In gesprek met: Cyarin

Geplaatst op 9 december 2018 door Emmy in Interview / 0 Comments

Na een drukke werkdag in november, sprong ik in de trein naar Eindhoven, waar ik met illustrator en instagramberoemdheid Cyarin had afgesproken om te praten over haar boek, het leven als illustrator en onze gezamenlijke liefde voor de W.i.t.c.h..

Cyarin is ontzettend populair op instagram (@Cyarine) en tikt ondertussen de 1,5 miljoen volgers aan, waar het merendeel uit Amerika komt. Maar in Europa wordt ze ook graag gezien. Ze bezoekt allerlei cons, waar ze workshops en meet & greets geeft. Zo is ze de afgelopen tijd naar Londen en naar Spanje geweest en had een ontzettend lange rij (minstens anderhalf uur!) om mensen te ontmoeten en te spreken. En haar boek aan te prijzen en te signeren, natuurlijk!

Dit gereis is natuurlijk wel lastig op het gebied van tekentijd en Cyarin geeft dan ook aan dat ze af en toe gewoon even niet kan tekenen. Ook een tekendip komt geregeld voor, maar daar geeft ze een aantal goede tips voor in haar boek.

Laura, zoals ze heet, heeft geen regulier pad bewandeld om te komen waar ze nu is. Ze is een jonge twintiger en tekenen was haar manier om om te gaan met alles wat er in haar leven speelde. Ze heeft haar middelbare school niet afgemaakt, een tijdje niet thuis gewoond, maar kan nu toch leven van haar werk als vormgever. Dat noem ik nou doorzettingsvermogen!

De kunstacademie heeft Cyarin nooit gedaan, maar ze is wel af en toe met haar partner meegesneakt, waardoor ze toch het een en ander heeft opgepikt. De rest heeft ze zichzelf geleerd, door vooral heel erg veel te oefenen. Het is mooi dat we allebei graag dezelfde tip willen delen: gebruik geen gum maar denk na over wat je tekent.

Als je haar werk een beetje kent, dan zie je dat ze vooral digitaal werkt (digitaal schilderen) met zo nu en dan een potloodtekening. Toen ik haar vroeg of ze kon kiezen tussen nooit meer een potlood of nooit meer digitaal, dan zou ze kiezen voor nooit meer een potlood, vanwege de vele opties die digitaal werken haar biedt. Ze is er vertrouwd mee en dat is haar ding. Ze werkt namelijk ook als freelance conceptartist voor bijvoorbeeld games en character design. Daar verdiend ze vooral haar geld mee en het digitaal werken is daar gebruikelijk.

Toch zou ze het analoog werken niet helemaal los willen laten. Ze wil in de toekomst namelijk graag leren schilderen met olieverf. Ik hou zelf ook enorm van olieverf, maar werk er vrijwel nooit mee omdat het behoorlijk veel tijd kost. Het resultaat is echter wel heel erg mooi.

Cyarin laat zich inspireren door vele toffe artiesten, manga en Disney en ik weet zeker dat zij heel veel tekenaars zal inspireren.

En haar favoriete W.i.t.c.h.? Vroeger Hay Lin, en nu zijn daar Irma en Cornelia bijgekomen.

Bedankt voor je leuke gesprek, Laura! Ik vond je boek heel mooi en ik hou je zeker in de gaten op instagram!

Tags: ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.