Litha

Geplaatst op 21 juni 2012 door Emmy in Spiritueel / 0 Comments

Vandaag is het midzomer, ook wel Litha genoemd. Midzomer is in onze cultuur vooral het begin van de langverwachte zomer maar het houdt natuurlijk nog veel meer in. Paganistisch gezien is litha niet het begin van de zomer, maar het hoogtepunt ervan, wat logisch is, want het is het hoogtepunt van de zon!
Naast dat vandaag de langste dag van het jaar is, is het ook dé tijd om de zon te eren en zijn zonnegod. Vanaf vandaag zullen de nachten weer korter worden. Om te kijken naar het gevecht tussen Koning Hulst en Koning Eik zal Hulst dit keer winnen, en zijn kracht zal weer toenemen.
Vandaag is het de dag dat vooral de Kelten geloven dat er velen van het Elvenvolk tevoorschijn komen om kattenkwaad uit te halen. Hou ze dus goed tevreden door wat eten en drinken buiten te zetten, dat zullen ze zeker op prijs stellen!
Omdat de zon regeert over dit feest, is het een feest met voornamelijk mannelijke energie. Toch komt ook het vrouwelijke terug in de rijping van alle vruchten die plaatsvinden om ons heen. Het is een prachtig feest om het hoogtepunt van de kracht van de zonnekoning te vieren, maar het is ook een feest over afscheid nemen. De krachten van de zon zullen hierna afnemen, dus het is ook een mooie gedachte om alles waar afscheid van genomen moet worden te eren, er even bij stil te staan.
Net als Beltane is Litha een vuurfeest en daarom wordt er ook dikwijls over vuren heengesprongen. Vuur is de brenger van licht, maar ook van vruchtbaarheid.
Geen idee wat ik vandaag ga doen om dit feest te eren. Ik hoop vooral dat de zon schijnt, want als er iets symbool staat voor dit feest, is het wel de zon natuurlijk.

Tags: , , , ,

Divider

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.