Meer Gelukkig dan niet – Adam Silvera

Geplaatst op 26 oktober 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Meer Gelukkig dan niet – Adam SilveraMeer gelukkig dan niet door Adam Silvera
Ook door deze auteur: Op het einde gaan ze allebei dood
Uitgever: Clavis | Juli 2019
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 384
ISBN: 9789044831726
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-half-stars

Het indrukwekkende debuut van New York Times Bestseller-auteur Adam Silvera. Voor young adults die zich vragen stellen.

De zestienjarige Aaron heeft het moeilijk. Na een familiedrama is hij vergeten hoe het voelt om gelukkig te zijn. Tot hij Thomas ontmoet. Eindelijk durft hij te vertellen over zijn verleden en te dromen over zijn toekomst. Maar daarbij leert Aaron ook dingen over zichzelf die zijn leven ingewikkeld maken, en die nieuwe pijn met zich meebrengen. Hij vestigt zijn hoop op een revolutionaire ingreep die zijn geheugen kan resetten. Maar tegelijk is hij bang om te vergeten wie hij werkelijk is …

Onlangs verscheen het debuut van Adam Silvera ook eindelijk in het Nederlands. Al eerder mochten we van zijn latere werk genieten en ik was benieuwd of zijn eerste boek, Meer gelukkig dan niet, net zo veel emoties bij me los zou maken.

Aaron heeft het zwaar: hij heeft na een familiedrama geen idee meer hoe het voelt om gelukkig te zijn. Hij leert Thomas kennen en eindelijk durft hij meer over zichzelf te vertellen. Over zijn verleden en zijn dromen. Hij ziet weer wat licht aan het eind van de tunnel. Aaron wordt echter ook geconfronteerd met zaken die zijn leven ingewikkeld maken en hem pijn doen. Zou de revolutionaire ingreep die zijn geheugen kan resetten zijn ideale oplossing zijn, of loopt Aaron de kans te vergeten wie hij echt is?

Meer gelukkig dan niet raakt gevoelige snaren door heftige thema’s te bespreken. Zelfmoord, homofobie en ook het ontdekken dat je misschien homoseksueel bent en hoe je dit moet vertellen aan de buitenwereld, spelen een rol. Zeker voor tieners zijn dit zware aangelegenheden, maar daarom vind ik het juist belangrijk dat ze worden aangekaart. Ik hoop altijd dat lezers steun uit boeken kunnen halen, of hun eigen belevingswereld en manier van denken kunnen uitbreiden. Dit boek zorgt ervoor dat je jezelf als lezer ook vragen gaat stellen en dat vind ik belangrijk. Dit maakt het voor mij een waardevol boek.

Waar ik echter wel een beetje moeite mee heb zijn twee dingen. Allereerst die ingreep om je geheugen te resetten: dit boek was zo veel beter geweest als dit elementen geen rol had gespeeld en dat het meer om de verwerking van het trauma ging. Ik vond het een beetje ver gezorgd en ook een wat vreemde invulling.

Ten tweede heb ik moeite met Adam’s hoofdpersonages. Ik heb nu een aantal van zijn boeken gelezen en ik vind de personages allemaal nogal op elkaar lijken. Ze lijken zo veel op elkaar dat ze met elkaar versmelten en waardoor de boeken ook in elkaar over lijken te vloeien. Dat vind ik jammer: ik had graag gezien dat zijn hoofdpersonages eens een beetje anders waren. Het kan ook aan mij liggen hoor, maar het lijkt alsof Adam een bepaalde voorkeur heeft voor nogal melodramatische personages en dat kan heel goed werken, al wil ik soms eens wat anders.

Wat ik dan wel weer erg goed vind is hoe Adam heeft beschreven hoe Aadom worstelt met zijn depressie. Zelf heb ik ook momenten gehad waardoor ik het gevoel had niet meer gelukkig te kunnen zijn en dus kon ik me goed in het personage inleven. Daarnaast werd het geen zwartgallig boek over zelfmoord en depressie. De randpersonages maakten het boek kleurrijk en bijzonder.

Meer gelukkig dan niet is een bijzonder boek met zware thema’s, waarin vergeten en willen vergeten een grote rol speelt.

Voor mij was het duidelijk te merken dat Meer gelukkig dan niet Adam’s debuut is. Hij is nog erg zoekende in hoe hij zijn verhaal wil vertellen en er zaten – voor mij dan – een aantal overbodigheden in. Ik was ook minder emotioneel bij dit boek betrokken dan bij zijn latere werk. Toch is het een boek dat je aan het denken zet en dat vind ik als lezer erg waardevol.

three-half-stars

Tags:

Divider

One response to “Meer Gelukkig dan niet – Adam Silvera

  1. Wat jij zegt over zijn hoofdpersonages herken ik wel en ik vind dat ook jammer. Gek genoeg vond ik dit boek tot nu toe dan weer het leukste dat ik gelezen heb van hem.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.