Mijn oneindige TBR…

Geplaatst op 14 juni 2021 door Emmy in Boeken / 6 Comments

Ik kan me niet meer herinneren hoe het is om geen ongelezen boeken meer te hebben. Dat is zo lang geleden – echt al ver voordat ik met mijn blog begon – dat ik altijd een beetje jaloers ben op iedereen die dit wel heeft. Ik ben zo benieuwd hoe het voelt wanneer je echt niks nieuws meer hebt liggen en dus echt op zoek kan naar een nieuw boek waar je zin in hebt.

TBR – afkorting voor To be read (nog te lezen)

Aan de andere kant ben ik dolblij dat er altijd een nieuw verhaal op me ligt te wachten.

In ieder geval: vandaag wil ik eens kletsen over het dat zit met die TBR van mij.

Laten we beginnen met het maken van een tweedeling: ik heb een wishlist TBR op goodreads, waarin zowel mijn eigen ongelezen boeken staan als de boeken die ik ooit nog hoop te lezen en ik heb een fysieke TBR in mijn kast. Over die laatste wil ik het vandaag vooral hebben, want die digitale is vooral een reminder om bepaalde boeken niet uit het oog te verliezen.

Ongelezen op de plank

Al sinds ik op mezelf woon (sinds 2009 of 2010 dus) hou ik mijn ongelezen boeken apart van mijn gelezen boeken. Ik vind dat fijn omdat ik anders bang ben dat ik ze vergeet en mijn kast dus ongezien vul met ongelezen boeken. Ik hoef nu maar voor de planken met ongelezen boeken te gaan staan om te kunnen snuffelen: waar heb ik zin in? Wat staat er al (te) lang ongelezen in? Het geeft me overzicht en structuur en dat past goed in mijn nogal chaotische karakter.

Naast fysiek op de plank houd ik mijn TBR ook digitaal bij. Eerst op mijn laptop en nu – helemaal anno nu – in de cloud. Dat vind ik handig als ik bijvoorbeeld in een winkel of bibliotheek sta en niet meer zeker weet of ik een boek al heb. Of bij welk deel ik ben (ja ik heb eenzelfde excelbestand in de cloud met al mijn boeken erop). Dit zorgt er niet alleen voor dat ik meteen in een oogopslag kan zien hoeveel boeken ik nog ongelezen heb staan (86), maar geeft me ook de ruimte om op te schrijven of het boek een recensie-exemplaar is, zomaar toegestuurd of dat ik hem zelf gekocht heb. Eigenlijk had ik ook het maand en jaartal wel op willen schrijven, om een beter beeld te krijgen hoe lang sommige boeken er al staan. Weet je wat? Ik ga dat meteen toevoegen bij mijn nieuwste boeken.

Niet maanden maar jaren

Er staan boeken op mijn TBR-planken die er echt al jaren staan. Eens in de paar maanden ga ik er doorheen en doe ik de boeken weg waar ik nog steeds geen motivatie voor kan vinden om ze te lezen. Smaken veranderen en soms heb je een hele serie al gekocht terwijl het toch niet helemaal je ding blijkt te zijn. Daarnaast heb ik nog aardig wat boeken staan die ik ook goedkoop kocht bij het boekenfestijn bijvoorbeeld (vooral voor de heb), of boeken die ik spontaan toegestuurd heb gekregen terwijl het eigenlijk men genre niet is. Of het is een later deel in een serie. Allemaal argumenten waarom ik een boek nog niet heb opgepakt. Het klinkt heel ondankbaar om gekregen boeken weg te doen, maar ik maak er dan toch liever een ander blij mee.

Er staan ook veel boeken tussen die er al jaren staan maar waarvan ik toch twijfel: ik ben zo goed bezig met mijn TBR… wat als ik er toch nog aan toe zal komen? Wat als ik opeens een fantastisch verhaal misloop, puur omdat ik er op dit moment geen zin in heb? Lekker staaltje FOMO weer.

Doorschuiven op de plank

Ongeveer een jaar nu ben ik meer bezig met kleine maand TBRs, waarbij het niet heel erg is als ik alsnog een ander boek pak of een boek niet uit krijg. Meestal staan er rond de 8 boeken op de plank – soms iets meer of minder. Het helpt me te focussen, omdat ik anders meer dan 80 boeken om uit te kiezen heb. En ik heb dan al snel last van keuzestress. Met maar 8 boeken ter overweging gaat het makkelijker én als ik er voor zorg dat er ook wat van die vergeten boeken op staan, werk ik die ook een keer weg. Win win.

Die acht boeken kiezen vind ik wel een uitdaging. Ik probeer echt een mix te maken tussen oud en net op de plank, verschillende genres en gekregen of zelf gekocht. Meestal lukt het me. Soms kom ik er tijdens het kiezen achter dat er veel boeken tussen zitten waar ik geen zin in heb. Dan pak ik toch een ander.

En zo sluiven de boeken op mijn planken langzaam door. En wie weet… ooit… heb ik alle boeken in mijn kast gelezen.

Heb jij je ongelezen boeken apart staan?

Tags:

Divider

6 responses to “Mijn oneindige TBR…

  1. Ik heb ook een kast met ongelezen boeken inderdaad. Veel makkelijker te zien wat er nog ongelezen is en dus ook makkelijker kiezen. Mijn shelf control is echt wel wat zwaarder ontspoord dan die van jou. Ik heb het punt bereikt dat ik 2 Flysta kasten van de Ikea meer dan dubbel geladen heb EN mijn fysieke ongelezen boeken er toch niet meer allemaal inkunnen. Ik neem me welke keer voor minder boeken te kopen, maar dat lukt me dus niet… overigens, die volledig lege TBR kast, dat is dan weer mijn allergrootste nachtmerrie 😛

  2. Ik heb geen planken met ongelezen boeken, wel een lijst met boeken die ik nog wil lezen. Ik leen het meeste bij de bieb en koop eigenlijk nooit boeken. Ik vind je kleine TBR’s trouwens erg leuk om te volgen, het heeft iets gezelligs die stapeltjes boeken die je deelt!

  3. Ik heb heel wat ongelezen boeken maar ze staan niet apart. Zelf heb ik liever dat series compleet bij elkaar staan. Wel heb ik op Goodreads een plank met alle ongelezen fysieke boeken die nog op me staan te wachten. Net als jij heb ik er door de jaren ook enkele weggedaan zonder ze gelezen te hebben. Dat waren voornamelijk Boekenfestijn exemplaren en boeken die ongevraagd waren toegestuurd. In het begin las ik die maar dat heb ik opgegeven vermits er genoeg boeken op mijn TBR staan die ik wel wil lezen. Dit jaar valt het me ook heel erg op dat ik veel minder boeken koop doordat ik minder aan lezen toekom en sowieso ook trager lees dan vroeger. Dat is eigenlijk de enige reden dat mijn tbr nog vrij stabiel is gebleven de voorbije maanden.

  4. Suus

    Hier ook een Billy vol met ongelezen boeken ( en dan blij uit de bieb lopen met 8 boeken 🤣) maar goed! Ik vind het ook fijn om keuze te hebben , heerlijk!

  5. Ik heb mijn ongelezen boeken gewoon overal staan, vaak ook 1 of 2 op mijn nachtkastje.
    En wat is dat toch met het boekenfestijn dat je gewoon boeken moét hebben?

  6. Ik heb een ongelezen boekenkast ja. #oops. Ik heb nu voornamelijk het probleem dat ik weinig tot lezen kom maar ontzettend veel recensie exemplaren heb en daar dus eerst door moet. En dan blijft mijn tbr behoorlijk staan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.