Gevalletje borderline' binnenkomt als een mokerslag en voor veel begrip zal zorgen bij iedereen die het leest.

Gevalletje borderline was een van de boeken van de Hoofdzaken serie die ik nog niet gelezen had. Nu wel. Ik vond het behoorlijk pittig en op sommige vlakken ook wel confronterend. Ik heb geen Borderline, maar ik zit wel in de GGZ mallemolen.

Tags: ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.