IJzerkop – Jean-Claude van Rijckeghem

Geplaatst op 4 oktober 2023 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

IJzerkop – Jean-Claude van RijckeghemIJzerkop door Jean-Claude van Rijckeghem
Uitgever: Querido | Mei 2019
Genres: Historische fictie, Young Adult
Aantal pagina's: 367
ISBN: 9789045122878
Uitgave: Paperback
Source: Bibliotheek
Goodreads
four-stars

De achttienjarige Stans houdt nooit haar mond, liegt als de pest en doet wat niet mag. Ze droomt ervan Gent achter zich te laten en iets van de wereld te zien. Daar wordt abrupt een einde aan gemaakt als haar vader failliet dreigt te gaan en Stans met een rijke, opdringerige geldschieter moet trouwen. Ook al heeft hij een bad met warm water en koopt hij zijden kleren voor Stans, haar huwelijk is een gouden kooi. Zelfs het leven van een soldaat in het leger van Napoleon lijkt haar aantrekkelijker.

Stans loopt weg, onherkenbaar, in de kleren van haar echtgenoot en komt in Parijs terecht bij Napoleons veertiende compagnie. Ze moet tot elke prijs verborgen houden dat ze eigenlijk een meisje is. Haar broer Pier zit haar op de hielen. Hij is vastbesloten haar te vinden en terug te brengen naar haar man.

IJzerkop nam ik mee van mijn werk omdat er geregeld groepjes leerlingen dit boek bespreken in hun leeskringen. Ik had er nog nooit van gehoord, maar mijn collega’s Nederlands moesten wel enthousiast genoeg zijn om dit boek aan te raden! Ik nam het boek mee naar Schotland en was binnen no time verknocht aan het avontuur van Stans en Pier.

Als een soort Ghentse Mulan treedt Stans toe tot het leger van Napoleon. Voorafgaand krijg je al een heel goed beeld in welke situatie zij leeft en hoe het leven in die tijd was voor een (mondige) vrouw.

Ik mocht Stans meteen. Wat een powerwijf. Ze bracht leven in de brouwerij en was absoluut geen braaf vrouwtje. Ook Piers – wiens leeftijd ik meer dan eens vergat – was een persoonlijkheid op zich. Beiden maken in het boek een groei door: ze ontdekken wie ze (willen) zijn. Ik genoot er enorm van om getuigen te mogen zijn van deze reis.

IJzerkop valt onder de jeugdliteratuur en is prima weg te lezen voor de bovenbouw. Niet te moeilijk, maar wel interessant om in perspectief te plaatsen. Wat zegt het boek over het leven in die tijd? Wat zegt het boek over de positie van de vrouw? Allemaal rake vragen waarmee je als lezer aan te slag kan. Ik heb weer ondervonden hoe erg ik kan genieten van historische fictie.

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.