Magnus – Arjen Lubach

Geplaatst op 16 januari 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Magnus – Arjen LubachMagnus door Arjen Lubach
Uitgever: Podium | Februari 2012
Genres: Fictie
Aantal pagina's: 318
ISBN: 9789057595240
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Merlijn Kaiser voelt zich niet meer thuis in Amsterdam: zijn hart is gebroken nadat zijn grote liefde Caro hem heeft verlaten en het contact met zijn vrienden is verwaterd. Wanneer hij hoort dat er in een Zweeds pretpark vreemde uitgaven worden gedaan met zijn creditcard, besluit hij op onderzoek uit te gaan. Tijdens de road trip door Zweden doet Merlijn een bizarre ontdekking. Het blijkt dat hij zijn eigen verleden opnieuw moet leren kennen.

Eerlijk gezegd was ik blij dat ik vroeger een soort van onder het ‘lezen voor de lijst’ was uitgekomen. Ik had het vak letterkunde nog op de middelbare school en zodoende wist ik Nederlandse en Engelse literatuur te combineren voor mijn lijst. Nu ik echter al een paar jaar als mediathecaris werk en steeds nauwer betrokken ben bij wat leerlingen lezen en waarom, besloot ik dat ik toch maar zo nu en dan een boek wilde lezen van de lijst. Magnus van Arjen Lubach was een van de eerste boeken die ik meenam.

Dit had twee redenen. Allereerst is het een veelgekozen boek door onze leerlingen, wat onder andere komt door de naam van de auteur en ten tweede heb ik onlangs samen met een collega een boekproeverij gehouden en zij beschreef dit boek. Het klonk als een niet al te moeilijke keuze met ook nog eens een vleugje spanning. Geen wonder dat Magnus veel werd uitgezocht!

Magnus gaat over toneelschrijver Merlijn Kaiser die – nadat zijn vriendin opeens bij hem is vertrokken – gebeld wordt door de creditcardmaatschappij dat er opeens heel veel geld is afschreven in Zweden. Hij besluit te zeggen dat hij het was, want wie weet zit zijn vriendin wel daar! Hij vertrekt ook naar Zweden en gaat daar als een ware amateurdetective op onderzoek uit. Tijdens deze reis leert hij meer over zijn vriendin, zijn verleden en de toekomst.

Zoals ik al zei: Magnus is geen heel moeilijk boek. Het is prima te volgen, vlot geschreven en zit niet vol met literaire elementen waardoor je aan het eind het gevoel hebt maar het halve boek begrepen te hebben. Het is daardoor een erg leesbaar boek – wat mede komt door het stukje mysterie dat jij als lezer wil oplossen.

Zonder de beschrijving van mijn collega had ik dit boek denk ik toch nooit gepakt en achteraf vond ik het ook wat minder spannend dan ik had gehoopt. Dit boek is niet echt een thriller, niet echt een psychologische roman en ook niet echt een whodunnit. Eigenlijk meer een mix van alle drie. Dit maakt het toegankelijk, maar nergens heel bijzonder.

Hoewel ik Merlijn interessant vond als personage – hij had een paar bijzonder eigenschappen – miste ik toch een bepaalde klik met hem en de andere figuren. Hun motieven waren niet altijd even overtuigend. Toch ben ik blij dat ik hem heb gelezen en ik denk dat ik ook wel meer van Lubach wil proberen. Verwacht van Magnus echter niet dezelfde humoristische ondertoon als op tv.

three-stars

Tags: , , ,

Divider

One response to “Magnus – Arjen Lubach

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.