Ik versierde de gang op school

Geplaatst op 5 juli 2020 door Emmy in Persoonlijk / 2 Comments

Natuurlijk waren we allemaal heel blij dat we op 2 juni weer leerlingen mochten verwelkomen op school. Ondanks dat we vele aanpassingen hadden en allerlei maatregelen moesten treffen was school weer een beetje zoals het hoorde en geen zielloos gebouw zonder tieners. Ik was natuurlijk net terug van zwangerschapsverlof en dat was ook een aardige aanpassing. Ik bood zelf aan om extra taken op me te nemen, met het gevolg dat ik drie van de vier werkdagen op de gang zat te surveilleren.

Mijn taak was vooral om ervoor te zorgen dat leerlingen niet gaan zwerven op de gang en de route gebruiken die is aangegeven. Dat ging allemaal best vloeiend, zij het dat leerlingen liever 15 cm afstand namen in plaats van 150. En daar zat ik dan, uren op de gang. Op dag 1 had ik niks bij me. Op dag 2 een boek. En daarna begon de verveling toe te slaan. Ik voelde me nutteloos en wilde liever thuis zitten met mijn baby. Dus haalde ik een ongebruikt tafeltje uit een lokaal en zetten die in bij mijn stoel zodat ik mijn laptop kon gebruiken.

‘Ja maakt het wel gezellig!’ riep een collega.

En toen besloot ik het maar écht gezellig te maken. Als een soort statement, dat hoe rot deze periode ook is, we er samen doorheen moeten en er maar het beste van moeten maken. Elke dag voegde ik wat aan mijn hoekje toe, net zolang tot er een echte woongang ontstond. Ik wilde mensen laten lachen en dat is gelukt.

Gangbegeleiding, een dagboek

Dag 1: Emmy geen tafel en geen boek.
Dag 2: Emmy heeft een boek
Dag 3: Emmy heeft nog steeds een boek
Dag 4: Emmy heeft nog steeds een boek en voelt zich een beetje nutteloos.
Dag 5: Emmy heeft een tafel. Emmy krijgt opmerkingen dat het steeds gezelliger wordt. Emmy zegt: over een paar weken is dit een woonkamer. Dag 6: Emmy heeft een tafel met een plant. De plant is een beetje zielig en doods na een aantal weken zonder water.
Dag 7: ik heb een mooi schilderijtje opgehangen. (de schreeuw, Coronaeditie). Frank heeft een mooie foto van Vicky Leandros aangeleverd.
Dag 8: tweede schilderijtje. (huilend zigeunerkindje) Moet nog even een lamp en een kleedje regelen.
Dag 9: meer en meer mensen zijn op de hoogte van mijn woonkamer. Hoelang nog tot er iemand op de koffie komt? (er kwam een collega op de koffie!). Heb een lelijke lamp en een fantastisch kleed gevonden op school. Eerst de lamp!
Dag 10. Dit kleed kan helaas niet vliegen. Plantje heeft extra potgrond en liefde gehad. Gezellige bende hier op de gang.
Dag 11: nieuwe locatie en een huisdier. (houten eend uit eigen collectie)
Dag 12: misschien verdienen we er nog wat aan. (plassen 50 cent. Aantal euro verdient: 0. Aantal leerlingen voor de gek gehouden: 5)
Dag 13: vandaag – de laatste – branden we een kaarsje voor iedereen die iemand moet missen. Oké. Ik zal de school niet afbranden en de kaars gewoon de kaars laten. Hij ruikt wel lekker. Met de plant gaat het beter.

Helaas – maar ook weer niet – is het nu voorbij met mijn woongang en ga ik hem langzaam weer opruimen. Het heeft veel mensen doen laten lachen en dat vond ik fantastisch.

Tags:

Divider

2 responses to “Ik versierde de gang op school

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.