In Opstand – Marieke Veringa, Jen Minkman en Lis Lucassen

Geplaatst op 4 februari 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

In Opstand – Marieke Veringa, Jen Minkman en Lis LucassenIn Opstand | 2014
Aantal pagina's: 236
ISBN: 9789492098023
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Wat doe je als je hele leven gebaseerd lijkt op leugens? Als de samenleving waarin je leeft helemaal niet zo goed en groots is als iedereen je wil doen geloven? Voor Emma, Leia en Justa is er maar een manier om te overleven: door in opstand te komen.

Toen Storm Publishers afgelopen zomer meteen met een aantal boeken kwam, was ik meteen benieuwd hoe deze zouden zijn. Zou de kwaliteit hetzelfde zijn als de grote spelers? En wat voor een soort inhoud kon ik verwachten? In Opstand was meteen een boek dat mijn aandacht trok wegens een aantal redenen; dystopia van Nederlandse bodem, Het Eiland van Jen Minkman (die al heel lang op mijn TBR) stond en een verhalenbundel met niet al te veel verhalen.

Jullie weten dat ik een soort haat-liefdesverhouding heb met verhalenbundels. Gelukkig bestaat deze bundel uit maar drie verhalen, waardoor er veel meer pagina’s voor een verhaal beschikbaar zijn. Een van de vereisten vind ik namelijk wel dat er ruimte moet zijn voor een verhaal om zich te ontwikkelen en om de personages te leren kennen. Wat dat betreft is de lengte van deze novellen perfect; niet te kort om geen binding met het verhaal te krijgen, en niet te lang om saai te worden.

Het bestaat dus uit drie verhalen, allen geschreven door een van de drie schrijfsters. Elk verhaal is weer anders en is ook niet te vergelijken met de ander. De ene draait meer om oorlog, de ander meer om een afgelegen maatschappij met een dubieuze leider en weer een ander draait meer om een corrupt rechtssysteem waar het genre zo bekend om staat. De verhalen geven kippenvel en weten je ontzettend te verbazen.

Toch is er ook ruimte voor een humoristische noot die ik terugzag in Het Eiland. Die bizarre plottwist in de maatschappij is zo vreemd en toch overtuigend… Ik kan moeilijk omschrijven wat ik tijdens het lezen voelde. Wat dat betreft zat het verhaal goed op zijn plaats, met een de zwaardere verhalen er om heen.

Echt aangeven welk verhaal ik het beste vond, kan ik niet. Ze zijn alle drie gewoon heel anders. Iedere schrijfster heeft ook haar eigen stijl, waarvan ik alleen eerder met die van Jen heb kennisgemaakt.

Waar deze bundel zeker in is geslaagd is het kennis laten maken met het kunnen van de schrijfsters. Ik voel er zeker wat voor om meer van hen te gaan lezen! En voor een verhalenbundel was dit een hele lekkere!

 

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

2 responses to “In Opstand – Marieke Veringa, Jen Minkman en Lis Lucassen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.