Mij niet gezien – Meg Rosoff

Geplaatst op 27 juni 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Mij niet gezien – Meg RosoffMij niet gezien door Meg Rosoff
Uitgever: LS Amsterdam | Mei 2016
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 208
ISBN: 9789024570119
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-stars

Mij niet gezien (Picture me Gone) is het nieuwe verhaal van Meg Rosoff, die tien jaar geleden met Hoe ik nu leef (How I live now) de wereld veroverde en vele prijzen in de wacht sleepte.

In Mij niet gezien gaat het over de 12-jarige Mila. Als geen ander voelt ze mensen feilloos aan en kan ze situaties goed inschatten. Wanneer een goede vriend van haar vader vermist wordt, denkt ze te kunnen helpen door naar aanwijzingen te zoeken. Maar wanneer hij onvindbaar blijft, begint ze hevig aan zichzelf te twijfelen. Heeft ze iets belangrijks over het hoofd gezien?

Mijn eerste ervaring met Meg Rosoff was in mijn tienerjaren, toen ik het boek Hoe ik nu leef, las. Ik weet nog goed dat ik het echt geen leuk boek vond, wat mede kwam door het gebrek aan leestekens. Nu weet ik dat dit sowieso een van de kenmerken van haar schrijfstijl is, dus ik vroeg me af of ik daar bij haar nieuwste Young Adult, Mij niet gezien, ook last van zou hebben. Zou ik er ondertussen doorheen kunnen kijken en vooral kunnen genieten van het verhaal?
mijnietgezien2
Het boek gaat over Mila, een meisje van 12 dat samen met haar vader naar Amerika gaat om op zoek te gaan naar diens beste vriend. Mila heeft een talent om mensen te kunnen lezen, dus ze verwacht dat het allemaal wel snel zou gaan. Niet dus. Mila komt de ene naar de andere tegenslag tegen en begint aan zichzelf te twijfelen.
Laat ik voorop stellen dat ik Mij niet gezien een behoorlijk zwaar boek vond. Niet omdat het perse zwaar geschreven is, maar wel omdat er heel veel lading ligt op alle onderlinge banden. Ik voelde dit tijdens het lezen constant op me drukken en daar beleefde ik geen plezier aan. Dit wordt versterkt door Mila, die in plaats van elke andere 12-jarige, daar heel erg mee bezig is. Ze vraagt zich heel veel af en dat gaat het hele boek zo door. Ik vond haar niet jong overkomen en ze wist mij ook niet mee te nemen in haar wereld. Tevens vond ik haar bijzondere gave maar matig tot uiting komen.
mijnietgezien3
Hoewel ik minder last had van de missende leestekens bij uitspraken, belemmerde me het nog steeds bij het lezen. Het kreeg iets afstandelijks. Velen zullen het misschien zien als een bijzondere stijl die past bij Meg’s getover met woorden, ik vind het voornamelijk vervelend. Sowieso is de schrijfstijl van Mij niet gezien heel anders dan de vlottere Young Adults die ik normaal lees.
Is Mij niet gezien dan een slecht boek? Nee, in tegendeel. Ik weet zeker dat heel veel mensen er van zullen genieten en dat dit ook een Young Adult is die eerder besproken zal worden op de middelbare school. Dat ik er niet helemaal tevreden mee ben, wil immers niet zeggen dat niemand dit boek maar moet lezen.
Het leukst aan Mij niet gezien vind ik denk ik de visie van Mila op de verschillen en overeenkomsten tussen Engeland en Amerika. Zij is zich daar van bewust en juist op die momenten kon ik wel even in haar hoofd kruipen. Daar genoot ik dan van. Net als het hele ei-idee.
Mij niet gezien is een boek over vertrouwen, de waarheid zoeken en het vinden van jezelf. Ik weet niet of ik dit de ideale manier van uitwerken vind, maar het idee van het boek doet me wel wat. Het is eerder een tijdloze bijna literair jeugdboek, dan een flitsende Young Adult.
  mijnietgezien
three-stars

Tags: , , ,

Divider

2 responses to “Mij niet gezien – Meg Rosoff

  1. Ik zou dit boek wel willen proberen. Zoals ik de samenvatting lees, vind ik de cover er helemaal niet bij passen. Maar wie weet verandert mijn mening als ik het boek gelezen heb!

  2. Jet

    Dit is een heel ander boek dan de boeken die ik normaal lees, maar het ligt thuis tóch op me te wachten, haha! Ik bewaar het voor de vakantie en ik ben er erg benieuwd naar. Ik lees recensies nooit heel grondig voor ik het boek zelf heb gelezen, maar ik ben blij dat ik het weet van de leestekens, misschien dat dat mijn ergernissen namelijk een beetje vermindert, haha!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.