Lughnasadh

Geplaatst op 1 augustus 2011 door Emmy in Spiritueel / 0 Comments

De tijd van Lughnasadh, ook wel Lammas is weer aangebroken. Tijdens dit oorspronkelijk Keltische feest wordt er afscheid genomen van de zomertijd en de herfst verwelkomd. Men zit dan ook middenin de oogstperiode. Het is de eerste van de drie oogstfeesten van de herfst (Mabon en Samhain volgen nog). Het eerste brood met het nieuwe graan kan weer gebakken worden en spellen van kracht werden gedurende de festiviteiten gehouden.
De naam komt eigenlijk van het wegwerken van de god Lugh, de Keltische zonnegod. Het is immers weer de tijd dat de kracht van de zon langzaam gaat afnemen. Volgens de verhalen vertrekt de zonnegod richting de onderwereld en geeft hij zijn energie moeder aarde, zodat zij de kracht heeft om de winter door te komen.
Hoe ik dit ga vieren? Ik weet het nog niet. Misschien pak ik mijn fles mede erbij, misschien probeer ik brood te bakken, zoek ik het seizoensfruit en maak daar iets lekkers van. Typisch dat ik meteen het eten zoek? Ga ik dan niks aparts doen? Ik weet het niet, ik denk niet dat ik iets bijpassends weet. Eten klaarmaken en stilstaan bij wat de aarde je gegeven heeft is eigenlijk al voldoende, daar heb ik geen ritueel voor nodig. Ik heb mijn zelfgemaakte wierook nog, dat vind ik wel bijpassend om dezer dagen aan te steken.

Castlefest

Tevens wordt er tijdens Castlefest ook stilgestaan bij dit lichtfeest. Op zaterdagavond hebben we de wickerbeast branding, een dier gemaakt van takkenbossen en vol offerandes. Die offers vind ik een mooi gebaar, omdat je dan iets teruggeeft aan de aarde. Ik moet dan ook niet vergeten iets mee te nemen. Ik vind het gegeven dat we onze dankbaarheid voor de aarde tonen een mooi gegeven, want wij nemen zo veel van onze planeet zonder dat we er iets terug voor doen. Laten we daar even bij stilstaan op deze eerste van augustus en onze luxe vakantie even vergeten.. Laten we stilstaan bij de schoonheid van onze aarde en wat wij mensen eraan kunnen doen om deze mooi te houden. Laat Lughnasadh voor ons een dag van nadenken zijn.
Blessed be en geniet van elke dag die het leven geeft.

Bewaren

Tags: , , ,

Divider

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.