Wie is nou normaal? – Lisa Williamson

Geplaatst op 2 oktober 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Wie is nou normaal? – Lisa WilliamsonWie is nou normaal? door Lisa Wiliamson
Uitgever: Lemniscaat | September 2016
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 309
ISBN: 9789047708490
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

David weet al zijn hele leven dat hij een meisje wil worden. Maar alleen zijn twee beste vrienden delen zijn geheim - zelfs zijn ouders hebben geen idee.

Leo komt van een andere school. Er is daar iets gebeurd waar hij niet over wil praten. Maar als Leo het op een dag voor David opneemt en een jongen tegen de grond slaat, ontwikkelt zich een bijzondere vriendschap tussen de twee jongens, die ieder een groot geheim met zich meedragen.

Een hartveroverend verhaal van een jongen die een meisje wil zijn.

trefwoord: transgender

Nederland lijkt volledig in de contemporary fase te zitten, het liefst waarbij de hoofdpersonages iets hebben waar niet zo vaak over geschreven wordt. Ook Wie is nou normaal? valt onder deze categorie, maar omdat ik het boek vorig jaar op YALC al was tegengekomen, was ik toch ontzettend benieuwd. Uiteindelijk mocht in dit net verschenen verhaal ontvangen van uitgeverij Lemniscaat.

wieisnou

David heeft een groot geheim; hij is eigenlijk een meisje. Hij durft het alleen niemand te vertellen. Leo is nieuw op school en er gaan allerlei geruchten rondom zijn verschijning; hij zou door een gewelddadig incident van school zijn getrapt. David en Leo zijn niet zozeer personages die snel bevriend zouden raken, maar als Leo het voor David opneemt, breken beiden jongens toch hun muren af.

Laat ik voorop stellen dat Wie is nou normaal mij meteen wist mee te slepen en ontzettend goed in elkaar zit. Ik kon alles gewoonweg voor me zien en ik kon me goed inleven in de personages. Ik heb het ervaren als een ontzettend lief (en misschien zelf romantisch) boek. Het wordt echter nooit klef. En vooral daar ben ik heel erg blij mee.

wieisnou2

Lisa Wiliamson is er in geslaagd om een vrij heftig onderwerp op heel natuurlijke wijze te verwoorden. Ik kreeg als lezer niet de indruk dat David op handen gedragen moest worden, of dat zijn gevoelens extra bijzonder waren. Het werd als heel normaal ervaren en dat vind ik sterk. David worstelt met typische tienergedachten; durf ik dit wel te vertellen? Hoe gaan mijn ouders reageren? Dit had op vele gebeurtenissen kunnen slaan, maar in dit geval is het over transgender zijn. Wat ik daarin zo sterk vind is dat het gewoon is zoals David is, en niet anders. Hij had net zo goed homo kunnen zijn, of een dikke onvoldoende kunnen staan voor biologie. Het ‘durf ik het te vertellen?’ principe is universeel en daarmee ontzettend goed uitgewerkt.

Ik vind Wie is nou normaal? geen spannend boek. Ook geen heel verrassend boek; alles loopt zoals ik had verwacht. Dat is niet perse iets slechts; want het boek zit ontzettend logisch in elkaar en was daarbij ook nog eens prettig om te lezen. De situaties, de relaties tussen de personages; ik heb me prima vermaakt!

David en Leo voelden ook een beetje als mijn vrienden tijdens het lezen van Wie is nou normaal?

Wie is nou normaal? is een lief boek over anders zijn. Dat anders zijn eigenlijk heel normaal is. Het boek bood mij weinig verrassingen en is niet echt spannend, maar wist mij wel ontzettend te vermakelijk. Dit lieve boek past heel goed bij de huidige trends binnen het genre.

wieisnou3

three-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

2 responses to “Wie is nou normaal? – Lisa Williamson

  1. Ik vind het een goede ontwikkeling, die contemporary fase met boeken als ‘Wie is nou normaal’. Ik vraag me af of tieners hierdoor meer gaan lezen en of er al veel tieners zijn die troost hebben gevonden/ gaan vinden in dit (soort) boek(en). Hoop het wel natuurlijk 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.