Laat Me Met Rust – Maaike Möllmann

Geplaatst op 15 april 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Laat Me Met Rust – Maaike MöllmannLaat Me Met Rust door Maaike Möllmann
Uitgever: Taalkwestie | Januari 2017
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 176
ISBN: 9082465914
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Het brommende geluid van de scooter achtervolgt haar nog altijd in haar slaap. Soms, heel soms, denkt ze terug aan hoe bijzonder ze zich voelde. Het gelukkigste meisje van de stad. Ze denkt aan de momenten dat hij haar terugbracht naar haar eenzame fiets op school. En dat ze eigenlijk geen afscheid wilde nemen... Een vuil, doordacht plan was het.
Hoe heeft ze zich zo kunnen vergissen?
Als Tess uiteindelijk breekt en haar beste vriendin Lize alles vertelt, komt hun vriendengroep in actie.
Maaike Möllmann (1972) woont en werkt in Eindhoven. Ze schrijft er en maakt fictie van wat ze om zich heen ziet en hoort.Laat me met rust is haar debuut.

Een tijdje terug werd ik door schrijfster Maaike Möllmann benaderd of ik interesse had om haar boek te lezen; Laat me met rust, een young adult over een super actueel thema; gechanteerd worden op social media. In eerste instantie viel de mail me niet zo op; het omslag deed me eerder denken aan een roman. Toen ik me echter verdiepte in de beschrijving, klonk het echter wel als een belangrijk boek. Ik kreeg hem al snel thuisgestuurd en kon beginnen met lezen.

Tess is een heel normaal meisje van 16, met haar eigen onzekerheden, een beste vriendin en een jongen die in eerste instantie wel heel erg leuk lijkt. Maar dan maakt haar misbruik van haar gevoelens en dreigt om pikante foto’s op social media te zetten, stort haar hele wereld in. Als ze het haar beste vriendin opbiecht, gaat hun vriendengroep meteen aan de slag.

Laat me met rust is een heel actueel verhaal met een belangrijke boodschap. Helaas zijn er jaarlijks vele meisjes als Tess; die gechanteerd worden met naaktfoto’s. Of ze nu voor de webcam hebben gezeten of in real life zijn gefotografeerd; tieners zien er vaak het gevaar niet in. ‘Want hij houdt echt van me’. Ik vond het pijnlijk om te lezen dat jonge meisjes zo worden blootgesteld aan mensen die dit soort zieke chantagemiddelen gebruiken. Tieners zijn zo kwetsbaar. Ik wilde Tess ook helpen!

Toch voelde ik me tijdens het lezen zelf niet erg emotioneel betrokken (dat kwam pas achteraf) en dat kwam omdat ik – vooral het begin – wat stijf vond geschreven. Het voelde eerder als een verslag dan dat je echt beleefd hoe Tess zich voelt. Na een tijdje wende ik aan deze schrijfstijl en kon ik me meer vermaken met het boek.

Laat me met rust is geen dik boek en je vliegt er dan ook vrij snel doorheen. Haar vrienden ondernemen actie en dat wordt soms best spannend. Maar ik denk dat het vooral spannend is voor iets jongere tieners. De lessen in het boek zijn natuurlijk vooral voor hen van toepassing, al ben ik heel blij dat het boek niet zo’n belerend toontje heeft.

De afwisseling tussen verhaal en appjes geeft het boek een lekker moderne twist en maakt het dat tieners dit boek best nog wel eens heel erg goed zullen vinden. Ik zou het iedere docent, boekverkoper, bibliothecaris en ouder willen aanraden om te overwegen hun kind via dit soort boeken kennis te laten maken met de gevaren van social media. Dit stukje bewustzijn schiet er nog wel eens bij in en een boek kan er ontzettend goed aan bijdragen. Laat me met rust is zeker een boek dat er goed op aansluit.

Laat me met rust verteld op natuurlijke wijze over gevaren van social media, zonder te belerend te zijn.

Ik ben positief verrast door Laat me met rust. Ik had niet verwacht het boek erg leuk te vinden en ondanks dat ik het omslag niet zo goed bij de doelgroep vind passen en erg moest wennen aan de schrijfstijl.

three-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

One response to “Laat Me Met Rust – Maaike Möllmann

  1. jo

    boekschrijfster geen idee wat eigen kind doet als zei zelf aan het werk is ,
    zoon doet met eigen mobiel stalking bellen onder valse naam en met groepje vrienden belletje trekken , ijsballen gooien ect ect .worden aangesproken door politie en geven dan toe dat het baldadigheid is.
    zn boekje schrijven gewoon fantasie van moeder / eigen kind zelf niet op het goede spoor .

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.