Is boekenbloggen verleden tijd?

Geplaatst op 28 januari 2022 door Emmy in Column / 8 Comments

Meer dan tien jaar geleden veranderde mijn school/tekening/spiriwiri blog langzaam in een blog over mijn grote passie: young adult boeken. Het waren de hoogtijdagen van het bloggen. Er waren veel bloggers actief, er waren veel events en we deelden ontzettend veel met elkaar. Ja, er was ook heel veel drama, maar er waren ook prachtige vriendschappen.

In die tijd was Instagram nog niet echt een ding, en TikTok bestond nog helemaal niet. YouTube was ook nog bezig in de opmars: jongeren vonden vooral boekenblogs om nieuwe boeken te leren kennen en ik vond het fantastisch om te horen wanneer iemand een boek kocht op mijn aanraden. Zelfs bibliotheken kochten soms hun boeken in aan de hand van mijn recensies. Het voelde als een enorme eer dat ik op deze manier kon bijdragen aan de boekenwereld. Dat ik mee kon helpen young adult boeken op de kaart te zetten en te laten zien dat young adult boeken wél belangrijk waren.

Dat vind ik nog steeds. Maar ik merk wel dat de aandacht verschoven is naar sociale media. Ergens is dat logisch, ergens vind ik het ook ontzettend jammer. Want het grote nadeel aan sociale media is de vluchtigheid. Al die moeite voor een mooie foto of een recensie: het is zo vervlogen.

Ik vind zelf dat je iets niet voor de likes of views moet doen. Net als het recenseren puur om boeken te krijgen. Ik vind dat het uit jezelf moet komen: jij hebt een passie voor boeken en schrijven/fotograferen/filmen en dat wil je uiten. Ik vind het oprecht jammer voor makers wanneer een algoritme je werk omlaag duwt, onderschriften niet of nauwelijks worden gelezen en alles maar snel snel snel moet.

Blogs blijven immers online. Iemand hoeft maar naar een recensie te googelen en de kans is groot dat ze op mijn (of een andere) blog uitkomen. Soms zelfs boeken die al 10 jaar geleden uitkwamen! Blogs blijven waardevol. Ze worden nog altijd bekeken. En veel ook, want qua cijfers zit ik bijvoorbeeld nog steeds even hoog als de hoogtijdagen van het bloggen. Alleen de reacties… daaraan merk ik dat blogs minder mee lijken te tellen. En dat vind ik zo jammer. Want al die reacties van toen: ik vond het fantastisch.

Natuurlijk, er waren toen veel blogs. Ze kwamen als paddenstoelen uit de grond schieten en ze verdwenen ook even hard als ze kwamen. Bloggen is namelijk een behoorlijk tijdrovende klus. Sommige bloggers gingen over op booktube omdat ze dan – voor hun – passendere content konden leveren. Nu ben ik absoluut niet van de booktube video’s kijken (ik lees liever een blog), maar ik heb veel waardering voor de tijd en moeite die er in video’s wordt gestoken.

Evenals de moeite die in prachtige bookstagram foto’s, booktok filmpjes etc. worden gestoken. Maar geef toe: de houdbaarheidsdatum van die content is een stuk korter. Echt jammer. Ik vind het zelf ook heel erg jammer dat de focus van uitgeverijen heel erg ligt op deze sociale media. Natuurlijk, ik ben ook een beetje trots als een niet-lezer op mijn werk naar me toe komt en een boek wil lezen omdat hij steeds op TikTok langskomt. Maar dat zijn maar een paar boeken. Vrijwel altijd Engels. Net als dat bookstagrammers zich vaak richten op een internationaal publiek. Logisch, want je wil dat je foto’s gezien worden, na al die moeite.

Begrijp me niet verkeerd, sociale media is een fantastische uitvinding. Ik heb prachtige mensen leren kennen. Ik vind het ook een intens giftige plaats, maar daar gaan we het vandaag verder niet over hebben. Het nadeel van social media vind ik zelf ook dat alles zo vluchtig is. Zo snel verdwenen is, verdrongen door weer nieuwe content. Je moet bijna 24/7 online zijn om alles bij te kunnen houden en dat is iets wat ik juist niet meer wil. Ik wil meer offline. Meer bezig zijn met lezen, schrijven, tekenen… Dingen die blijvend zijn. En daarom blijf ik lekker bloggen. Want in mijn ogen is boekbloggen absoluut geen verleden tijd.

Tags:

Divider

8 responses to “Is boekenbloggen verleden tijd?

 1. Helemaal mee eens! In mijn grote leeslijst houd ik onder andere bij wie over welk boek heeft geblogd, zodat ik het later nog terug kan zoeken als ik het boek zelf heb gelezen. Bij instagram heb ik eigenlijk geen idee hoe dat zou moeten (misschien kan het wel, ben er niet zo handig mee). En ook op mijn eigen blog zoek ik regelmatig terug wat ik ook alweer van een bepaald boek vond.

  Mooi dat je blog nog altijd veel lezers trekt. Soms blijkt dat er trouwe lezers zijn die nooit reageren, ik kom ze weleens tegen in het echt. En jouw laatste opmerking is ook zo waar: het echte leven is nog altijd het mooist, waar je je creativiteit kwijt kan en mensen echt kunt ontmoeten.

 2. Laurie

  Helemaal eens met dit artikel. Ik mis de sfeer van toen ook, de reacties et cetera. Ik merk wel een heel groot verschil met de Engelse blogging wereld, wat wij hier missen is daar nog alive and kicking.

 3. Ik reageer vaker op Instagram op een foto of tekst, maar merk daar inderdaad wel wat je bedoelt met de vluchtigheid. Op Insta heb ik minder zin om een lange tekst te lezen, maar op een blog maakt dat mij helemaal niets uit.

 4. Lotte

  Ik kijk eigenlijk nooit naar sociale media op zoek naar boeken om te lezen. De boeken die ik lees heb ik cadeau gekregen, al eerder gelezen, van bekenden goede dingen over gehoord of jij bent er positief over. Ik vind het super leuk om nieuwe boeken via jouw te ontdekken en weer terug te komen om jouw recensie te vergelijken met wat ik ervan vond

 5. Hoi Emmy,
  Wat je zegt over social media ben ik met je eens. Het is vluchtig en niet of nauwelijks terug te vinden. Een blog staat op een website en blijft daar. Ik vind het heerlijk om een blog van jaren geleden terug te kunnen lezen, omdat het onderwerp voor mij op dat moment relevant is. Niet door Facebook bepaald, maar door mijzelf bepaald.
  Maar, toch een maar, altijd weer die maar, in veel blogs mis ik structuur. Sommige zijn een héle lange rij van berichten, zonder categorieën of steekwoorden. Het vraagt kennis van organiseren om een blog overzichtelijk te maken. Ik heb gepoogd mijn website helder op te zetten, maar of dat gelukt is weet ik niet. (Mocht iemand tips hebben, ik hoor het graag.) Ik ben nu een jaar bezig en voel me als een puppy in boekenblog land, wel een dolenthousiaste puppy 🙂
  Liefs, Marielja

 6. b

  Hey Emmy, ik ben juist helemaal gestopt met social media en ben weer meer en meer blogs aan het volgen. Misschien is het de leeftijd, maar ik hoop heel erg dat je dit nog een lange tijd blijft doen! Groetjes vanaf de Mediatheek van een middelbare school in Amsterdam.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.