Kleine kans op morgen – Nathaniel Rich

Geplaatst op 22 juni 2014 door Emmy in Boeken / 0 Comments

Kleine kans op morgen – Nathaniel RichKleine kans op morgen | november 2013
Aantal pagina's: 298
ISBN: 9789041423009
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Mitchell Zukor wordt na zijn studie in dienst genomen door een mysterieus adviesbureau, Future World. Hij moet kansberekeningen uitwerken. Die worden vervolgens verkocht aan bedrijven, om ze te vrijwaren van aansprakelijkheid bij natuurrampen. Dit is maatschappelijk onverantwoord ondernemen, maar het bedrijf doet ongekend goede zaken. Mitchell gaat volledig op in zijn werk en zijn enige link met de realiteit vormt dan nog Elsa Bruner, een vriendin met een heel andere levenshouding die een levensbedreigende ziekte heeft. En dan, net op het moment dat Mitchells voorspellingen een nachtmerrieachtige climax naderen, voltrekt zich in Manhattan daadwerkelijk een ramp. Hij verkeert als geen ander in de positie hier munt uit te slaan, maar tegen welke prijs? Kleine kans op morgen is een ongelooflijk spannende pageturner, maar ook een verrassend liefdesverhaal en een indringende en geestige zoektocht naar elementaire thema's als het wezen van angst, verbeelding en beschaving.

Koop dit boek bij bol.com

Wat gebeurt er met je als de ramp die je zelf voorspelde uitkomt en jij er midden in zit? Dat overkomt Mitchell Zukor in Kleine kans op morgen, die geïntroduceerd wordt als briljant wiskundige met een bijna obsessieve drang zich te verdiepen in rampen. In New York krijgt hij de mogelijkheid te gaan werken voor FutureWorld, waarbij het zijn taak is de klanten te overtuigen van toekomstige rampen. Als een van zijn voorspellingen uitkomt, is het wel even andere koek. Zeker als je er midden in zit.

Zo zou ik het boek een beetje omschrijven, wat ik ergens vorig jaar op facebook won van de uitgever. Het was zo’n wedstrijd dat je moest aangeven waarom je het wilde winnen en ik bekende meteen mijn liefde voor de kaft. Een tijdje later had ik het boek in huis. Afgezien van het Empire State Building op de voorkant, vind ik de cover echt een briljant staaltje vormgeving. Echt heel tof gedaan.

Toch heeft het boek echt mega lang op de plank gestaan.. En waarom eigenlijk? In principe is de basis een soort van dystopisch, en daar ben ik altijd vol lof over. Te volwassen? Wat een rotsmoes. Ik kan namelijk zeggen dat ik – nu ik het heb gelezen – ontzettend heb genoten van deze roman. Het is spannend, maar op een andere manier dan een thriller. Het is confronterend, maar er zit ook een heel psychologisch aspect achter. Daar hou ik wel van.

Ik ben werkelijk waar door de pagina’s gevlogen. Ik wilde weten hoe het verder zou gaan met Mitchell, met Elsa, met Jane… Met al die andere karakters met wie Mitchell kennis heeft gemaakt. Maar bovenal wilde ik weten hoe Mitchell zich zou gaan ontwikkelen. En die ontwikkeling vind ik echt briljant. Van sociaal awkward en ‘ik wil omhoog’, gaat hij naar een niveau waar heel veel mensen stiekem op hopen dat ze dat ooit bereiken. Denk ik. Ik vond het althans prachtig.

Kleine kans op morgen is spannend, actueel en ontzettend vlot geschreven. Het laat je nadenken over de toekomst en wat jij zou doen als een grote ramp als dit zou plaatsvinden. Het was een reality-check waarbij wij Nederlanders en Belgen eigenlijk op onze knietjes dankbaar mogen zijn dat wij relatief ‘veilig’ zijn tegen natuurrampen. Maar het zou je maar gebeuren…

Aanrader voor iedereen die eens wil proeven van een ‘volwassen’ dystopische roman waar menselijkheid centraal staat.

 

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.