Leesclub’s zijn helemaal hip

Geplaatst op 9 augustus 2020 door Emmy in Leesbeesten Leesclub / 14 Comments

Leesclubs hebben nogal een stoffig imago: een stelletje huisvrouwen zonder hobby’s die het liefst boeken als 50 tinten bespreken, of juist super geleerde mensen die elk technisch aspect van een boek uitpluizen. Niks mis mee, natuurlijk, maar er zijn ook heel veel andere leesclubs. Online, offline: er zijn heel veel leesclubs bijgekomen. Ja, leesclubs zijn ondertussen helemaal hip!

In januari 2016 organiseerde ik mijn eerste leesclub bij Van Piere: de Leesbeesten Leesclub. Ondertussen is deze young adult leesclub uitgegroeid tot een grote groep vaste deelnemers en zijn er fantastische vriendschappen uit ontstaan. Ik had nooit durven dromen dat een leesclub zo succesvol kon worden en ik ben dan ook intens trots op de groep die is ontstaan. We eten samen, spreken met elkaar af buiten de leesclub en ondanks dat we allemaal heel verschillend zijn heeft de liefde voor boeken ons verbonden.

In januari dit jaar draaide ik mijn laatste fysieke leesclub en in februari namen twee leesbeesten het van mij over vanwege mijn zwangerschap. Ik ben toen wel gegaan en daar ben ik blij mee. Want wisten wij veel dat wij sindsdien niet meer in de boekhandel terecht konden vanwege Corona!

Sindsdien draaien we de leesclub online, voornamelijk via Google Meet. Dit gaat best goed, al kan niet iedereen er bij zijn. Het is toch wel een beetje anders omdat er afstand is. En Lily moet soms ook meedoen als ze niet wil slapen. We kunnen gelukkig elkaars gezicht wel zien! Dit neemt echter niet weg dat ik ze allemaal enorm mis. Ik mis de kring bij Van Piere, de koekjes, de enorme stapel met nominaties, het snuffelen tussen de boeken, het samen eten bij Vapianos. De winkel uit gezet worden omdat hij sluit. De gezelligheid. Ik mis het écht.

Ik hoop dan ook dat we snel groen licht krijgen om weer bij elkaar te komen in de boekhandel, tot dan gaan we online verder.

Sinds de Leesbeesten zijn opgezet zag ik meer leesclubs opkomen. Ik heb zelf ook een tijd meegedaan met een andere leesclub. Lezers van allerlei leeftijden, met allerlei achtergronden en vanuit allerlei hoeken uit het land komen trouw samen om hun passie te delen. Hoe prachtig ik dat toch vind!

Ik wil bijvoorbeeld ook een leeskring opzetten op school, want ook daar zitten lezers die boeken met elkaar uit willen wisselen.

Tuurlijk, een leesclub zoals de leesbeesten is geen leesclub waar alle aspecten van het boek dusdanig besproken worden dat het van literaire kwaliteit is… maar was we wel delen is belangrijk. Die passie voor boeken verbind ons.

Lezen was nog nooit zo sociaal!

Wil je online aanhaken op 14 augustus en meepraten over Twilight? Stuur me dan even een berichtje!

Bedankt lieve leesbeesten: jullie maken lezen nóg leuker en waardevoller.

Tags:

Divider

14 responses to “Leesclub’s zijn helemaal hip

  1. Google Meet is misschien wel een goede! Wij doen de leesclubs nu via Skype. Werkt ook wel hoor, maar niet altijd even lekker. Helaas kan ik vrijdag niet. Veel plezier!

  2. Amy

    Ik host sinds 2017 een boekenclub in Alkmaar. Zo leuk om te doen! De club heeft leden van alle leeftijden, 14 tot 68. Het is altijd gezellig en we hebben zo ook onze eigen tradities. In mei hebben we het eenmalig online gedaan (maart was net 2 dagen voor de lockdown) en afgelopen juli hebben we het weer in de winkel kunnen doen. Toch een stuk gezelliger!

  3. Ik vind het ook helemaal niet belangrijk dat het van literaire kwaliteit is. Juist omdat dit het niet is, vind ik het zo leuk en gezellig. 😀

    Mijn leesclub is afgelopen juni weer samen gekomen. Wel bij mij thuis omdat de bieb nog geen activiteiten wilde accorderen. In de zomer hebben we een zomerstop, dus vanaf september zullen we verder kijken. Wie weet nog een keer bij mij thuis, maar de bieb zei dat het vanaf september misschien wel weer kon. Nog even afwachten dus.

    Hoe dan ook geniet ik net als jij van leesclub bijeenkomsten. Zo gezellig en zoveel leuke nieuwe mensen ontmoet. 😀

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.