Een meet & greet met Lisa Wiliamson

Geplaatst op 2 oktober 2016 door Emmy in Interview / 0 Comments

Op vrijdag 23 september mocht ik – samen met een groep young adult enthousiastelingen – op bezoek komen bij uitgeverij Lemniscaat. Dit echte familiebedrijf zit in een supermooie oude villa in hartje Rotterdam en ik vond het echt heel tof dat ik er bij aanwezig mocht zijn. Ik heb namelijk nooit veel contact gehad met Lemniscaat en ik had dus ook niet verwacht om de uitgeverij te mogen bezoeken. Ik voelde me echt enorm vereerd toen ik mocht aanschuiven. Het beloofde een dynamische ochtend te worden, met als hoofdgast niemand minder dan Lisa Wiliamson, wiens boek Wie is nou normaal? net uit is gekomen.

Er waren al aardig wat mensen aanwezig en veel herkende ik er van andere blogs of via facebook. Wat leuk! En we krijgen taart. En we mochten Eigenlijk ben ik een flamingo en Waarom zijn er zo veel blote mensen in de kunst (als docent beeldende vorming vind ik vooral dat boek tof!) al inkijken.

lisa

We begonnen – na de taart – met een uitleg hoe het bij Lemniscaat er nu aan toegaat; wat is hun proces bij het uitgeven van een boek. Ik ken de basis natuurlijk al, maar het is erg leuk om dit bij verschillende typen uitgevers te horen. Daarna werd er wat verteld over Lisa en las Lisa een stukje voor uit haar boek. Als actrice merk je meteen dat ze een goed gevoel voor drama heeft; ze wist het zo voor te lezen dat de emotie er gewoon vanaf droop.

Vervolgens was er ruimte voor een Q&A, waarbij wij vragen mochten stellen, maar er ook een aantal vragen van facebook werden gesteld.

Ze vertelde dat graag speelt met het idee van wat er nou normaal is. Dat normaal zijn meer lijkt te gaan over erbij horen. Dit is natuurlijk ook een thema in het boek. Ze kwam op het idee omdat ze – tussen haar werk als actrice door – werkte ze ergens waar ze in contact kwam met transgenders. De verhalen die ze hoorde inspireerde haar tot David.

lisa2

Wie is nou normaal? begon eigenlijk als het verhaal van David. Leo’s verhaal kwam er later bij en begon een steeds grotere rol te spelen. En dat is maar goed ook, want persoonlijk vind ik het een heel geslaagde balans!

Veel mensen willen graag weten of er een vervolg op Wie is nou normaal? komt, Lisa Wiliamson geeft aan dat dit niet gaat gebeuren. Het is een standalone en ze zou mensen dan hoe dan ook moeten teleurstellen. Wel is ze bezig met een nieuw verhaal, waar de tiener identiteit weer een grote rol in speelt. Het gaat over een tienermeisje met een succesvolle oudere en jongere zus; zelf heeft ze het idee geen talent te hebben. Dat klinkt interessant! Ik denk dat veel tieners dat gevoel wel zullen herkennen. En dat is nu ook net de reden dat Lisa graag voor Young Adult schrijft.

Het is zo mooi dat ze zo veel voor het eerst beleven, op een heel intense manier.

Vervolgens kwamen er een aantal vragen die meer gericht waren op de reacties op het boek, van transgender, maar ook van mensen die zich tegen het hoofd gestoten voelde. Lisa Wiliamson gaf aan dat de reacties juist erg positief zijn. Ze krijgt geregeld mailtjes waarin jongeren aangeven geholpen te zijn door David en Leo. Ze denkt dat wanneer je je huiswerk als schrijver goed doet, je minder snel mensen zult kwetsen. Zo besprak ze bepaalde stukken met transgenders om te achterhalen of het allemaal klopte.

Vervolgens kregen we nog een rondleiding door de uitgever (EN DAT WAS GAAF) en mochten we onze boeken laten signeren. Met een goedgevulde goodiebag en een opperbest humeur keerde ik terug naar de metro. Bedankt Lemniscaat voor deze fantastische kans!

lisa3

PS. Jullie prentenboeken zijn altijd zo mooi. #lifegoals.

Tags: , ,

Divider

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.