Meer ritme, minder lezen?

Geplaatst op 7 juni 2019 door Emmy in Column / 8 Comments

Vorige week keek ik naar mijn goodreads statistieken en toen was één van de dingen die me het meest opviel het feit dat ik langzaam minder begin te lezen dan een aantal jaar terug. Ik besloot daar eens bij stil te staan. Vind ik dat vervelend? Waardoor komt het?

Een paar jaar terug was bloggen populairder dan nu. Young Adult was echt booming en de YA boeken schoten als paddenstoelen uit de grond. Ik wilde alles lezen en had overal interesse in. Maar langzaam begon ik te beseffen dat ik bij lange na niet alles kan lezen, zelfs als ik me compleet zou focussen op alleen maar nieuwe boeken en Nederlandstalige pareltjes. Ik werd kritischer. Welke boeken zijn het echt waard om mijn tijd in te steken? Dat is zeker een gedachte die vaker in mijn hoofd spookt. En dat vind ik helemaal prima.

Ik lees dus kritischer, al zijn er meer dingen die meespelen en dat is de manier waarop mijn leven nu is ingericht. Enkele jaren terug deed ik wat ik tot begin dit jaar altijd deed: doorrennen en alles aanpakken. Toen ik in 2015 afstudeerde las ik bijna 300 boeken. Terwijl ik dat deed, werkte is ook 20+ uur, ging ik naar school én liep ik stage. HOE DAN!?

Twee jaar later: 300 boeken. Ik werkte toen bij de bieb en was al bezig met Letters & Lights. Mijn schema was heel wisselend en daardoor kon ik veel lezen. Al die drukte zorgde ervoor dat ik juist wilde lezen om mijn hoofd leeg te maken. Treinreizen waarbij ik hele boeken weg knalde? HEERLIJK!

Nu? Nu ga ik niet zo veel meer met de trein. Op dit moment is het zelfs zo dat ik soms juist gewoon een middag wil Netflixen, terwijl ik vroeger altijd zou zeggen dat ik liever las. Nog steeds is Netflix voor velen de reden waarom zij niet zoveel kunnen lezen, maar ik begin nu eindelijk te leren dat niksen ook gewoon in orde is.

Sinds maart werk ik vier dagen en daarnaast doe ik mijn eigen bedrijf. Nog steeds best wel veel, al is het nu een stuk beter behapbaar. De stress neemt af en mijn leeszin neemt toe, ook al doe ik nu langer over een boek. Het is minder gedwongen en ik voel geen haast meer om een boek uit te lezen (of om elke dag te moeten lezen).

De structuur die ik nu juist in mijn leven heb, helpt me zelfs om beter te kiezen wat ik nu echt wil lezen. Het gaat niet om de kwantiteit, maar om je leesplezier.

Lees jij meer of minder dan voorgaande jaren?

Tags:

Divider

8 responses to “Meer ritme, minder lezen?

 1. Ik kan me best wel herkennen in jouw post hierboven. Ik lees minder vanwege werk en andere dingen dan vroeger. Toch is inderdaad niks doen soms ook prima en maakt het niet hoe lang je over iets doet, als je er maar plezier aan beleefd! Helemaal mee eens, Emmy!

 2. Ik lees weer wat meer maar ik heb een tijd heel weinig behoefte gehad om ook maar iets te lezen. En nu heb ik heel veel lees zin. Maar ik ben wel kritischer geworden op wat ik lees en kan makkelijker een boek aan de kant leggen.

  • Yay voor leeszin! Ik vind het ook heel belangrijk om kritisch te blijven: het is zonde om mijn tijd te verspillen aan boeken waar ik geen zin in heb.

 3. Ik merk dat ik in ieder geval anders lees. Ik ben echt een stuk kritischer op wat ik wil lezen, en lees minder snel boeken voor ‘even tussendoor, omdat het kan’ zeg maar.

 4. Dit is zoooo herkenbaar!

  Ik lees ook minder omdat ik er nu voor kies om gerichter te lezen en niet gewoon mee te gaan met hypes. Ik koop ook gewoon minder boeken.
  Voor mij is het grootste verschil ook wel dat ik sinds dit jaar werk. Ik had altijd heel idyllische beelden van na mijn werkuren thuis komen en nog wat hoofdstukken lezen of zelf schrijven, maar meestal wil ik gewoon rustig in de zetel wat tv kijken.

  In het begin voelde ik me hier wat schuldig om, maar ik heb geleerd het los te laten.

 5. Ik lees zelf ook minder dan afgelopen jaren. Ook omdat ik zelf terug blog en ik daar nu eenmaal veel meer tijd insteek dan vroeger. Een jaar geleden zou ik nu rond de 40 boeken zitten, als het niet meer is. In de jaren daarvoor nog meer. Ik wijt het aan de stress die ik gehad heb, want lezen gaat helemaal zo vlot niet meer dan vroeger. Ik mis het wel. Die dagen dat ik niet weg was te slaan van mijn boeken, waarin ik uren kon lezen. Ik heb de laatste tijd heel veel meegemaakt en daar lijdt mijn concentratie ook onder. Heel jammer, want ik wil niet dat met het volwassen mijn leesliefde verdwijnt. Het is mijn ontsnapping van de wereld. Ik las vandaag overigens mijn 30ste boek uit.

 6. Ik lees opvallend minder dan vroeger. Een aantal jaren terug las ik bijvoorbeeld 180 boeken (2014) op een jaar maar daar kom ik nu al lang niet meer aan. Ik lees nog steeds meer als pakweg 20 jaar geleden maar minder als enkele jaren geleden. Mijn aantal gelezen boeken is sindsdien stelselmatig beginnen dalen en dat komt grotendeels doordat lezen minder vlot gaat als vroeger. Toen kon ik alles om me heen negeren en volledig opgaan in een verhaal en door toenemende pijnklachten en een gebrek aan energie lukt dat de laatste jaren (vooral de laatste twee) steeds slechter. Ik vind het op zich niet erg dat het aantal lager ligt maar ik vind het wel heel jammer dat het steeds moeilijker wordt om volledig op te gaan in een verhaal.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.