Jinxed – Amy McCulloch

Geplaatst op 10 maart 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Jinxed – Amy McCullochJinxed door Amy McCulloch
Serie: Jinxed #1
Uitgever: Harper Collins | Januari 2019
Genres: Young Adult, Sciencefiction
Aantal pagina's: 320
ISBN: 9789402732306
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Laceys grote droom is om later bij moncha te werken, het enorme technologiebedrijf dat de baku heeft uitgevonden, een digitaal huisdier waarmee je honderd keer meer kunt doen dan met een smartphone en die bovendien een echte vriend kan worden.

Om haar doel te bereiken wil Lacey naar Profectus, een eliteschool waar alles draait om hightech. Wanneer ze wordt afgewezen, omdat ze zich geen geavanceerde baku kan veroorloven – maar alleen een simpel insect: de Nokia onder de baku's – valt haar droom in duigen.

Dan vindt ze onder een struik de kapotte resten van een level 3 baku. Met engelengeduld weet ze het ding te repareren, en dan staat er een adembenemend mooie kat voor haar, die ze Jinx noemt. Tot haar vreugde krijgt ze met Jinx alsnog toegang tot Profectus. Maar dan beginnen de problemen. Jinx is anders. Hij lijkt soms wel... echt. En waarom is haar gezworen vijand Carter zo bovenmatig in hem geïnteresseerd?

Amy McCulloch was voor mij geen nieuwe naam, want deze auteur heeft onder de naam Amy Alward de Potion Diaries uitgegeven, wat ik echt een heerlijke mix vond tussen de moderne tijd en fantasy. Mijn verwachtingen voor Jinxed waren dus behoorlijk hooggespannen. Ik verwachtte net zo’n toffe mix!

Lacey heeft maar één grote droom: later bij Moncha te werken. Dit gigantische technologiebedrijf is marktleider in z’n klasse door de uitvinding van de Baku, een digitaal huisdier met honderd keer meer functies dan een smartphone. Om dit voor elkaar te krijgen wil ze naar Profectus, een eliteschool waarbij bijna iedereen het schopt tot Moncha. Maar ze wordt afgewezen omdat ze zich geen geavanceerde dure baku kan veroorloven. Ze moet het doen met een insect, de simpelste van alle soorten en dus valt Laceys droom in duigen. Dan vindt ze echter de kapotte resten van een level drie Baku. De hele zomervakantie is ze bezig met het repareren van het dier, maar het lukt haar en nu heeft ze wel de juiste robot om toegelaten te worden. Jinx, zoals ze hem noemt, blijkt echter anders dan andere Baku’s. Het lijkt wel of hij leeft… En dat zorgt voor een heleboel problemen zodra ze op school komt. Al snel beginnen de verkeerde mensen interesse in haar huisdier te tonen.

Zoals ik al aangaf in mijn introductie hoopte ik dat er ook in dit boek weer sprake zou zijn van een wereld als de onze, voorzien van een laag van fantasie. Dit was het zeker. In dit geval zou de wereld van Lacey best een toekomstbeeld kunnen zijn voor over een paar jaar, wanneer technologie nog toegankelijker is geworden. En dat vind de kracht van deze auteur; ze trekt het heel erg naar onze huidige maatschappij en dat maakt het dat het een heel geloofwaardige setting wordt.

Eenmaal op school leert Lacey dat er ook een soort gevechten tussen Baku’s plaatsvinden voor extra punten. Dit vond ik eerst jammer; het had een iets te hoog Pokémon gehalte. Ik hou van Pokémon, maar ik dacht in eerste plaats dat dit niet de meest perfecte richting voor het boek zou zijn.

Toch wende ik er aan en werd het zelfde een beetje verslavend. Tuurlijk wist ik al snel hoe het af zou lopen, maar ik genoot er wel enorm van. En dat kwam vooral omdat de meiden echt overtuigend werden neergezet.

Technologie wordt al snel gelinkt aan jongens. Dat doe ik zelf ook vaak. En hoe tof is het dan dat meiden er net zo goed, misschien zelfs beter in blijken te zijn. Ik genoot enorm van Laceys werkhok en de manier waarop ze dacht en bezig was. Ze leek op dat vlak misschien een beetje op Cinder, maar het voelde niet als een kopie. Lacey en haar beste vriendin spraken me onmiddellijk aan en dat is het gehele boek zo gebleven.

Toch is het boek niet perfect. Het hangt met ontzettend veel clichés aan elkaar. De ontbrekende vader (die vast nog gaat opduiken), de verliefdheid die behoorlijk uit te lucht komt vallen en het feit dat Lacey eigenlijk maar weinig slechte puntjes heeft. Die clichés hebben mij tijdens het lezen niet echt gestoord (zoals ik al zei, ik heb me echt heel erg vermaakt tijdens het lezen), maar zorgen er wel voor dat dit boek er niet enorm uit springt. Het zal een boek zijn dat binnen een te korte tijd naar de achtergrond is verdwenen en weinig indruk zal achterlaten in het aanbod. Zonde, want haar eerdere trilogie vond ik wel enorm verfrissend.

Jinxed is een heerlijk fantasierijk boek; ik stond al bijna in de winkel om mijn eigen baku aan te kunnen schaffen!

Al met al is Jinxed een heerlijk toegankelijk sciencefiction boek. De setting is zeer gemakkelijk om je voor te stellen en het idee van zulke toffe huisdieren dragen alleen maar bij aan de wereld die de auteur weet te scheppen. De personages zijn overtuigend, zij het iets te clichématig. Ik heb me erg vermaakt tijdens het lezen en ik denk dat veel lezers dit een heerlijk boek gaan vinden.

four-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.