Kat(rina) – Marjolein Claeys

Geplaatst op 22 januari 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Kat(rina) – Marjolein ClaeysKat(rina) door Marjolein Claeys
Uitgever: StoryLand Uitgeverij | September 2020
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 304
ISBN: 9781916268562
Uitgave: Paperback
Goodreads
two-half-stars

Katrina is zeventien jaar en staat te trappelen om het huis uit te gaan. Vroeger had ze een idyllische jeugd, maar alles was opeens veranderd en Katrina wist nog steeds niet waarom. Opeens werd ze opgesloten in haar kamer, zag ze haar moeder nog maar nauwelijks en mocht ze niets meer doen; alleen naar school en op haar kamer zitten. Thuis is ze Katrina, de brave dochter die doet wat er gevraagd wordt en niet meer of minder. Op school is ze Kat, een levendige jonge vrouw vol dromen. Zodra ze achttien is, loopt ze weg van huis naar haar oma. Maar daarmee zijn haar spoken niet opgelost en samen met haar oma, haar beste vriendin Layla en haar vriend Igor ontdekt ze wie haar moeder echt is en wat er met haar afwezige vader gebeurd is.

Marjolein is opgegroeid in Wondelgem bij Gent. Ze heeft Humane Wetenschappen gestudeerd aan Sint-Geertruidinstituut, Campus Crombeen te Gent. Marjolein is al vroeg beginnen schrijven. Ze vond het leuk om haar fantasie de vrije loop te kunnen laten. Gelukkig heeft ze haar passie voor het schrijven nooit verloren. Marjolein heeft de gave om in vlot leesbare taal en met schitterende dialogen een realistische scene neer te pennen, welke de lezer herkenbaar voorkomt. Als lezer leef je mee met de personages. Je wordt in het verhaal gezogen en het laat je niet meer los.

Een tijdje terug werd ik door auteur Marjolein Claeys benaderd of ik haar boek Kat(rina) wilde lezen. Nu geef ik onbekende auteurs van kleine uitgevers graag een podium op mijn blog: meer dan eens ben ik heel positief verrast geweest. Dit verhaal sprak me ook wel aan, want een familiemysterie is vaak erg meeslepend geschreven.

Katrina wordt bijna 18 en kan niet wachten tot ze kan ontsnappen aan de klauwen van haar moeder, die haar een soort van gevangen houdt op haar kamer. Waarom weet ze niet: opeens was haar zorgeloze jeugd voorbij en mocht ze niks anders meer dan op haar kamer zitten en naar school gaan. Op school weet niemand dat: ze heeft fijne vriendinnen en een vriend. Als ze weet te ontsnappen besluit ze uit te zoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Kat(rina) is een levendig geschreven verhaal geschreven met een vlotte pen. Hoewel ik een aantal Vlaamse woorden moest opzoeken, vond ik het prima te volgen. De dialogen waren levendig en voelde realistisch. Ik hou er wel van dat een dialoog geschreven is zoals ze in het echt ook zijn.

Helaas vond ik inhoudelijk dat er wat planken werden misgeslagen. Er waren een aantal zaken voor mij niet logisch of niet realistisch, die daardoor afbreuk deden aan het verhaal. Laat ik bij het begin beginnen:

Kat wordt dus opgesloten thuis door haar moeder. Ze krijgt amper eten, moet maar voor zichzelf zorgen en mag niks. Op school merkt niemand daar eigenlijk wat van en je krijgt ook niet echt een motief mee behalve dan dat het nodig is voor het verhaal dat de relatie tussen de twee verstoord is. Wat er uiteindelijk aan de hand is verklaard wel het een en ander, maar toch vond ik het motief niet logisch. Het had of veel heftiger gemoeten – dat Kat helemaal niet meer naar buiten mocht – of het een andere richting op was gegaan. Op het einde was ik nog steeds niet helemaal overtuigd en daar baalde ik van. Het eerste hoofdstuk verwarde me en die verwarring bleef bij mij hangen.

Vervolgens zijn er een paar zaken in het verhaal die veel te makkelijk zijn opgelost en daardoor inhoudelijk niet kloppen. Kat woont op den duur op zichzelf en ja, ze maakt zich op den duur zorgen om de huur. Maar er komt zoooo veel meer bij kijken als je op jezelf komt te wonen. Energie, verzekeringen etc. Het ging Kat zo makkelijk af allemaal dat dit niet paste bij hoe ze thuis behandeld werd. Ik miste haar vuur, haar echte worstelingen en eerlijk gezegd ook een vleugje drama.

En zo zijn er wel wat meer zaken bij personages die niet lekker uit de verf komen. Iemand heeft op den duur een bevalling en dat klopt ook niet helemaal met hoe het zou moeten. Een docent zegt bepaalde zaken wat ik gewoonweg beledigend voor het vak. Op den duur worstelde ik zo met deze zaken dat ik steeds meer dingen ging zien en minder van het verhaal kon genieten. Dat vond ik wel echt heel erg jammer en ligt voornamelijk aan mijzelf.

Kat(rina) bleek gewoon niet helemaal mijn boek te zijn. Gelukkig heb ik het toch uit willen lezen en dat komt voornamelijk omdat ik het lekker vlot weg vond lezen.

two-half-stars

Tags: , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.