Liefdesbrieven aan de sterren – Ava Dellaira

Geplaatst op 12 november 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 9 Comments

Liefdesbrieven aan de sterren – Ava DellairaLiefdesbrieven aan de sterren door Ava Dellaira
Uitgever: LS Amsterdam | november 2015
Genres: Young Adult, Contemporary, Romantiek
Aantal pagina's: 334
ISBN: 9789024569465
Goodreads
four-stars

Het begint allemaal met een opdracht voor Engels: schrijf een brief aan een overleden

persoon…

Laurel kiest voor Kurt Cobain, omdat haar zus May gek was op zijn muziek. Net als May

stierf hij jong. Na die eerste brief schrijft Laurel er nog veel meer aan dode sterren. Ze vertelt

over haar leven op school, haar eerste verliefdheid en het verdriet om de dood van haar zus.

Maar hoe kun je rouwen om iemand die je nog niet hebt vergeven voor wat zij heeft gedaan?

‘Liefdesbrieven aan de sterren is meer dan een prachtig debuut. Het is de aankondiging van

een nieuw gedurfd literair talent.’

Stephen Chbosky, auteur van The Perks of Being a Wallflower

Ik weet nog wel dat de Engelse editie van Liefdesbrieven aan de sterren een grote hit was in bloggerland, vorig jaar. Toch kocht ik het boek niet, omdat ik meer een fantasy-lezer ben en ik – ondanks de mooie kaft – niet zeker wist of het wat voor mij zou zijn. Toen ik de catalogus van VIB zag en dit boek erbij zag staan wist ik het zeker: wachten op de Nederlandse uitgave! Hoewel we tijdens het VIB event ‘slecht’ een boek in de vorm van een manuscript kregen, was ik allang een blij ei: eindelijk kon ik dit boek dan gaan lezen. En eerlijk waar, ik was niet teleurgesteld!

Laurel, de hoofdpersoon van het boek, krijgt voor Engels de opdracht om een brief te schrijven aan een overleden persoon. Ze kiest daarvoor auteurs, acteurs en muzikanten, die al dan niet onder verdachte omstandigheden zijn overleden. Meteen heb je door dat dit niet zomaar is: Laurel’s zus is overleden en zij moet dit een plekje leren te geven. En dit doet ze door zichzelf te zoeken via de hobby’s en grote voorbeelden van haar zus.

Dit is erg bijzonder, want in briefvorm volg je Laurel’s iets wat rebelse leventje. Maar het past er goed bij. De hoofdstukken zijn daardoor best wel kort en dit geeft een heel ritmisch gevoel wat ik heel prettig vond. Ik vond de briefvorm (en vooral aan wie ze gericht waren en de verklaring waarom hij/zij gekozen werd) een grote toevoeging. Zelf zou ik het boek helemaal niet zo interessant hebben gevonden als een alwetende verteller Laurel’s leventje zou gaan opdreunen. Nu hoor je haar stem in je hoofd haar ding vertellen. Het komt veel beter tot leven en geeft ook een bepaalde gewaagde sfeer met zich mee.

Toch lukte het me niet om dit boek fantastisch te vinden en dat vond ik jammer. Misschien heb ik teveel contemporary achter elkaar gelezen of misschien had ik echt een emotionele achtbaan verwacht (maar niet gekregen).

Liefdesbrieven aan de sterren is aardig en is ergens een beetje te vergelijken met waar het licht is, qua gevoel. Het is een poëtische en edgy vertelling van een meisje die op zoek is naar zichzelf. En ok, ik geef het toe; aan het einde heb ik heus wel een traantje gelaten. En dat was het waard.. want dat stuk is gewoon heel erg mooi.

Kortom; een verhaal dat je moet liggen qua stijl en genre, maar wel erg goed is uitgewerkt. Een hedendaags verhaal wat je niet mag missen. Liefdesbrieven aan de sterren heeft alles wat een contemporary young adult zou moeten bevatten.

Liefdesbrieven aan de sterren

 

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

9 responses to “Liefdesbrieven aan de sterren – Ava Dellaira

  1. Sinds het boek voorbij kwam leek het me op zich wel interessant, maar heb ik ook zitten twijfelen, met name omdat het mij (en ook sommige recensenten) erg aan The Perks of Being a Wallflower deed denken (niet altijd op een positieve manier). Hoewel ik als ik jouw recensie lees toch wel weer heel nieuwsgierig wordt. Misschien dat nu hij vertaald is ik het boek maar eens van de bieb proberen?

  2. Ik ben hier heel erg benieuwd naar, Waar het licht is vond ik erg mooi dus dat is alvast een goed begin. Denk dat ik deze ga aanvragen als recensie-exemplaar, vind alleen het omslag al zo mooi!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.