Mabon 2021

Geplaatst op 22 september 2021 door Emmy in Spiritueel / 3 Comments

Ik was een tiener toen ik voor het eerst kennismaakte met de jaarfeesten. Sinds een tijdje ben ik er weer meer actief mee bezig, vooral nu ik in een coven zit. Dit jaar mocht ik de Maboncirkel vormgeven, wat een heel bijzondere ervaring was.

Mabon is een andere naam voor de herfstequinox en het begin van de herfst. Op deze dag zijn de dag en nacht even lang en zullen we de donkere tijd van het jaar ingaan. De dagen zullen korter en korter worden tot 21 december. De oogst is in volle gang en we maken ons klaar voor een aarde die nog maar weinig voedsel kan bieden. We maken de oogst op: wat hebben we bereikt en wat nemen we mee? Met Mabon vieren we deze oogst ook, zowel letterlijk als figuurlijk.

Ik vond het erg spannend om de cirkel te begeleiden. Ik had het vroeger zelf wel gedaan. Maar in een groep? Alleen? Terwijl iedereen naar me keek? Ehhhhhh… help? Toch kwam het als vanzelf: terwijl ik de avond aan het voorbereiden was, wist ik opeens precies wat ik wilde en hoe ik het wilde.

Loopt het dan precies zoals je had bedacht? Nee. Maar misschien was het daarom wel mooier. We hebben onze dankbaarheid en wensen op bladeren en kastanjes geschreven en deze verbrand in een ketel. De ketel staat immers symbool voor het vrouwelijke, de baarmoeder. Dat vond ik een mooie gedachten, dat onze wensen en dromen verder mogen groeien. Vervolgens deelde ik krachtbuideltjes uit voor de donkere periode. Ik had er voor iedereen al wat in gedaan: ze mogen hem zelf verder vullen.

Tot slot deelde ik appels uit. Appels staan voor vruchtbaarheid en bescherming. De klokhuizen stopten we ook in de ketel. Later heb ik alles wat in de ketel zat nog in het grote kampvuur gegooid.

We hebben samen gezeten. We waren verbonden. We hebben gelachen en gehuild. Het was prachtig. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik dit heb mogen doen. Dankbaar voor het vertrouwen. Dankbaar voor de mooie avond. Ik heb op de grond gezeten, bij het vuur en met mijn voeten in het water terwijl de bijna volle maan ons in haar licht baadde. Het was goed.

Ik ben klaar om met kracht de donkere periode in te stappen. Mijn pad is duidelijk en ik ben dankbaar dat ik dit met anderen mag delen.

Blessed Mabon!

Tags: ,

Divider

3 responses to “Mabon 2021

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.