Leugens – Michael Grant

Geplaatst op 27 oktober 2013 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Leugens – Michael GrantLeugens Serie: Gone #3
Andere boeken in deze serie: Verlaten
| 2010
Aantal pagina's: 382
ISBN: 9789047509073
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Het is vier maanden geleden dat alle mensen ouder dan vijftien jaar zijn verdwenen. De situatie in de FAKZ wordt steeds grimmiger. Sam heeft er genoeg van dat hij alle beslissingen moet voorleggen aan de stadsraad. Daarom vertelt hij niets over Orsay, die beweert dat ze dromen opvangt van de volwassenen aan de andere kant van de muur. En ook niet als er nog meer raadselachtige dingen gebeuren.

Al snel ontstaan er geruchten. Wie spreekt de waarheid? De verantwoordelijkheid wordt teveel voor Sam. Hij rent weg, juist als de Human Crew de stad in brand zet. In de chaos die ontstaat, verliest zelfs de intelligente Astrid de controle. Wat moet er worden van de kinderen in de FAKZ als zelfs de twee sterkste personen het niet meer zien zitten?

Ik heb een dansje gedaan toen ik Leugens in de bieb tegen kwam. Echt waar. Het lot wilde namelijk als volgende: ik ging zoals zo vaak op een schone middag naar de bieb. Lekker chill, want het is hier letterlijk naast de deur. En ik maak zoeken naar een leuk boek.. Maar het moest dit keer wel iets zijn wat ik echt heeeeeel graag wilde lezen, want in mijn hoofd had ik besloten dat ik wat zou gaan doen aan mijn plank met te lezen boeken. Afijn. Zodoende kwam ik dus weinig tegen wat ik echt NU moest lezen dus ik was lichtelijk gefrustreerd, zoals een boekenblogger dat wel eens kan worden in de bibliotheek. Tot ik twee meiden binnen zag lopen en die ook bij de YA afdeling begonnen te snuffelen. Ha! Dacht ik, en ik deed wat ik heel vaak even heel sneaky doe: spieken wat ze net hadden ingeleverd. KASSA. Deel 3 EN deel 4 van de Gone serie. HOPPA! Die gingen mee. Meteen deel 4 ook want tja, mijn geluk kennende sta ik anders de komende weken met hangende pootjes midden tussen de boeken. Afijn.. Om dit lange verhaal kort te maken: ik hoefde niet lang te wachten tot ik verder kon gaan met deze serie. Yes! Want ik vind het echt super tot nu toe en ondanks dat men zei dat deel 3 ietsjes tegen kon vallen kon me dat even geen bibs schelen. 
Ik ging naar mijn moeder voor een nachtje. Dat betekent een treinreis van zo’n 2 uur en een nachtje in een vreemd bed. Huppake, Leugens er in (en Hasta La Vista, want met mijn leestempo weet je het maar nooit). En dat is maar goed ook, want tegen de tijd dat ik in Rhenen was, was ik al op 2/3 van het boek. Damn wat leest het lekker, en wat was het weer heerlijk spannend. ’s Avonds in bed heb ik heerlijk voorgelezen en voor ik het wist was het alweer voorbij.
 
Wat ik mooi vond aan dit boek is dat het heel geleidelijk ook het volgende boek introduceert: namelijk plaag. Rara wat gaat daar gebeuren. 
Er gebeurde wederom weer heel wat spannende dingen en het was weer een orkaan van actie. Zij het wel minder als het vorige boek… Het was net alsof de twijfel in dit boek een veel grotere rol speelde. 
Ook was Sam in dit boek meer een bijfiguur en was het alsof het verhaal wat meer verdeeld was onder de anderen. Soms was dat ook wel weer verwarrend.. Dan had ik heel even een beetje gemist wat er nou met wie gebeurde, maar gelukkig past Grant genoeg herhaling toe om – zelfs al mis je een keertje wat – om het toch te snappen.
 
Er zijn interessante plotwendingen gemaakt waar ik heel benieuwd naar ben hoe het verder gaat. Wel vind ik het jammer dat mijn favorieten een minder grotere rol hadden in dit boek (of verdwenen). Hierdoor had ik was meer afstand.
 
De grote kracht van deze serie is denk ik ook deels dat je voor iedereen een mate van sympathie kan voelen en dat gevoel ook binnen 3 pagina’s helemaal kwijt kan zijn. Grant heeft alle kinderen heel duidelijk neergezet en laat ze handelen uit persoonlijke motieven, wat heel kind-eigen is. 
Alle facetten die kunnen plaatsvinden bij zo’n soort ramp komen langs en ik vind dat je echt aan het denken wordt gezet. Hoe zou ik mezelf neerzetten in zo’n situatie? 
Kortom, Leugens is weer een prachtboek uit een prachtserie. Ik vond dit deel net ietsjes minder spannend dan de voorgaande delen en sommige stukken vond ik ietsjes minder boeiend, maar toch zijn er weer interessante wendingen geweest. Ik ben echt heel benieuwd naar deel 4 en ben dan ook heel blij dat hij alweer klaar ligt. 
four-stars

Tags: , , , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.