Ik wil heel graag een (online) inspiratiedag voor boekbloggers organiseren

Geplaatst op 9 september 2020 door Emmy in Blogspiratie / 13 Comments

Een paar jaar geleden – toen ik wat meer workshops over boekbloggen gaf – ontstond er een idee. Een idee waar ik uiteindelijk wel wat voor op papier had gezet, maar wat organisatorisch op dat moment teveel tijd kostte. Ik wil namelijk dolgraag eens een inspiratiedag voor boekbloggers organiseren!

Nu liet ik dat idee dus varen, maar onlangs gaf ik een online workshop over boekbloggen en toen dacht ik: het kan ook online!

Maar voordat ik te hard van stapel loop wil ik de volgende dingen uitzoeken. Ik hoop dat je wil reageren op deze blog met jouw ideeen. Wil je helpen orginiseren, neem dan vooral contact met me op.

Wat

Ik wil een online blogspiratieweekend organiseren voor boekbloggers, zodat we kunnen leren van elkaar en de community kunnen samenbrengen.

Wanneer

Hier zit ik een beetje mee in de knoop. November misschien?

Waarom

Mijn blog bestaat al weer bijna 10 jaar en in dat decennium heb ik keiveel geleerd over lezen, boeken, young adult boeken, de doelgroep en blogger. Ik wil die kennis graag delen. Ik denk dat er ook meer bloggers zijn die hetzelfde hebben. En ook genoeg mensen die juist van elkaar zouden willen leren!

Hoe

Ja, online dus. Maar of dit via een aparte instagrampagina moet, of via google meet: wat is handig?

De inhoud

Het liefst zou ik een weekend zien vol met korte online workshops over allerlei thema’s. Te denken aan

 • Recensies schrijven
 • Bookstagram
 • Hoe kom je in contact met uitgevers en auteurs
 • Hoe verdien je geld met je blog?
 • Hoe zorg je ervoor dat lezers jouw blog vinden
 • Vraag het de boekblogger (maar dan niet op twitter, haha).
 • Hoe verzorg ik mooie foto’s
 • Hoe ga je om met kritiek?

etc.

Wie weet heb je zelf nog wel een mooi onderwerp, of zie je het zitten zo’n workshop te geven: let me know!

Zoals jullie zien heb ik nog niks concreets. Toch wilde ik het heel graag met jullie delen, omdat ik denk dat we samen een schat aan informatie hebben die we met elkaar kunnen delen. De afgelopen jaren is er veel verandert in de community, maar ook weer helemaal niet. Ik hoop dat jullie evenveel enthousiasme krijgen bij het lezen van deze schets.

Mocht je vragen hebben, of vragen over het bloggen: ik hoop vanavond een #vraaghetdeboekblogger live te doen op instagram (@zonenmaan).

Wat is jouw idee?

Tags:

Divider

13 responses to “Ik wil heel graag een (online) inspiratiedag voor boekbloggers organiseren

 1. Oh jammer dat je het op insta wilt gaan doen! Ik vind Twitter daarin veel geschikter en toegankelijker medium voor moet ik eerlijk bekennen. Vooral ook omdat je dan kunt teruglezen, (in mijn geval) dan. En je kunt makkelijker op elkaar reageren.

  Mij lijkt zo’n event een goed idee! Ik zou het dan wel via een platform doen waarin het interactief kan zijn. Instagram lijkt me daar gewoon minder geschikt voor. Ik zou dat dan inderdaad doen via Google Meet of via Skype of wat dan ook, MS teams is helaas niet voor particulieren beschikbaar. Maar werkt in dat opzicht wel heel fijn omdat je dan ook gewoon virtueel je hand kunt opsteken bij een vraag of wanneer je iets wil inbrengen.

  Over de tijd en thema’s? Daar moet ik nog over nadenken. Ik zou het inderdaad ergens in november doen, maar zeker niet rond de kerst. Als het dit jaar niet lukt zou januari een goed alternatief kunnen zijn, dan is het vaak toch allemaal weer wat rustiger. Ook al is kerst dit jaar anders dan andere jaren, sommige mensen hebben toch kerststress. Misschien is het een goed idee om eens te praten over toegankelijkheid van je blog en social media kanalen. Ik wil die workshop best wel doen, want ik zie echt nog wel dingen mis gaan en ik heb er dagelijks mee te maken. Niet alleen qua bloggen, maar gewoon met alles. Ik beperk het natuurlijk wel tot bloggen en social media.

  • Helaas vind ik Twitter een dusdanig giftige omgeving dat ik daar zo min mogelijk wil komen. Vroeger had ik het net als anders daar gedaan, maar mijn mentale gezondheid is iets belangrijker v

   • Jammer dat je dat zo ervaart. In de Nederlandse blog wereld valt het wel mee, wat boek bloggers betreft. Anders zou een Facebook evenement misschien een optie kunnen zijn, dan kun je ook alles bewaren en teruglezen. Vooral handig als je eens iets wilt nazoeken. Ik heb het dan niet over de workshops, maar wel overvraagde boek blogger.

    • Ik vind het helaas ook in de Nederlandse blogwereld erg vervelend op Twitter. Eigenlijk gewoon heel Twitter vind ik een erg nare sfeer hebben de laatste tijd, wat ook een reden was om het van mijn telefoon te gooien. Een fb event vind ik op dit moment ook geen fijne optie, want live gaan werkt daarin niet altijd even lekker. Ik vind vooral het spontane fijn en daarom heb ik op dit moment even gekozen voor instagram. Misschien dat het een volgende keer wel op fb of Twitter is.

  • Tof idee 🙂 al val ik niet helemaal in de doelgroep 😉
   Je kunt met MS Teams mensen uitnodigen die geen Teams hebben, dus dat is wel een optie. Dat is inderdaad een prettig programma. Maar als je daar zelf als organisator geen ervaring mee hebt, is het niet zo handig.

 2. Onlangs installeerde ik ‘Discord’ (https://discord.com/) doordat verschillende booktubers hun evenementen via dat platform stjren. Misschien helpt dit je verder? Het kan blijkbaar enorm veel, maar heb er zelf nog onvoldoende tijd op besteed om meer hulp te kunnen bieden…

 3. Dit lijkt me heel tof! Ik blog ook maar deels over boeken, maar er staan een paar onderwerpen bij waar ik zeker meer over zou willen weten. Hoe je een mooie Bookstagram (en mooie foto’s) maakt en wat daar allemaal bij komt kijken, bijvoorbeeld.

  De afgelopen maanden heb ik lesgegeven via Google Meet en dat werkte best goed!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.