Mijn TBR is voor het eerst sinds jaren onder de 100!

Geplaatst op 27 januari 2021 door Emmy in TBR / 11 Comments

Al jaren kijk ik aan tegen planken vol ongelezen boeken. Toen ik nog met Rob in een klein appartementje woonde, lukte het nog deze boeken op 1 plank te proppen, maar gaandeweg werden het er steeds meer. Ik kocht veel boeken, kreeg veel boeken en leende ook nog eens veel boeken. En ondanks dat ik super veel boeken las, lukte het me niet om ze weg te werken. Ik bleef altijd rond de 150 hangen. Rond de 125 later, toen ik eens kritisch naar mijn kast ging kijken en weghaalde wat ik waarschijnlijk nooit zou lezen.

Aan het eind van 2020 deed ik dit weer en kwam ik uit rond de 110 ongelezen boeken. Ik nam me voor om eind 2021 sowieso onder de 100 uit te komen en bij voorkeur nog veel lager. Ik had niet durven hopen dat het zo snel zou gaan, want januari bleek een top-maand op het gebied van lezen. Ik maakte een vliegende start en halverwege de maand had ik mijn voorgenomen TBR stapel van de maand al uit. Ik maakte nog een stapeltje en ook dat ging lekker. Boek na boek kon ik van mijn mooie TBR excelletje verwijderen.

Deels komt dit natuurlijk ook vanwege het feit dat er niet veel boeken meer uitkwamen en ik ook vrijwel geen boeken kreeg opgestuurd (en dat vind ik helemaal oké). Ik kocht maar een paar boeken die ik vervolgens ook meteen las. En dat voelde goed. Ik mag heus nog wel eens een boek kopen, maar ik wil het niet meer te bond maken en vooral echt aanschaffen wat ik heel graag wil lezen. Ik lees ook minstens één boek van de bibliotheek per maand en tja, als ik zo door ga als deze leesmaand, dan wordt het een topjaar wat betreft boeken. Lezen is zo’n fijne manier om de harde werkelijkheid even te vergeten.

Kritisch blijven kijken

Ondanks dat ik het afgelopen jaar tweemaal kritisch door mijn ongelezen planken ben gegaan, betekent dit niet dat ik klaar ben. Er staan nog steeds boeken tussen die er al jaren staan en nog steeds met geen vinger heb aangeraakt. Latere delen in een serie die ik misschien helemaal niet verder ga lezen, latere delen van series waarvan ik nog een deel mis. Boeken die ik ongevraagd opgestuurd heb gekregen, boeken die zo goedkoop waren dat ik ze niet kon laten liggen en boeken die me destijds aanspraken maar nu wat minder. Ik wil dit eens in de zoveel tijd blijven doen, want de boeken die ik toch niet meer ga lezen daar weghalen verminderd de druk.

Mijn volgende doel wordt 90. Plots lijkt het allemaal weer haalbaar. Of in ieder geval minder onmogelijk.

Om mezelf te helpen blijf ik elke maand TBR stapeltjes maken waar ik lekker van mag afwijken als ik daar zin in heb. Ik doe dit vooral omdat ik daardoor ook meer let op boeken die ik was vergeten, omdat het toch wel een aantal planken met ongelezen boeken zijn.

Ik heb mijn ongelezen boeken bewust apart staan, trouwens, omdat ik ze anders helemaal uit het ook zou verliezen! Deels levert het ook wat druk op, maar aan de andere kant geeft het me overzicht en hoef ik niet te zoeken naar een ongelezen boek.

Hoe zit het met jouw TBR? Zijn het ook zoveel ongelezen boeken en staan ze tussen je gelezen boeken of ook apart? En tot slot: welk boek van mijn TBR vind jij dat ik snel zou moeten lezen?

Tags: ,

Divider

11 responses to “Mijn TBR is voor het eerst sinds jaren onder de 100!

  1. Staan tussen gelezen boeken, maar wel zo dat ik ze kan zien om. Vorige week ben ik met uitzoeken begonnen en heel veel boeken uit m’n kasten gehaald die ik of niet ga lezen, of niet ga herlezen of al zo onwijs lang in mijn kast heb staan dat de kans zo minimaal is dat ik ze ooit nog ga lezen. Daarna alles netjes neergezet, kasten schoon gemaakt enzo 🙂 nu nog 1 kast te gaan. Daar staan m’n thrillers en feel-good in. Vermoed dat daar ook nog wel wat uit weg mag. Maar dan nog zit ik nog niet onder de 100 ongelezen😆 Maar die opruiming eens in de zoveel tijd brengt rust en overzicht en dat is al zo fijn 🙂

  2. Audrey

    Goed bezig, Emmy! Ik heb die van mij nooit durven tellen, haha. Ik ben de laatste tijd wel meer bezig met bewust random boeken uit mijn kast te trekken die ik al jaren geleden heb gekocht, dus een dalende lijn zit er wel in, vermoed ik.

  3. Wat knap, Emmy! Ik ben volgens mij nog lang niet in de buurt van de 100 ongelezen boeken, maar ik merk dat, nu ik dit jaar weer wat meer lees, dat ik minder herlees. En als ik herlees is dat om de andere delen eindelijk eens te gaan lezen

  4. Superknap! Ik koop eigenlijk nooit boeken en heb dus ook geen fysieke kast met ongelezen boeken. Ik heb wel een lijstje op goodreads daar staan er nu een stuk op 20 op. Ik zet daar alleen boeken op die ik 100% zeker wil gaan lezen, en niet alle boeken die me wel interessant lijken want dan wordt het me te onoverzichtelijk

  5. Ik heb momenteel een TBR van 128 boeken en ze staan gewoon tussen de andere boeken van een bepaalde serie of schrijfster. Het aantal ligt al een pak lager dan enkele jaren geleden en dat komt doordat ik net als jou af en toe met een kritisch oog door mijn boekenkasten ga en boeken verwijder waarvan ik weet dat ik ze niet meer wil (her)lezen. Op die manier kan ik plaats vrij maken voor nieuw leesvoer. Ik ben benieuwd hoelang het zal duren vooraleer ik alle boeken die in mijn kasten staan ook echt wil herlezen. Maar gelukkig is het zo ver nog niet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.